Dodijeljeni muzejski Oscari

Muzeju Apoksiomena posebno priznanje na dodjeli nagrada za Europski muzej godine

P. N.

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation koje je dodijelila članica žirija Barbara Kirshenblatt-Gimblett, a nagradu je primila Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzejaEuropske muzejske nagrade – European Museum of the year Awards 2019 (EMYA), svojevrsni muzejski Oscari, svečano su dodijeljene 25. svibnja 2019. godine u Sarajevu. Bilo je nominirano 40 muzeja iz 17 zemalja Europe, a kao jedini hrvatski projekt nominiran je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja.


Riječ je o jednom od najvažnijih europskih muzejskih priznanja koje dodjeljuje Europski muzejski forum, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, koje na godišnjoj razini evaluira i nagrađuje inovativne, kvalitetne, promišljene te društveno angažirane i odgovorne pristupe muzejskoj praksi.


Muzej Apoksiomena dobio priznanje


Muzej Apoksiomena dobio priznanje

Nagradu Europski muzej godine za 2019. dobio je Rijksmuseum Boerhaave (Nizozemski Muzej povijesti, znanosti i medicine), a Muzejska nagrada Savjeta Europe pripala je Museum für Kommunikation (Muzeju komunikacija) iz Berna u Švicarskoj.


Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation koje je dodijelila članica žirija Barbara Kirshenblatt-Gimblett, a nagradu je primila Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.


„Već je i sama nominacija za ovu prestižnu nagradu veliko priznanje budući  da je Muzej Apoksiomena ove godine bio jedini muzej iz Hrvatske koji se našao u ovom prestižnom društvu od 40 probranih europskih muzeja, od kojih su neki zaista impresivni i poznati muzeji iz nekih od najvećih gradova iz cijele Europe. Stoga nam je izuzetna čast primiti ovo posebno priznanje koje nam je potvrda i smjernica za daljnji rad ove jedinstvene arheološko-arhitektonske kulturne institucije na našim prostorima, u cijelosti posvećene jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atleta Apoksiomena, remek-djela hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), izronjenog kraj otoka Lošinja prije 20 godina“, izjavila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.


Nagrade su svečano dodijeljene u Narodnom kazalištu u Sarajevu, u završnici konferencije Europski muzej godine, a u organizaciji prošlogodišnjeg dobitnika ovog velikog priznanja – Muzeja ratnog djetinjstva, u suradnji s Europskim muzejskim forumom (EMF) te je okupila više od 200 muzejskih stručnjaka iz dvadesetak zemalja.


Muzej Apoksiomena dobio priznanje


Muzej Apoksiomena dobio priznanje