Fešta u "Malom Kartecu"

Najstarija Krčanka Marija Orlić proslavila stoti rođendan

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Stogodišnja Puntarka za svoj dugi život zaslužnima drži Boga, ali i majku prirodu, dok njezina kći smatra da je dugom životnom vijeku njene majke zasigurno pridonio i njen »stil života«, posebice naporan radKRK – Velika je fešta jučer bila u krčkom Domu za starije i nemoćne »Mali Kartec«. I to s dobrim razlogom. Proslavom stotog rođendana svoje najstarije korisnice – Puntarke Marije Orlić, svi njeni sustanari, prijatelji i rođaci obilježili su vrijedan jubilej kojim je, predstavljeno nam je to jučer neslužbeno, slavljenica postala trenutno najstarijom stanovnicom otoka Krka. Osim u društvu svoje djece i unuka, članova šire obitelji, ali i brojnih prijatelja iz spomenute ustanove, vesela te za svoje godine i razmjerno vitalna stogodišnjakinja, svoj je rođendan proslavila okružena brojnim čestitarima sa svih strana otoka Krka.


S obzirom da je već tijekom uvodnog djela rođendanske zabave upriličene u restoranu Doma slavljenica pitala je li na feštu stigao i tko god iz općine, čast da slavljenici prvi čestita prvo stoljeće njena života dobio je općinski načelnik Punta Marinko Žic. Za njim su teti Mariji redom još čestitali i predstavnici Udruge umirovljenika Općine Punat te Grada Krka, Vojko Ragužin i Ivan Bolonić, a potom i predstavnici umirovljeničkih udruga s područja Općine Omišalj, Gradskog društva Crvenog križa te brojni drugi otočani okupljeni jučer na ovom sasvim posebnom i uvelike drugačijem rođendanskom slavlju.


Doprinos feštarskom ugođaju dali su i članovi krčke umirovljeničke klape »Nono« koji su pjesmom i svirkom slavljenici Mariji Orlić uveličali i uljepšali njen dan, a posebno iznenađenje priredili su i svi zaposlenici krčkog umirovljeničkog doma u čije je ime, ravnateljica Malog Karteca Gordana Stolfa, vremešnoj otočanki uručila knjigu ispunjenu čestitkama svih korisnika te ustanove.
Srdačno i neformalno druženje, kako to biva, bila je prava prigoda i da se teta Marija, u krugu svojih brojnih prijatelja, rođaka i poznanika, prisjeti mnogih događaja iz svog dugog i ispunjenog života. I više no zadovoljna priređenom joj feštom te vidno uzbuđena, stogodišnja nam je Puntarka stigla tek povjeriti da za svoj dug život zaslužnima drži Boga, ali i majku prirodu. A da je svojoj dugovječnosti slavljenica pridonijela i sama, njena nam je kći, Marija Žic, ispričala ocjenivši da je dugom životnom vijeku njene majke zasigurno pridonio i njen »stil života«, posebice naporan rad.


– Cijeli svoj život moja je majka radila, što u polju gdje je kopala i kropila, što u obiteljskom poslu svoga supruga u kojem je prilike za rad također uvijek bilo, tim više što je moj otac bio mesar. I njemu je ona svakodnevno stizala pomagati, a usprkos svemu što ju je svakog dana čekalo i obvezama kojima nije mogla pobjeći, uvijek je imala vremana i volje s ljubavlju se baviti svima nama, svojom djecom ali i unucima a sad i svojim praunucima – njih troje, zaključila je slavljeničina kći ne skrivajući oduševljenje feštom u koju se jučer uključilo »pol Bodulije«.