Opasni maslinin svrdlaš

Maslinari na nogama: Opet zamijećen štetnik koji je lani upropastio sezonu

Mladen Trinajstić

Maslinin svrdlaš zasad se pojavljuje u sporadičnom i niskom intenzitetu. Poljoprivredna savjetodavna služba PGŽ-a upozorava maslinare da obrate pažnju na maslinike i poduzmu potrebne mjereKRK » Stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe jučer su maslinarima s područje cijele Primorsko-goranske županije uputili službeni proglas kojim ukazuju na prve zamjećene pojave maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis/Rhynchites cribripennis/), štetnika koji je prošle godine gotovo u potpunosti uništio berbu te mediteranske poljoprivredne kulture. Kako ističu poljoprivredni znalci, pojava svrdlaša za sad je u nižem i sporadičnom intenzitetu.Goran Marević, tajnik krčke maslinarske udruge »Drobnica« napomenuo je da je ovih dana i sam svjedočio pojavi svrdlaša na maslinama koje su još prošlog tjedna bile »čiste i nedirnute«.  – Posebna opasnost otočnim maslinama prijeti od nestručnih i krivih procjena samih maslinara koji nerijetko, u vremenskim prilikama kakve trenutno vladaju, zamijećene oštećene, ocrnjene, smežurane i otpale plodove pripisuju suši. Takve pojavnosti, ističe Marević, sa sušom nemaju nikakve veze te stoga sve krčke maslinare pozivam da se narednih tjedana, u nastojanju pravovremenog sprečavanja još jedne katastrofalno loše maslinarske godine, dodatno angažiraju. A to, zaključuje, osim obilazaka maslinika podrazumijeva i da se, u suradnji s predstavnicim Savjetodavne službe, svi dodatno angažiraju i na primjeni raspoloživih zaštitnih agrotehničkih mjera za koje još uvijek nije kasno.


  – Upućujemo maslinare da od kraja cvatnje pa do okoštavanja ploda redovito, minimalno jednom tjedno pregledavaju svoje nasade i prate pojavu ovog štetnika, kaže dipl.ing.agr. Karmen Karlić naglašavajući da intenzitet pojave svrdlaša može biti različit, ovisno o lokalitetu kao i redovitosti provođenja mjera zaštite, posebice u prethodnim vegetacijskim sezonama.
  Dopuštene mjere zaštite potrebno je provoditi ovisno o intenzitetu i vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu, nastavlja predstavnica Savjetodavne službe naglašavajući da je, prema dosadašnjim iskustvima, svrdlaš najveće štete činio tik nakon oplodnje, i to na malim »plodićima« uzrokujući njihovo vrlo brzo crnjenje i otpadanje što je često prolazilo nezapaženo, posebice u režimu neredovitog pregledavanja maslinika.


 Štetnik se uočava vrlo pažljivim vizualnim pregledima ili pak otresanjem grana na bijelu podlogu. Posebnu pozornost, navode stručnjaci, treba ovih dana obratiti u maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika masline te u maslinovim stablima »napučenim« kampanjama koje se nalaze u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.