U Puntu puštena u funkciju dva nova plovila namijenjena pomoći na moru

Na Kvarneru nove “formule” za intervencije na moru

Edi Prodan

Jedno od novih moćnih plovila, s dva motora od po 300 »konja«, ostaje u Puntu, a drugo ide u Mali Lošinj kako bi se adekvatno pokrio i južni dio Kvarnera. Sea Help uskoro otvara i novi centar u Splitu PUNAT Prigodnom svečanošću jučer točno u podne u Puntu su spuštena u more dva nova 10-metarska plovila vodećeg pružatelja usluga nautičarima na Jadranu, austrijskog Sea Helpa. Kako je poznato, ta je tvrtka, čije je hrvatsko sjedište u Puntu, zbog stalnog rasta broja članova te obima posla bila prinuđena povećati svoju jadransku flotu radnih plovila. 


   – Prateći trend rasta potreba za spašavanjem na moru, naša se tvrtka odlučila za nabavku dva plovila što će znatno podignuti nivo usluge na Kvarneru. Riječ je o plovilima dužine deset metara, težine 4,5 tona opremljena s po dva Suzukijeva motora snage 300 KS što mogu u najkraćem vremenskom razdoblju odgovoriti na svaki poziv za pomoć, istaknuo je u prigodnom govoru Marko Orlić, direktor Sea Helpa za regiju Jadran. Osim Punta u kojem ostaje jedno od novih moćnih plovila, drugi će »gumenjak« otploviti u Mali Lošinj kako bi se adekvatno pokrio i južni dio Kvarnera. – Moram izraziti zadovoljstvo što zahvaljujući Sea Helpu raste nivo sigurnosti našeg mjesta, odnosno onih djelatnosti od kojih u gospodarskom smislu uvelike živimo. Svakako, ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovo središte Sea Marina zapošljava sedam djelatnika od kojih je njih pet iz Punta, zaključio je načelnik općine Punat Marinko Žic.

   – Ponosni smo što jačamo našu flotu i u ovoj regiji, a ova plovila, izgrađena u poljskom brodogradilištu Tehnomarin, napravljena su upravo kako bi na najbolji način mogla odgovoriti potrebama, konfiguraciji i vremenskim uvjetima što vladaju na ovom dijelu Jadrana, istaknuo je generalni direktor Sea Helpa Wolfgang Dauser. Zahvaljujući nabavci novih plovila Sea Help nastavlja jačanje svoje jadranske flote. Nakon Pule, Malog Lošinja, Punta, Zadra, Vodica i Orebića, ovih će se dana otvoriti i centar u Splitu. Plovila koja su korisnicima do sada pružala usluge u Puntu, sele u Split. Riječ je o »gumenjacima« dužine osam metara opremljena s po dva motora snage 175 »konja«. Detalje o karakteristikama plovila i imprsijama s jednosatne testne plovidbe akvatorijem ispred Punta i Krka donosimo u posebnoj reportažu koju ćemo objaviti u utorak, 22. travnja u redovnom tjednom prilogu Novog lista AutoMotoYacht.    Uz blagoslov puntarskog svećenika Ivice Kordića, prigodnim zalijevanjem pjenušcem plovilima su kumovale Mirna Cvijić Mrak i Viktorija Orlić Knez. 


   Nakon svečanosti, uslijedilo je ono što je većina okupljenih s nestrpljenjem iščeklivala – prva plovidba novim plovilima. Zahvaljujući jakoj buri, ali i pravom neverinu »garniranom« tučom koji je zahvatio Punat u ranim popodnevnim satima, mogli smo se uvjeriti u iznimne manevarske sposobnosti novih plovila, ali i umještnosti njihovih posada – Vedrana Dujmovića i Marina Žica u »puntarskom« plovilu te Stanka Kovačevića i Kristijana Nikolića u onom što će imati domicilnu luku u seahelpovoj bazi u Malom Lošinju. 


   Dodajmo još da se osim po plovnim kvalitetama radi i o nemalim materijalnim investicijama – cijena svakog plovila je 1,5 milijuna kuna.