Potpisan ugovor

Lučkim upravama, gradovima i općinama u PGŽ-u i Istri 38,7 milijuna kuna za male luke i pomorsko dobro

Marinko Glavan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACINMOŠĆENIČKA DRAGA – Ugovore i sporazume o dodjeli 38,7 milijuna kuna za projekte ulaganja u male luke i pomorsko dobro potpisali su u Mošćeničkoj Dragi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelji županijskih lučkih uprava Rab, Bakar-Kraljevica-Kostrena, Novi Vinodolski i Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, s područja Primorsko-goranske županije, lučkih uprava Rovinj i Umag-Novigrad iz Istre, kao i čelnici gradova Rijeke, Novog Vinodolskog, Raba, Malog Lošinja i općina Mošćenička Draga i Dobrinj.


Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Riječ je o proračunskim sredstvima koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama od županijskog i lokalnog značaja, kao i za obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture te sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra izvan granica lučkih područja.
Ove je godine Ministarstvo u tu svrhu osiguralo 90,5 milijuna kuna, naglasio je Butković prilikom potpisivanja, kazavši kako su projekti za koje su osigurana sredstva dio velikog projekta “renesanse na hrvatskoj obali”.


– U ovom trenutku, zajedno s Europskom unijom, ulažemo 800 milijuna kuna, u lukobrane, rive, privezišta i druge objekte ne samo u lukama, nego i na pomorskom dobru kojim upravljaju gradovi i općine, izvan lučkog područja. Ovo su iznimno važni projekti nama koji živimo uz more i od mora.


Za svako naše malo mjesto uz more oni znače doprinos kvaliteti života, ali doprinose i ukupnom razvoju hrvatskog gospodarstva, pogotovo turizma, rekao je Butković, ističući kako je najviše takvih projekata pokrenuto na području Primorsko-goranske županije, zbog toga što su primorsko-goranske županije imale najviše pripremljenih projekata, s kompletiranom projektnom i građevinskom dokumentacijom.


Ministar je sve potpisnike pozvao da projekte pokrenu ili završe u predviđenim rokovima, budući da su neki od njih već u fazi izvođenja radova.


Župan Komadina je kazao kako se novim projektima objedinjuje priča o ulaganjima na istočnoj i zapadnoj obali, te otocima na teritoriju županije.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN


– Projekt dogradnje obale i šetnice u Mošćeničkoj Dragi trebao je i ranije početi, ali važno je da danas ukupno pet naših županijskih lučkih uprava potpisuje ugovore, što znači da su dobro pripremili projekte, koje sufinancira Ministarstvo, a u njima sudjeluje i županija, te županijske lučke uprave iz svojih vlastitih prihoda.


Ovim ulaganjima radi se na dobrobiti svih građana, od osiguravanja uređene komunalne infrastrukture i vezova, do plaža i riva za brodove na putničkim i turističkim linijama, rekao je Komadina.


U ime svih ravnatelja Županijskih lučkih uprava Dijana Mihaljević, prva dama ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena je istaknula veliku podršku u realizaciji projekata od resornog ministarstva, županije, kao i jedinica lokalne samouprave.Među potpisanim ugovorima, financijski “najteži” je onaj s ŽLU Novi Vinodolski, u iznosu od devet milijuna kuna, za drugu fazu dogradnje Luke Povile.

Druga po dodijeljenim sredstvima je ŽLU Rab, s ukupno osam milijuna kuna, od čega se tri milijuna odnosi na rekonstrukciju i dogradnju luke San Marino, a pet milijuna na prvu fazu sanacije i rekonstrukcije luke Melak. Po šest milijuna pripalo je ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena za projekt Uređenja priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru, te Lučkoj upravi Rovinj za izgradnju komunalne luke San Pelagio.


Za projekt dogradnje obale i izgradnje šetnice u Mošćeničkoj Dragi ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga pripalo je četiri milijuna kuna, dok je Lučkoj upravi Umag – Novigrad dodijeljeno dva milijuna kuna za rekonstrukciju obalnog zida u luci Umag.


Ostatak sredstava pripao je gradovima i općinama za obnovu pomorskog dobra u općoj upotrebi, u najvećem broju slučajeva za sanaciju oštećenja izazvanih djelovanjem vjetra i valova na područjima izvan nadležnosti lučkih uprava, poput plaža i obalnih površina, od kojih je dobar dio stradao od olujnog juga prošle jeseni.Najveći iznos, nešto više od milijun kuna, i u ovom je slučaju osiguran za sanaciju obalnih površina u naseljima na području Grada Novog Vinodolskog, a ravno milijun kuna dodijeljeno je i Gradu Rabu za rekonstrukciju pješačkih površina u obalnom pojasu Kamporske Drage. Ostali projekti u gradovima i općinama manjih su vrijednosti, između 130 tisuća i 550 tisuća kuna, a Gradu Rijeci je, primjerice, dodijeljeno 180 tisuća kuna za prioritetnu sanaciju plaža Igralište, Lungo mare i Akademija, koje su stradale u lanjskom nevremenu.


Po završetku potpisivanja domaćini, načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj i ravnatelj ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Fernando Kirigin odveli su ministra Butkovića i župana Komadinu u obilazak gradilišta na kojemu su građevinski radovi u punom jeku.


Projektom će se, objasnili su Kirigin i Staraj, postojeća obala proširiti za dvadesetak metara, a bit će izgrađena i nova šetnica u smjeru Lovrana. Projekt inače sufinanciraju Općina i županija, a dobar dio od ukupno nešto više od osam milijuna kuna, kolika je ugovorena vrijednost, pokriva i sama ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.