ŽUPANIJSKA ULAGANJA

Mošćenička Draga će dobiti obalnu šetnicu

Sanja Gašpert

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Planirana je dogradnja postojeće operativne obale i izgradnja nove, kao i novih površina u zaleđu na kojima su planirane operativne površine i šetnicaRIJEKA – Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Fernando Kirigin i predstavnik G.A.M.I.K.-a, izvođača radova, Krešo Gabrić, potpisali su u sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci okvirni sporazum i ugovor o građevinskim radovima na dogradnji obale i izgradnji obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi, vrijedan 8,8 milijuna kuna.


Kako je tom prigodom istaknuto, ovim projektom planirana je dogradnja postojeće operativne obale i izgradnja nove, kao i novih površina u zaleđu na kojima su planirane operativne površine i šetnica, uključujući i nove instalacije struje i vode. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i zamjenica župana Marina Medarić, koja je kazala da je u protekle dvije godine u lučka područja na području PGŽ-a uloženo više od 200 milijuna kuna, od kojih je dio sredstava EU fondova, dio nadležnog ministarstva, a dio su uložile općine i gradovi tih područja, koji su imali spremne projekte.


Pomoć Županije


Načelnik Riccardo Staraj kazao je da su pripreme za projekt započele prije nepunih godinu dana rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, u čemu je veliku pomoć pružila Primorsko-goranska županija.
– Uz golf resort i turističku zonu, ovo je jedan od kapitalnih projekata za našu općinu, koji će, nadamo se, pridonijeti povratku ribarstva u Mošćeničku Dragu – kazao je Staraj, dodajući da nakon realizacije ovog projekta slijedi izgradnja pristupne ceste prema glavnoj prometnici, kako bi se ona rasteretila od prometa.


Projekt dogradnje obale i izgradnje obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga provodi i financira s Općinom Mošćenička Draga, a očekuje se i pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Građevinska dozvola dobivena je u prosincu prošle godine, početak radova očekuje se 10. rujna ove, a završetak u lipnju sljedeće godine.


Šetnica i mol


– Operativna obala se produžuje u istoj ravnini za 25 metara. Na taj način se uz postojeću obalu dobiva mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno se dobiva 745 »kvadrata« nove zaobalne površine za kopnene lučke manipulacije, odnosno vađenje i održavanje plovila.


Projektom će se izgraditi 86 metara nove obale uz more. Bit će to šetnica, ali imat će i funkciju mola, uz mogućnost povremenih ljetnih vezova za manja plovila. Na novoj površini formirat će se nova obala širine 5,5 metara kao dio lučkog područja i šetnica širine 6,5 metara u zaleđu – kazao je Fernando Kirigin.


Dodao je da je ovo ustvari prva faza projekta koji ima dvije manje podfaze, a prva od njih bit će okončana do kraja ove godine i u nju će se utrošiti 3,2 milijuna kuna, dok će druga podfaza završiti u lipnju 2020. godine. Kao problem u dinamici izvođenja radova Kirigin je istaknuo otvorenost područja prema moru, što bi moglo stvoriti određene smetnje tijekom vjetrovitih dana.