MaTaFun

Matulji teatar fest: Zbližavanje roditelja i djece kroz igru i kreativnost

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Mališani su imali priliku zaviriti u svijet minerala, biljki i životinja, naučiti spravljati boje i napitke, ili se pak okušati u glumi. Danas jednako zabavan nastavakMATULJI – Zavirili su u svijet minerala, biljki i životinja, naučili kako se spravljaju boje i napitci od prirodnih sastojaka, osjetilom opipa, vida i njuha istražili znanstvene tajne koje se nalaze ispod i iznad zemlje.


Sve to su jučer navečer radila matuljska djeca i njihovi roditelji okupljeni na MaTaFunu, Matulji teatar festu za djecu i mlade. U matuljskom Amfiteatru znatiželja i kreativnost se osjećala u zraku, a dječica su marljivo upijala i pretvarala se u male znanstvenike. Zapitkivala su i tražila dodatne odgovore na sve što ih je okruživalo, a što im je omogućio ovaj dvodnevni dječji festival u organizaciji Općine Matulji i Teatra Oz.


Mališani su dobili priliku okušati se i u glumi uz pomoć članova Udruge Foliot, ali i odgledati predstavu »Ključarica«, autorski projekt Mihaele Sirotnjak Železnik.


Zanimljivo i poučno
– Radionica za mališane bila je vrlo zanimljiva i poučna. Djeca su imala priliku vidjeti i opipati kost medvjeda, šišmiša, leptira… Moje kćerkice uživale su u svakom trenutku. Bilo bi lijepo kada bi bilo više ovakvih poučnih događanja za djecu – rekla je Andrea, mama matuljskih djevojčica.


U druženju, učenju, kreativnim igrama uživala je i osmogodišnja Zamećanka.


– Crtamo s prirodnim bojama koje smo ovdje napravili. A ja crtam kapljice. Ovo mi je sada najljepši dio radionice, a možda ću se okušati i u glumi – rekla je Dorotea Konjevoda sa Zameta koja je s mamom i mlađom sestrom došla na dječji festival.


Kapacitet popunjen


Na prvu radionicu matuljske priredbe stiglo je 40-ak djece dobi od 0 do 10 godina. Umjetnički direktor festivala Anton Železnik zadovoljan je odazivom roditelja i djece.


– Kapacitet radionice je popunjen, a sutra očekujemo dolazak obitelji u još većem broju s obzirom da je vikend. Ovim festivalom želimo zbližiti roditelje i djecu kroz aktivnosti, i mislimo da smo na pravom putu da to postignemo – rekao je umjetnički direktor festivala.


Matafun se nastavlja danas radionicom »Zaljubi se u…« Prirodoslovnog muzeja Rijeka, kao i dramskom radionicom udruge Foliot »Čuvari šume« kada će mali znanstvenici imati prilike izložiti svoje radove, a mali glumci pokazati naučeno i možda prvi put stati pod svjetla pozornice. Subotnju večer, ali i festival MaTaFun zaokružit će predstava »Bilo jednom jedno sunce« koju izvodi Teatar Puna kuća.