Nezadovoljno lokalno stanovništvo diglo glas

Mještani Novalje traže referendum o Zrću

Alenka Juričić Bukarica

Urbanistički plan uređenja Zrća nije prošao na Gradskom vijeću, a SDP, zajedno s velikim brojem građana, traži izjašnjavanje o promjeni koncepta tog carstva zabaveBuka, mladi koji pijani i potpuno goli šetaju centrom grada, odlazak obiteljskih gostiju i propadanje obiteljskog smještaja koji u sezoni postiže cijenu od tek 7 eura, uz ostalo, su posljedica razvoja Zrća čiji koncept treba hitnu promjenu i oko toga se građani trebaju izjasniti – referendumom. Poručeno je to sa skupa znakovitog naziva »Novalja i Zrće – dva svijeta, jedna budućnost«, održanog u Novalji u organizaciji Gradske organizacije SDP-a. Meka zabave, poznata u svijetu, ima i svoje naličje, o čemu su se izjašnjavali članovi Gradskog vijeća, ali i velik broj građana koji je želio podijeliti svoje nezadovoljstvo bukom i ostalim popratnim događanjima oko ove poznate plaže i klubova na njoj. 


    Skupu su prisustvovali i potpredsjednik Sabora Josip Leko, saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin te Davor Njirić, savjetnik ministra turizma. Međutim, nije bilo gradonačelnika Ivana Dabe niti predstavnika Turističke zajednice, iako su u novaljskom SDP-u ustvrdili da su ih višekratno pozivali na skup. Povod održavanju sastanka je činjenica da prijedlog Urbanističkog plana uređenja (UPU) područja Zrća nije prošao na Gradskom vijeću. Naime, prijedlog nije podržala opozicija – SDP i HSS, no i među HDZ-ovim predstavnicima je bio jedan suzdržan vijećnik. 


   Bez politiziranja


Tako je priča o UPU-u Zrća, kojim se trebalo definirati to područje i, prema riječima Borisa Šuljića, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a, osnažiti postojeći koncept, vraćena na početak. A pitanje je da li je na slučaju Zrće »napukla« dugogodišnja vladavina aktualnog HDZ-ovog gradonačelnika Dabe. 

Upitan kako gleda na zahtjeve stanovnika Novalje da se organizira referendum na kojem bi se odlučilo o tome treba li zabraniti noćne klubove na Zrću, ministar Veljko Ostojić je jutros kazao kako je dobro da lokalna razina o tome odluči, a on osobno smatra da bi bilo šteta zabraniti ih.


“Referendum ne znači a priori zabranu. Mislim da je u redu da se mještani izjasne žele li ili ne ono što se događa na Zrću i mislim da je to pravi put da se decentralizirano, na lokalnoj razini, o tome raspravlja. Mislim da je Zrće postiglo ne samo regionalnu nego i svjetsku prepoznatljivost. Osobno mislim da bi to bila šteta, ali definitivnu odluku o tome moraju donijeti samo žitelji, stanovnici Novalje”, kazao je.    – Želimo to staviti pod kontrolu, preispitati dobre i loše strane te bez politiziranja čuti glas naroda o tome što hoćemo od Zrća. Klubovi počinju razvijati festivalsku ponudu, što znači sve skuplja i sve značajnija imena svjetske glazbene scene. Međutim, to znači jače razglase, veću buku i dolazak festivalske publike koja tu boravi tri do najviše četiri dana, ima nizak budžet, od čega najveći dio odlazi na ulaznice. Da ne spominjemo učestala neprimjerena devijantna ponašanja, uz što se ugostiteljska ponuda mora prilagoditi tom »kebab i hostelskom« tipu gostiju koji ne traži ni našu povijest, kulturu, gastronomiju. Iznajmljivači dobivaju mizerne iznose za svoje usluge, a i lokalna zajednica u proračun dobiva od poreza na promet alkoholnim pićima tek oko 600 do 700.000 kuna, rekao je Šuljić te dodao da takav turistički razvoj odbija svakog iole ozbiljnog investitora, dok paralelno buja apartmanizacija niske klase. Novalja, naime, trenutno ima 10.500 takvih stanova na oko 3.700 stanovnika. Jedini instrument Grada za upravljanje prostorom, tako i Zrćem, je urbanistički plan, istaknuo je Šuljić.   


Dvije samouprave


U Novalji je radio što je tko htio i zato su se dogodili apartmani i Zrće, moglo se čuti na prilično žučnom skupu na kojem su građani pitali što ustvari Novalja ima od Zrća. Ispada ne puno, gotovo ništa. 


    – U medijima zbog Zrća sve pršti od zadovoljstva, međutim mi nismo zadovoljni, rekao je jedan mještanin iz Caske, dodavši da se u ovom mjestu ljeti naspavaju samo za vrijeme bure kada vjetar buku nosi na drugi kraj uvale. 


    Zanimljivo je da je to područje ustvari podijeljeno između dviju jedinica lokalne samouprave, Grada Novalje i Općine Kolan, koja tek nešto dalje od postojećih klubova, čini se, namjerava omogućiti otvaranje sličnih sadržaja. Problem je i što Novalja nema neki plan razvoja svog turizma, a mještane »žulja« i činjenica da im je ova plaža množenjem klubova na neki način oduzeta, kao i ona u kampu Straško koja je – ograđena.