Najavljena listopadska gastropriredba

NAJSLAĐA FEŠTA Marunadu obogatilo prvo lovransko pivo od maruna

Marina Kirigin

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Pivo tamne boje od maruna, nazvano Lovranski mustaćon, moći će se kušati u ugostiteljskim objektima na području Lovrana u vrijeme Marunade, a u prvoj seriji je proizvedeno 3.000 bocaLOVRAN Lovranski mustaćon – naziv je prvog lovranskog piva od maruna koje će se prvi put točiti u vrijeme ovogodišnje Marunade, gastropriredbe koja se otvara 11. listopada i traje do konca mjeseca na području Lovrana te zalazi u opatijski Dobreć.


Kušanje piva tamne boje od maruna, napravljenog po recepturi koju zasada ima samo Općina Lovran, bit će moguće u ugostiteljskim objektima na području Lovrana u vrijeme ovogodišnje Marunade, a kako je u prvoj seriji pivo proizvedeno samo u 3.000 boca, oni najbrži, najspretniji i najsretniji imat će priliku okusiti kakvog je okusa i mirisa tekućina od maruna koja se proizvodi u Rijeci.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA

Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, objasnio je da je pivo dobilo ime po Mustaćonu, drevnom reljefu tamnoputog i bradatog muškarca s turbanom koji je prikazan na patricijskoj kući izgrađenoj 1722. godine na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre.Razvoj piva od maruna trajao je dugih deset mjeseci, a ideja je to nastala kroz suradnju Općine Lovran i njegovih pobratimljenih gradova, istaknuto je na jučer održanoj press konferenciji kojom je najavljeno 46. izdanje lovranske gastropriredbe Marunade, a koja je osim prezentacijom i degustacijom lovranskog piva od maruna započela i pečenjem i kušanjem prvih ovogodišnjih lovranskih maruna.Tijekom posljednjeg vikenda u Lignju, uz tradicionalnu gastro- ponudu i zabavu, akcent će se dati i na MaRun Trek – treking utrku i planinarski pohod te 16. biciklijadu Giro di Marunada. Poznatu gastro- manifestaciju će posebnim menijima tijekom cijelog njezinog trajanja pratiti mnogobrojni lovranski ugostitelji.Mića marunada


Lovranska priredba bit će otvorena Mićom Marunadom u petak, 11. listopada. U organizaciji Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran od 13.30 do 17 sati na prostoru velikog lovranskog parkirališta održat će se kreativno-stvaralačke radionice i kulturno-umjetnički program namijenjen djeci, a gosti i nositelji priredbe bit će DND-ovci iz Koprivnice koji će održati radionice na temu renesanse. Na Mićoj marunadi, prema riječima Sanje Škorić iz opatijskog DND-a, očekuje se 300-tinjak mališana iz područnih i matičnih škola Opatijske rivijere.


– Već duže od desetljeća organizacijom ovakve priredbe najmlađe učimo štovati kraj, kulturu i običaje – napomenula je Škorić.


Prvi vikend Marunade (od 11. do 13. listopada) zaći će u centar Lovrana, a potom će priredba u svom drugom vikendu preseliti u Dobreć (19. i 20. listopada), a završiti u trećem tjednu u Lignju (26. i 27. listopada).


Autohtone konobe


Nakon Miće Marunade, mimohoda i svečanog otvaranja, u Lovranu će nastupiti Grooversi i Vatra. Dan kasnije, u subotu, 12. listopada, uz kulturno-umjetnički, sportski program Marunade, kao i bogatu gastro ponudu, u večernjim satima za zabavni dio programa bit će zadužena Lidija Bačić i Dellboysi. Program će se nastaviti u nedjelju kada će od 12 sati nastupiti Dule, Bonaca i Kokonić, klapa Nevera, Puhački orkestar Lovran, DJ Vedran i u večernjim satima Gustafi, istakla je Nataša Cibić Poznić iz Turističke zajednice Općine Lovran.


Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije, najavio je dio programa Marunade koja zalazi na područje Opatije, točnije u Dobreć, u kojem će 19. i 20. listopada biti moguće kušati marune, slastice od maruna, ali otići i u organiziranu šetnju šumom maruna ili pak posjetiti autohtone konobe u kojima će se moći degustirati mlado vino, kušati domaće kolače od maruna i na taj se način upoznati s tradicijom i običajima kraja, životom domaćina. Prijave za organizirani nedjeljni posjet konobama i za subotnju šetnju bit će na licu mjesta i neće se naplaćivati, istaknuo je Priskić.