Odluka Ive Dujmića

Mjere za uravnoteženje opatijskog proračuna: Najveći gubitnici političari i udruge

Aleksandra Kućel Ilić

Privremene mjere podrazumijevaju i obustave financiranja naknada gradskim vijećnicima / Snimio Marin ANIČIĆ

Privremene mjere podrazumijevaju i obustave financiranja naknada gradskim vijećnicima / Snimio Marin ANIČIĆ

Gradonačelnik Ivo Dujmić je bio dužan donijeti privremene mjere zbog toga što opatijsko Gradsko vijeće nije dalo »zeleno svjetlo« prodaji zgrade bivšeg dječjeg vrtića u Opatiji, a novac od te prodaje bio je planiran u gradskoj blagajni za 2019. godinuOPATIJA Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, prije odlaska na godišnji odmor danas je, u skladu sa zakonskim obvezama, donio odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje opatijskog proračuna.


To je bio dužan učiniti zbog toga što opatijsko Gradsko vijeće nije dalo »zeleno svjetlo« prodaji zgrade bivšeg dječjeg vrtića u Opatiji. Novac od te prodaje bio je planiran u gradskoj blagajni za 2019. godinu, ali je nakon odluke da se ova kuća u središtu grada ipak zadrži u gradskom vlasništvu, u budžetu nastala višemilijunska rupa.


Najdulje 45 dana


– Činjenica je da je Gradsko vijeće prihvatilo proračun za 2019. godinu, a zatim nije donijelo odluku o prodaji stare zgrade dječjeg vrtića ni prošle godine, niti u prvoj polovici ove godine, kako je bilo planirano i proračunom i izmjenama proračuna za 2019. godinu. Stoga nisu ostvareni planirani prihodi i primici proračuna. S obzirom na nastalu situaciju, zakonski sam dužan donijeti Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna. Donošenje privremenih mjera za uravnoteženje proračuna, sukladno Zakonu o proračunu, može trajati najdulje 45 dana i logičan je korak koji sam kao gradonačelnik poduzeo. Odluka stupa na snagu danas, 2. kolovoza 2019. Isto tako, njome se ugovoreni rokovi plaćanja prolongiraju za 30 dana – naveo je opatijski gradonačelnik Dujmić, što je objavljeno i na službenim internetskim stranicama Grada Opatije.
Tko će u idućih 45 dana najviše osjetiti ove privremene financijske mjere? Hoće li se do daljnjega obustaviti isplata naknada za bebe i poticaja za poduzetnike, samo su neka od pitanja koja zanimaju javnost.


No, sudeći po gradonačelnikovom objašnjenju, mjere za balansiranje gradskog budžeta ipak neće osjetiti niti roditelji novorođene djece, niti poduzetnici, već u prvom redu – političari i udruge.


Godišnji odmor


– Privremene mjere podrazumijevaju obustave financiranja političkih stranaka, naknada za rad u Gradskom vijeću i radnim tijelima Gradskoga vijeća, pokroviteljstava, aktivnosti mjesnih odbora i programa udruga. Pri donošenju ove odluke striktno sam vodio računa da se ne naruše sva prava naših sugrađana iz socijalnog programa pa tako ovom obustavom nisu obuhvaćene, primjerice, naknade za novorođenu djecu, kao ni poticaji za poduzetnike – objasnio je Ivo Dujmić.


Na godišnjem će odmoru biti od 5. kolovoza do kraja mjeseca, a u to vrijeme će ga prema određenom rasporedu zamjenjivati Emil Priskić i Vera Aničić.


Gradonačelnik je svim upravnim odjelima naložio pojačanu naplatu neplaćenih obveza, posebice komunalnog doprinosa, te zadužio proračunske korisnike da donesenu odluku adekvatno primijene na izvršenje svojih financijskih planova.