Zadovoljni pacijenti

Modernizacija zgrade u Crikvenici: Dom zdravlja dobiva dizalo

Nataša Car

Dom zdravlja Crikvenica

Dom zdravlja CrikvenicaCRIKVENICA Na radost mnogih pacijenata Dom zdravlja u Crikvenici već ove godine dobit će dizalo čija ugradnja će koštati 375 tisuća kuna, a nakon toga planirana je i energetska obnova cijele zgrade vrijedna 6.2 milijuna kuna. Pacijenti su s veseljem dočekali ovu vijest jer smatraju da bi upravo dizalo i vanjski izgled zgrade trebali biti prioritet kod uređenja.


Do kraja ove godine Dom zdravlja Primorsko-goranske županije – ispostava Crikvenica dobit će prijekopotrebno dizalo. Izrada projektne dokumentacije za njegovu izgradnju koštat će 25 tisuća kuna, a sama nabava i ugradnja dizala vrijedna je 350 tisuća kuna. Ukupan iznos od 375 tisuća kuna financirat će se sredstvima za decentralizirane funkcije zdravstva.


Starijim, teže pokretnim ili potpuno nepokretnim pacijentima dizalo je neophodno kako bi se popeli na kat. Na ulazu u zgradu susreli smo pacijenta na štakama koji je zasada odustao od pokušaja da dođe na prvi kat stoga je vijest o ugradnji dizala naišla na odobravanje korisnika crikveničkog Doma zdravlja.
Također, u planu je energetski obnoviti zgradu te je izrada projektne dokumentacije povjerena Regionalnoj energetskoj agenciji (REA) Kvarner – poručuju iz Županije. Ukupna vrijednost energetske obnove iznosi 6.2 milijuna kuna, a osim Crikvenice objekti koji će biti uključeni u projekt energetske obnove su Delnice, Lopar, Vrbovsko, Mrkopalj i Ravna Gora. Cjelokupna investicija energetske obnove svih šest zgrada kandidirat će se na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.


Energetska obnova podrazumijeva zahvate koji osiguravaju najmanje 50% uštede energije po objektu te obuhvaća više faktora. Potrebno je toplinski sanirati ovojnicu zgrade, točnije fasadu, fasadnu stolariju i krov, unutarnju rasvjetu zamijeniti rasvjetom temeljenoj na LED tehnologiji, ugraditi visokoučinkovitu dizalicu topline uz zadržavanje postojećeg sustava kao zamjenskog, odnosno rezervnog, ugraditi solarni sustav za pripremu tople sanitarne vode za sanitarne čvorove te ugraditi daljinsko očitanje potrošnje energije.


Iako je većina zadovoljna uslugom u Domu zdravlja, isto ne mogu reći za njegov izgled. Trebalo bi ga barem izvana urediti, slažu se mnogi njegovi korisnici, a trn u oku su sive ploče. Vanjski izgled zdravstvene ustanove nije najvažniji, no smatraju da će obnovljeni objekt osim lokalnom stanovništvu biti ugodniji za turiste sa zapada. Upravo zbog toga uređenje zgrade i posebno zamjenu ploča smatraju pozitivnom promjenom.


– Zgrada Ispostave Doma zdravlja Crikvenica je vrlo zahtjevna, s obzirom na razvedenost i više nivoa krovova. Naime, sjeverna i zapadna bočna strana postojeće fasadne stijene je u lošem stanju, a prijedlog je da se postojeće kamene ploče nakon postavljanja vanjske fasade zamijene eternit pločama u imitaciji kamena kako bi se zadržala vanjska vizura Doma zdravlja kakvog sada poznajemo – objašnjavaju u Županiji.


Objekt Doma zdravlja izgrađen je 1977. godine i u vlasništvu je Primorsko-goranske županije. U dobru je stanju osim vremenskim tijekom uvjetovanih posljedica na izložene građevne elemente, naročito fasada i fasadna stolarija, smatraju u Županiji. U vrijeme izgradnje zgrada je udovoljavala najvišim kriterijima toplinske zaštite i energetske učinkovitosti, no vremena su se promijenila pa ona danas više ne dostiže visoke kriterije stoga je potrebna njezina obnova.