Spoj rekreacije, gastronomije i običaja

Matuljski labirinti za bicikliste i pješake pravi izazov

Marino MaljavacProjekt uređenja oko stotinu i trideset kilometara biciklističkih staza na području cijele Općine Matulji na kojem se radilo tijekom cijele prethodne godine te koji je stajao oko stotinu tisuća kuna priveden je kraju nakon što su nedavno postavljene putokazne ploče, a početkom ove godine tiskana je i karta biciklističkih te pješačkih staza koju turisti mogu besplatno nabaviti u Matuljima. Površinom jedna od najvećih općina u našoj županiji, Matulji su premreženi ogromnim »labirintom« prometnica, cesta, puteljaka i staza, a svi oni koji se na biciklu ili pješice za vikend žele »izgubiti« na ovom velikom području od samoga centra Matulja do Lisine, ili negdje u gornjim matuljskim krajevima, sada mogu to učiniti i uz pomoć ove karte te pedesetak signalizacijskih ploča koje su postavljene na gotovo svim stazama. 


– Odredili smo nekoliko točaka na cijelom matuljskom području gdje biciklisti ili izletnici primjerice mogu ostaviti svoje automobile te od tuda krenuti prema svom idućem odredištu.   


Zvonejski prezidi


Željeli smo to napraviti na način da turistima skrenemo pozornost na neke od karakterističnih lokaliteta na području Matulja, kao što je Lisina koja je poznata po tome da je svjetlosno nezagađena te da se s tog područja nebo noću vidi kristalno jasno, ili na stvari kao što su razni vidikovci, zvonejski prezidi i slično. Tu je uključena i tradicija, jer karta nudi i obavijesti o zvončarima, ali i o položaju svih kafića i restorana te kako do njih doći, kazali su na obilasku biciklističkih i pješačkih staza Alfred Šaina te direktorica matuljske Turističke zajednice Marijana Kalčić Grlaš. S interneta će se uskoro moći skinuti i GPS trag uz pomoć čega će se biciklisti i izletnici moći i na taj način kretati »labirintom« novouređenih staza, a valja napomenuti kako je na karti detaljno objašnjeno i o kakvom se tipu, odnosno težini staze radi.