Dvodnevna manifestacija

Na Bundevijadi u Vrbovskom bilo 110 izlagača

Marinko Krmpotić

Uz zimnicu raznovrsna i bogata bila je ponuda vina, sira i maslinovih ulja, dobro su išla i eterična ulja i proizvodi od lavande, raznovrsni originalni suveniri, rukotvorine i nakit...VRBOVSKO »Bundevijada« je daleko više od onoga na što upućuje naziv ove sve popularnije manifestacije koja je pri svom prvom izdanju – tamo još 2005. godine – zaista i ponudila ponajprije bundeve i sve što se od njih može dobiti. No, dvanaest godina kasnije ta je priredba od poslijepodnevnog druženja u Domu kulture Vrbovsko prerasla u dvodnevnu priredbu koja svojim sajamskim karakterom u školsku sportsku dvoranu Vrbovsko privlači veliki broj izlagača te još više posjetitelja. Bilo je to vidljivo i jučer, prvog dana 12. Bunevijade, kad se posjetiteljima predstavilo 110 izlagača, a još malo više bit će ih danas!


U ponudi je puno toga, ali u prvom planu je zimnica, a to znači brojni proizvodi napravljeni u suradnji s prirodom na područjima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre, Like, Dalmacije, područja Karlovca, Varaždina, Zagreba…


Uz zimnicu raznovrsna i bogata bila je ponuda vina, sira i maslinovih ulja, dobro su išla i eterična ulja i proizvodi od lavande, raznovrsni originalni suveniri, rukotvorine i nakit, a prvi se put moglo zahvaljujući Snježani Lukani uživati u izradi slika. Okušati se moglo i odlične domaće kolače koje su mahom pripremale udruge žena s ovog područja kao i učeničke školske zadruge, a kupnjom prigodne šalice moglo se, zahvaljujući Udruzi obrtnika Vrbovsko, pomoći u prikupljanju novca za izgradnju vodotornja u Vukovaru.
Kao i obično uz bogatu ponudu svega i svačega, i to po povoljnim cijenama, uživati se moglo u bogatom i raznovrsnom zabavnom programu kojeg je na svoj prepoznatljivi i simpatilčan način vodio Dražen Turina Šajeta, a otvorili su ga zbor »Montenegro« Nacionalne zajednice Crnograca iz Rijeke i tamburaški orkestar KUD-a »Zametski koren«. Budući da je kupovina ponuđenog itekako bila vezana uz prehranu, organizatori iz TZG-a Vrbovsko potrudili su se upriličiti i atraktivan kulinarski show tijekom kojeg su nastupile Petra i Filipa, pobjednice TV showa »3,2,1, – kuhaj!«.


Da cijela priredba ima i zanimljiv natjecateljski karakter zaslužne su nagrade u nekoliko raznih kategorija (najlepša bundeva, najveća i najmanja, najljepše uređen štand…), a svi kojima je u sportskoj dvorani bilo prebučno ili pretijesno mogli su pod šatorom na susjednom igralištu uživati u glazbi, iću i piću, ili pak prošetati uz neki od štandova kojih je bilo i vani jer je očigledno već i sportska dvorana premala da primi sve koji bi željeli nastupiti na »Bundevijadi«


Broj izlagača ove je godine najveći čime je oboren rekord, istaknula je u svojoj pozdravnoj riječi u ime organizatora Tanja Kušić, direktorica TZG Vrbovsko podsjetivši kako je ideju za prvu »Bundevijadu« dao domaći poduzetnik Gani Ramadani. Nazočne su pozdravili i dožupan Petr Mamula te direktorica TZ PGŽ Irena Peršić Živadinov pohvalivši ne samo ovu priredbu koja nadilazi lokalne okvire, već i uspješnu obnovu turističkih aktivnosti i ugostiteljstva u Kamačniku, a priredbu je, čestitavši svima i Dan nezavisnosti, otvorio gradonačelnik Dražen Mufić istaknuvši kako »Bundevijada« na odličan način predstavlja Vrbovsko Hrvatskoj.