Krčki biskup uputio poruku vjernicima

Mons. Petanjak: ‘Na Božić i u novoj godini budimo svjetlo jedni drugima’

Mladen Trinajstić

Mons. Ivica Petanjak / Foto M. TRINAJSTIĆ

Mons. Ivica Petanjak / Foto M. TRINAJSTIĆ

Unatoč svom mogućem blještavilu koje nas okružuje, toliki od nas i toliki među nama žive u bezizlaznoj tjeskobi i unutrašnjoj tami srca i duha, nastavlja u svojoj poruci Petanjak, ističući da je kršćanin svjestan da prosvjetljenje neće doći samo od sebe i da nije prvenstveno plod osobnih mučnih napora, nego se ostvaruje u međusobnom dijalogu s Isusom Kristom i otvorenosti njegovoj riječi i njegovom načinu životaKRK  Naše poruke i čestitke uvelike će ovisiti o tome kako pristupamo Božiću i što nam on osobno znači. Moramo iskreno priznati da okruženje i sredina u kojoj živimo ni u kom slučaju ne pomažu stvaranju ispravne slike o Božiću.


Naprotiv, sve vodi u jednom potpuno drugačijem smjeru koji neiscrpnost poruke Božića banalizira do te mjere da je svodi na samo jednu jedinu: što više potrošiti, istaknuo je u svojoj Božićnoj poruci vjernicima.


– Svjedoci smo posvemašnjeg ispražnjenja Božića od njega samoga i njegove poruke i izokretanja božićnih vrednota naopačke. Ako u našem jeziku Bog i bogatstvo imaju isti korijen i ako se taj bogati i svemogući Bog toliko ponizio da se zatvorio u jednu običnu ljudsku egzistenciju i odabrao doći k nama po jednostavnoj obitelji Marije i Josipa i dijelio svoj dolazak na zemlju s priprostim pastirima i njihovim stadima, zadovoljan gostoprimstvom jedne štale ili špilje, kako onda mi možemo toliko isprazniti Božić i sve njegovo duhovno i sveopće civilizacijsko bogatstvo svesti na samo jedan jedini izričaj materijalnog zadovoljstva, pita se u nastavku svog obraćanja krčki biskup.
​– Unatoč svom mogućem blještavilu koje nas okružuje, toliki od nas i toliki među nama žive u bezizlaznoj tjeskobi i unutrašnjoj tami srca i duha, nastavlja u svojoj poruci Petanjak, ističući da je kršćanin svjestan da prosvjetljenje neće doći samo od sebe i da nije prvenstveno plod osobnih mučnih napora, nego se ostvaruje u međusobnom dijalogu s Isusom Kristom i otvorenosti njegovoj riječi i njegovom načinu života.


– Bez svjetla koje od njega dolazi mi ćemo i dalje tumarati u tami zato što za čovjeka svaka stvarnost na svijetu ima dvostruki ili višestruki smisao. Iza onoga što se vidi, uvijek postoji i ono što se ne vidi. Iza onoga što se govori, uvijek postoji i ono što se misli. Koliko su i kada su naše riječi u skladu s našim mislima? Što je stvarno i istinito: ono što se vidi ili ono što se ne vidi? Ono što se reklo ili ono što se prešutjelo, pita se mons. Petanjak i ustvrđuje da se iz različitosti mišljenja, govora, tumačenja i svih drugih mogućih različitih komunikacija proizlaze svi naši problemi, napetosti, svađe, netrpeljivosti i nerazumijevanja, ističe u svojoj poruci krčki biskup pozivajući vjernike da za Božić, ali i u godini koja je pred nama, budu svjetlo jedni drugima.