Dvodnevni nastupi

NAJBOLJI PUHAČI IMOTSKOG 33. susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja



NOVI VINODOLSKI  –  U Novom Vinodolskom u subotu poslijepodne počeo je a u nedjeljnim podnevnim satima završio 33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u čijem je programu u 16 orkestara nastupilo ukupno 650 glazbenika. Tijekom dvodnevnih nastupa u natjecateljskom i revijalnom programu orkestri su se osim u Novom Vinodolskom predstavili još i u Crikvenici i Selcu.


Otvorenje Susreta hrvatskih puhačkih orkestara bilo je u subotu poslijepodne zajedničkim  nastupom svih 650 glazbenika na središnjem Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom pod ravnanjem maestra Ivana Glibote. Bile su na repertoaru Oda radosti (Beethoven; 9. simfonija u d-molu) i Novovinodolska koračnica (Poklepović).


Susrete puhača otvorio je novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić..




Ocjenjivački dio programa odvijao se tijekom subotnjeg poslijepodneva i večeri te  u nedjelju prijepodne u novljanskom Domu kulture.


U A kategoriji najboljim proglašen je Puhački orkestar HPO Gradska glazba Imotski koji je sa 96,88 bodova zavrijedio i Zlatnu plaketu s pohvalom. Taj je orkestar nagrađen je i Nagradom Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu „Morlačkog plesa“, autora Tončija Ćićerića.



Kao gosti nastupili su glazbenici slovenskog Kulturnog društva „Mengeška godba“ pod ravnanjem Dimitrija Lederera.


Puhačke orkestre ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Ivan-Josip Skender, Vanja Lisak i Miro Saje, a najboljima proglašeni su članovi orkestra


U prethodnim izlučnim nastupima za izbor sudionika 33. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara u okviru 10 županijskih i regionalnih smotri sudjelovalo je 1750 glazbenika u 49 orkestara.


Ovogodišnji 33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara organizirao je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH, uz potporu Grada Novog Vinodolskog, novljanskog Centra za kulturu, Hrvatskog društva skladatelja, hotelijerske tvrtke Jadran d.d. Crikvenica te novljanske i crikveničke Turističke zajednice.