Dvodnevni nastupi

NAJBOLJI PUHAČI IMOTSKOG 33. susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. DeranjaNOVI VINODOLSKI  –  U Novom Vinodolskom u subotu poslijepodne počeo je a u nedjeljnim podnevnim satima završio 33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u čijem je programu u 16 orkestara nastupilo ukupno 650 glazbenika. Tijekom dvodnevnih nastupa u natjecateljskom i revijalnom programu orkestri su se osim u Novom Vinodolskom predstavili još i u Crikvenici i Selcu.


Otvorenje Susreta hrvatskih puhačkih orkestara bilo je u subotu poslijepodne zajedničkim  nastupom svih 650 glazbenika na središnjem Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom pod ravnanjem maestra Ivana Glibote. Bile su na repertoaru Oda radosti (Beethoven; 9. simfonija u d-molu) i Novovinodolska koračnica (Poklepović).


Susrete puhača otvorio je novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić..
Ocjenjivački dio programa odvijao se tijekom subotnjeg poslijepodneva i večeri te  u nedjelju prijepodne u novljanskom Domu kulture.


U A kategoriji najboljim proglašen je Puhački orkestar HPO Gradska glazba Imotski koji je sa 96,88 bodova zavrijedio i Zlatnu plaketu s pohvalom. Taj je orkestar nagrađen je i Nagradom Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu „Morlačkog plesa“, autora Tončija Ćićerića.Kao gosti nastupili su glazbenici slovenskog Kulturnog društva „Mengeška godba“ pod ravnanjem Dimitrija Lederera.


Puhačke orkestre ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Ivan-Josip Skender, Vanja Lisak i Miro Saje, a najboljima proglašeni su članovi orkestra


U prethodnim izlučnim nastupima za izbor sudionika 33. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara u okviru 10 županijskih i regionalnih smotri sudjelovalo je 1750 glazbenika u 49 orkestara.


Ovogodišnji 33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara organizirao je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH, uz potporu Grada Novog Vinodolskog, novljanskog Centra za kulturu, Hrvatskog društva skladatelja, hotelijerske tvrtke Jadran d.d. Crikvenica te novljanske i crikveničke Turističke zajednice.