Jubilarni gost

Minei torta, cvijeće i bon za ljetovanje s obitelji u Zvoneću

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Odmor u Zvoneću dogodio se spontano. Mjesto smo izabrali zbog blizine, lokacija je bila presudna, ali i zato što smo htjeli biti izvan turističke vreve, priča Stephan Busch, tata 10.000-te matuljske gošće koji je odmor u Zvoneću bukirao putem Airb’n’b-aZVONEĆE – Dvogodišnja Minea Busch iz Njemačke 10.000-ta je gošća Općine Matulji. Jučer joj je tom prigodom direktorica Turističke zajednice Matulja Marijana Kalčić uručila tortu i cvijeće te poklon-bon u vrijednosti od 1.000 kuna koji je moguće iskoristiti u idućih godinu dana za plaćanje smještaja u apartmanima i kućama za odmor na području Matulja. Dvogodišnja Minea je sa svojom obitelji, majkom Margit, ocem Stephanom i petogodišnjom sestrom Nelli stigla na odmor u Zvoneće, u smještaj kod obitelji Kinkela.


– U Zvoneću smo prvi put, ali u Hrvatsku na odmor dolazimo već četiri-pet godina u nizu. Dosad smo bili u Poreču, Puli, Pagu… Odmor u Zvoneću dogodio se spontano. Mjesto smo izabrali zbog blizine, lokacija je bila presudna, ali i zato što smo htjeli biti izvan turističke vreve. Vrijeme provodimo u prirodi, šetnjama. Bili smo na kupanju u Ičićima i Medveji, posjetili smo Park prirode Učku, bili na Lisini. Svaki drugi dan odlazimo na večeru u restorane, a jeli smo odličnu kvarnersku hranu u Fortici u Kastvu – priča tata 10.000-te matuljske gošće koji je odmor u Zvoneću bukirao putem Airb’n’b-a.


Na pitanje koje bi od dosad posjećenih hrvatskih turističkih odredišta izabrali kao najbolje, odgovaraju kako svatko mjesto ima svoje čari. Kažu kako ih se Pag jako dojmio, baš kao i Učka.
Desettisućiti matuljski gost u odnosu na lani stigao je deset dana kasnije. Na području Općine Matulji, u kojoj je registrirano 288 privatnih iznajmljivača i 2.000 kreveta, ove je godine dosad ostvareno manje dolazaka ali više noćenja, točnije zabilježen je minus od 14 posto dolazaka i dva posto više noćenja. Najbrojni gosti su Nijemci, a bolju popunjenost bilježe objekti sa 4 i 5 zvjezdica.


– Rezultati su očekivani. Popunjenost je dobra i ovisi o ponudi i kvaliteti iznajmljivača. Drugim riječima, oni koji ulažu i prate svjetske trendove, imaju veću popunjenost – rekla je Kalčić koja je jutro provela u druženju s gostima od kojih se, kaže, najviše može saznati što radimo dobro, a što trebamo mijenjati.