Bizaran način borbe za prava nudista

Naturistički “ekstremist” Rajsku cestu u Malinskoj “ukrasio” grafitima

Mladen Trinajstić

Kao odgovor na ovakve »provokacije«, s vremena na vrijeme duž istog se poteza pojavljuju i plakatići s likom Djevice Marije uz koje netko ostavlja lumine, krunice, čak i zdjelice s blagoslovljenom vodom! Sve to zapravo samo potvrđuje besmisao i štetnost bilo kakavog oblika samoinicijativnog interveniranja i svojatanja Rajske ceste, zaključio je Robert Anton KraljićMALINSKA Zanimljivoj i najblaže rečeno bizarnoj priči svjedočili smo ovih dana u Malinskoj gdje se na lokalitetu Rajske ceste – mirne, lijepe i još uvijek uredne šetališno-kupališne oaze već neko vrijeme odvijaju poprilično čudna događanja. Gustom šumom »uokvireni« višekilometarski šetališni potez izgrađen i uređen 30-tih godina prošlog stoljeća, već je neko vrijeme poprište pravog malog »svjetonazorskog rata« između nekog gorljivog pobornika naturizma te onih koji na sjenovitom šetnicom opremljenom priobalju (koje Malinsku povezuje sa susjednim Njivicama) uživaju na onaj konvencionalniji, reklo bi se »tekstilni« način. 


Neslaganje stavova oko toga je li poznata Rajska plaža i uz nju naslonjena stjenovita obala divlja nudistička oaza kako je neki prema svemu sudeći doživljavaju ili pak jedinstvena, svima dostupna obalna šetnica, eskalirala su nakon što je nepoznat netko proteklih tjedana taj među otočanima, ali i njihovim posjetiteljima poznat i vrlo popularan lungomare, »uresio« fluorescentnim sprejem ispisanim grafitima s »tekstom« FKK. 


– Ovo je zapravo već četvrti put unatrag posljednjih nekoliko godina (a drugi put unazad posljednjih mjeseci op.a.) da se Malinskari sreću s divljačkim potezom nekog bezobzirnog, rekao bih i blesavog pojedinca koji iscrtavanjem spomenutog natpisa po ogradnom kamenju, stablima, pa čak i stijenama na plaži valjda želi poručiti da je taj potez rezerviran samo za naturiste, prenio nam je najnovijim divljačkim ispadom primitivnog »crtača« ogorčeni malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić. Sprejem ispisane oznake ne samo da su besmislene, već predstavljaju i devastaciju ovog desetljećima čuvanog i očuvanog krajobraznog bisera u kojem stanovnici Malinske i okolnih joj naselja svakodnevno uživaju, i to tijekom cijele godine, nastavlja čelnik Općine Malinska-Dubašnica. Djelatnici našeg komunalnog društva nakon svakog ispada tog, ili tih »naturističkih ekstremista« danima saniraju pričinjenu štetu prefarbavajući ove besmislene oznake sivom ili pak smeđom bojom, što zasigurno također ostavlja trag na ljepoti i urednosti ovog poteza. 
Posljednja grafiterska eskapada dogodila se ovih dana, nakon što je na više desetaka lokaliteta uzduž same šetnice, često na mjestima s kojih smo pred samo koji mjesec uklonili FKK-oznake, vjerojatno taj isti netko iznova ispisao jednake natpise. 


I ne samo da je Rajska cesta iznova uneređena i devastirana neodgovornim potezom nekog čudaka, već je vjerojatno isti »borac za prava nudista« dijelove stjenovitog priobalja »opremio« betoniranjem mramornim pločama zaravnatih sunčališta na stijenama uz samo more. Zbog neviđenog divljaštva koje zasigurno nema veze sa zdravim razumom, jednako kao ni »kulturom slobodnog tijela« morali smo pozvati i policiju koja je, koliko znam, proteklih dana obavila informativne razgovore s nekolicinom ljudi. Nastalu štetu naši komunalci ovih dana iznova ukljanjaju i to već nažalost uobičajenim prebojavanjem iscrtanih grafita ali i ištemavanjem betoniranih »sunčališta«. Teško mi je pojmiti razlog i logiku onog tko ovo čini, naglašava Kraljić, dodajući kako se lokalna uprava ni na koji način nema namjeru pomiriti s takvom praksom bezumnih pojedinaca te da će u nastojanu preveniranja nastavka slične prakse pojačati nadzor na tom području. 


Da »svjetonazorski rat« naturista i »tekstilaca« ima i svoje naličje potvrđuje i pojava kojoj prigodom našeg obilaska Rajske plaže nismo svjedočili, ali s kojom nas je tijekom kraće šetnje upoznao sam načelnik.


– Valjda kao odgovor na ovakve »provokacije«, s vremena na vrijeme duž istog se poteza pojavljuju i plakatići s likom Djevice Marije uz koje netko ostavlja lumine, krunice, čak i zdjelice s blagoslovljenom vodom! Sve to zapravo samo potvrđuje besmisao i štetnost bilo kakavog oblika samoinicijativnog interveniranja i svojatanja Rajske ceste koja mora, i koja će sasvim sigurno i ostati onim što je oduvijek bila – svima otvorena šetališna i kupališna oaza kojom se ponose svi stanovnici Malinske, ali i cijelog otoka Krka, zaključio je Robert Anton Kraljić, dodajući kako bilo kakav oblik »formaliziranja« naturizma na tom području ne dolazi u obzir.