Dom Salvia

Luksuzan i moderan dom za starije po europskom modelu

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Crikvenički Dom za starije osobe izgrađen je po europskom modelu domova četvrte generacije, prostire se na sedam tisuća četvornih metara, a  investicija je vrijedna 80 milijuna kunaCRIKVENICA Dom za starije osobe Salvia Senior Residence u Crikvenici obišla je brojna delegacija čiji su članovi, svatko na svoj način, poduprli izgradnju prvog naselja za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj, izgrađenog po europskom modelu domova četvrte generacije. Salvia se prostire na sedam tisuća četvornih metara, a nalazi se na Hrusti.


Za one koji slabije poznaju Crikvenicu, uz samu Jadransku magistralu, nekoliko stotina metara istočnije od istočnog ulaza u centar Crikvenice. Iako se dom nalazi uz cestu, sadržaji su okrenuti jugu tako da promet i buka ne utječu na komoditet. Vrijednost investicije je 80 milijuna kuna, a za financiranje 30 milijuna kuna pobrinuo se HBOR.


Dom su posjetili zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, predstavnik HBOR-a Nikola Ključariček i savjetnik investitora prof. dr. Gojko Bežovan. Pridružili su im se predstavnici izvođača, socijalnih ustanova s područja Primorsko-goranske i Istarske županije te Crikvenice i mnogi drugi čija je djelatnost povezana sa skrbi o starijim osobama. 

Raskošan objekt


Nakon uvodnog druženja, krenulo se u razgledavanje doma. Zaista nešto posebno, poput hotela. Toliko da je netko od mlađih posjetitelja pitao može li se i on prijaviti za smještaj. Prostrano, svjetlo, ugodno, s lijepim vrtom s južne strane. Iz soba puca predivan pogled na more. Korisnici imaju televizore u sobi, no tko želi društvo, može gledati televiziju i kuhati kavu u dnevnom boravku. U sklopu doma je i dvorana za vježbanje, uređuje se i knjižnica. Dom ima tri tipa smještaja. Sobe i apartmane, sobe s pojačanom skrbi te apartmane koji se prodaju.   

Jednosobne sobe imaju 16 kvadrata, a dvosobne 26 kvadrata. Apartmani za dvoje raspolažu s 40 kvadrata, a za troje 70 kvadrata. U cijenu je uključen smještaj, prehrana s tri obroka i dva međuobroka. Na raspolaganju su tri menija. U cijenu je uključena fizikalna terapija i 24-satna medicinska skrb. Za prosječan hrvatski džep prilične cijene, no cijene su vrlo prihvatljive za dijasporu. Tako najveći broj korisnika otpada na povratnike iz SAD-a, Australije i Njemačke, kaže ravnateljica doma Karolina Kudelić Rasonja.
Jedan od korisnika Bartol Franjić kaže: – Izvrsno mi je, osoblje je dobro, pitomo, paze nas. Bitno da osoblje bude zadovoljno poslom i uvjetima rada i da budu adekvatno nagrađeni, a onda će se to zadovoljstvo reflektirati na nas.


Dom ima kapacitet 140 kreveta. U sobama 104, u apartmanima 36. Trenutno je popunjeno 30 posto kapaciteta, što u domu ocjenjuju dobrim, s obzirom na to da su vrata otvorena prije tri mjeseca. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se veći priljev korisnika doma koji inzistira na integraciji korisnika i na njihovu sudjelovanju u svakodnevnim aktivnostima. U domu je trenutno zaposleno 12 ljudi, a popunjeni kapaciteti znače 50 radnih mjesta.


Ravnateljica Doma Kudelić Rasonja predala je donaciju od deset tisuća kuna Centru za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice.Naravno, visoka razina košta. Običnom puku najzanimljive su cijene smještaja. Kreću se od sedam tisuća kuna za dvosobnu sobu do devet tisuća kuna za jednosobni smještaj. Apartmani stoje od osam tisuća kuna na više, a funkcioniraju kao potpomognuto stanovanje. Dakle, stanari apartmana u aneksu doma imaju sve usluge iz glavne zgrade s kojom su povezani i zgradom i podzemnom garažom i terasom. Jedna od opcija za starije je i privremeno stanovanje. Rastuća potražnja


Za ovakvim uslugama i tipovima objekta vlada velika i rastuća potražnja, poručio je savjetnik dr, Bežovan, dodajući da se tome ne treba čuditi jer je četiri posto stanovništva Hrvatske starije od 80 godina. Dr. Bežovan je zahvalio Primorsko-goranskoj županiji i pročelnici Ivi Josipović na potpori u projektu.


Ključariček iz HBOR-a je istaknuo da je crikvenički dom, bez imalo pretjerivanja ako ne najbolji, onda vrlo visoko u svom okviru djelovanja.


– HBOR ima razvojnu ulogu, očekujemo da benefite ima i zajednica i Crikvenica, poručio je Ključariček.


Gradonačelnik Rukavina je istaknuo da je jedinstveni objekt u Crikvenici veliko priznanje gradu i potvrda da je Crikvenica s pravom među tri grada u Hrvatskoj po povoljnoj poduzetničkoj klimi. Naravno, i klimi u pravom smislu riječi. Rukavina je podsjetio da su neki na gradskom vijeću spominjali da se radi o apartmanizaciji, a da je najbolji demant i potvrda ispravne gradske politike potpore projektu, atraktivni dom.Zamjenica župana Medarić je istaknula zadovoljstvo što je kvalitetan objekt koji ne nudi samo smještaj već zadovoljava medicinske, sportske i kulturne potrebe izgrađen u Primorsko-goranskoj županiji. Županija kao osnivač ima četiri doma na koja je ponosna, Lošinj, Opatija, Krk i Rijeka u kojima boravi 800 korisnika i u koje bi željelo još 2.200 starijih.