Cikloturizam

Na dva kotača: Lopar iduće godine planira postati outdoor destinacija

Hrvoje Hodak

U sklopu projekta »Rab Archeological Traces« do ljeta sljedeće godine bit će uređene i označene tri pješačko-biciklističke stazeLOPAR – Tijekom vikenda u Loparu je održana koordinacija na temu izrade Operativnog plana razvoja cikloturizma za područje Općine Lopar koju je naručila Turistička zajednica općine Lopar, a izrađuje je Ekonomski fakultet iz Osijeka. Na koordinaciji su se okupili članovi Općinskog vijeća Općine Lopar, članovi Turističkog vijeća TZO-a Lopar, predstavnici ugostitelja, iznajmljivača, udruga s područja Lopara, predstavnik KTD-a Lopar Vrutak d.o.o, TZG-a Raba te naravno predstavnik izrađivača plana, prof. dr. sc. Dražen Ćućić.


Između ostalog, direktor TZO-a Lopar Marin Mušćo tom se prilikom dotaknuo projekta Geoparka Rab koji na otoku djeluje već 15-ak godina sa svoja dva infocentra, i koji sa 100-tinjak označenih geotočaka, besplatnim vođenjima i promotivnim materijalima uspješno usmjerava pozornost na nedovoljno iskorišteno bogatstvo geoturističkih atrakcija otoka.


Osim toga, podsjetio je da su Lopar i Rab već 13 godina ponosni suorganizatori i domaćini trekking utrke »Rab Island Trail«, utrke iz Trekking lige Hrvatske, a već pet godina rapskom etapom prolazi i jedna od najjačih svjetskih MTB utrka »4 Islands MTB stage race«. TZO Lopar je prije dvije godine pokrenuo i projekt »Bicikademija« u sklopu kojega je označeno 7 lokacija na otoku Rabu (5 u Loparu i 2 na području grada Raba), a polaznici ove akademije prijavljuju studij putem aplikacije i trebaju obići svih sedam lokacija, fotografirati se, kako bi na kraju dobili diplomu za završeni studij i nagradu.


Nove staze
Mušćo je istaknuo i da je pod okriljem EPK Rijeka 2020 pokrenut projekt »Rab Archeological Traces« u sklopu kojeg će do ljeta sljedeće godine na otoku biti uređene i označene tri pješačko-biciklističke staze, svaka s 11 informativnih točaka (arheoloških i drugih lokacija), i interaktivnim sadržajima.


– Upravo smo u suradnji s TZG-om Raba u pregovorima s tvrtkom Valamar Riviera d.d. koja nas izvrsno prati u svim eventima, a poglavito sportskim, te tvrtkom Adria Bike, da početkom 2020. godine uredimo, označimo i infrastrukturno opremimo 7-8 biciklističkih staza na otoku Rabu te početkom lipnja održimo jedan biciklistički event kao promociju odrađenih aktivnosti. Sve su to aktivnosti koje profiliraju destinaciju Lopar i otok Rab kao outdoor destinaciju. Za to postoje izvanredne prirodne pogodnosti i upravo je to pravac u kojem dalje želimo brendirati našu destinaciju, poručio je Mušćo, a Dražen Ćućić s osječkog Ekonomskog fakulteta izrazio je zadovoljstvo što će imati priliku s kolegama s EFOS-a raditi na ovom projektu.


Dulja sezona


– Ovo je prilika da iskoristite sve svoje prednosti kao otoka i destinacije, da uklonite čim više nedostataka te da budete ukorak ili ispred konkurencije. Outdoor turizam, poglavito biciklizam, ima sve više korisnika, poglavito na europskom tržištu, te bi bilo šteta ne iskoristiti potencijal koji se nudi. Osim uređenja biciklističkih staza, ovaj plan bi trebao ukazati na mogućnosti nadopune smještajne ponude poput uključivanja u projekt »Bike friendly«, ponude specijaliziranih trgovina rezervnih dijelova, servisa za bicikliste, organizacije novih bike evenata, kazao je Ćućić.


Prije nego stručnjaci krenu u izradu Operativnog plana, potrebno je dobiti »inpute« s terena, pa su sudionici koordinacije ispunjavali anketu koja je pak pokazala da je Lopar poznat po pješčanim plažama, prirodnim i klimatskim blagodatima, bogatoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na ekološkim proizvodima, svetom Marinu, Loparskim maškari, Maloj Gospi…, a u diskusiji je zaključeno da će Operativni plan razvoja cikloturizma, odnosno razvoj infrastrukture i dodatne turističke ponude otvoriti mogućnost produljenja turističke sezone.


Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG-a Raba, napomenu je da je važno da se otok Rab nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti Eurovelo 8 (Mediteranska ruta) i na državnoj mreži biciklističkih ruta, i to zbog prometne povezanosti s obje strane otoka.


Operativni plan razvoja cikloturizma trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a nakon toga slijede aktivnosti na terenu.