Impresivni poslovni rezultati u zadnjih devet mjeseci

LRH ima veće prihode uz manje turističkih noćenja

Davor Žic

Tajna je u izvanrednim prihodima (naknada države za vrijeme dok su u hotelima bile izbjeglice, prodaja dionica i imovine), ali i smanjenje troškova radne snage koje je u zadnjem tromjesečju iznosilo pet milijuna u odnosu na isto razdoblje lani – financijski plus u prvih devet mjeseci iznosi čak 25 milijuna kunaOPATIJA  U sjeni dramatičnih događanja vezanih uz prozivke oko kršenja radničkih prava u Liburnia Riviera Hotelima, koje su na neki način »promašile« upravu tvrtke, ali su uspjele posvađati lokalnu vlast i sindikalne lidere, kao i predstavnike različitih sindikata međusobno, objavljeno je nedavno na Zagrebačkoj burzi financijsko izvješće LRH za treće tromjesečje ove godine, koje ponovo pokazuje impresivne poslovne rezultate.


   Tako su u protekla tri mjeseca, odnosno u ključnom razdoblju turističke godine koje uključuje srpanj, kolovoz i rujan, u najvećem kvarnerskom hotelskom lancu ostvarili prihode od 195 milijuna kuna, odnosno gotovo dvije trećine dosadašnjeg godišnjeg »utrška« koji je dosegao 315 milijuna kuna.


To je oko 30 milijuna kuna više nego u prvih devet mjeseci lani, dok je samo u zadnjem tromjesečju taj plus nešto veći od 20 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istovremeno, za oko 2,5 milijuna kuna smanjeni su rashodi, od čega je dva milijuna kuna ušteda ostvareno u protekla tri mjeseca.

Prema pisanju slovenskog Dela, čini se da Liburnia Riviera Hoteli, odnosno njihova »podružnica« Hoteli Cavtat, imaju najviše šanse da postanu vlasnici četiri objekta portoroške hotelske grupacije Bernardin. Prema neslužbenim izvorima na koje se pozvaju slovenski mediji, opatijski su hotelijeri jedini dali ponudu za sva četiri objekta koja se nude na prodaju, pa je tako prema njihovoj ocjeni izvjesno da će »portoroška srebrnina prijeći u ruke susjeda«. Trenutačno traju pregovori o cijeni, koja bi trebala biti niža od gotovo 30 milijuna eura koliko traži slovenska grupacija, i ocjenjuje se da bi se mogla zaustaviti na oko 26 milijuna eura.  


EBITA 151 milijun kuna


Očekivano, znatno su smanjeni troškovi radne snage, što ide u prilog tvrdnjama sindikalista o »masovnim« otpuštanjima. U zadnjem tromjesečju ukupni troškovi osoblja bili su otprilike pet milijuna kuna manji nego lanjske godine, dok su u prvih devet mjeseci nešto povećani, što treba pripisati isplati otpremnina.


   – Zbog odlaska 41 radnika u Hotelima Cavtat i 25 radnika u Liburnia Riviera Hotelima do 30. rujna, na poziciji plaća knjižen je izvanredni i jednokratni trošak za njihov otkazni rok te neiskorišten godišnji odmor, kao i dio otpremnina preko iznosa rezerviranog u prosincu 2013. godine, ukupno u visini od 3,4 milijuna kuna, objasnio je predsjednik Uprave LRH Igor Šehanović.


   U strukturi prihoda, oni najznačajniji – prihodi od prodaje – u trećem su kvartalu neznatno veći nego lani, međutim, značajna je činjenica da je taj rast ostvaren uz pad fizičkih pokazatelja, odnosno da je prihod veći uz manji broj ostvarenih noćenja.


Doduše, pad broja noćenja od oko 4 posto treba pripisati i činjenici da dio hotela, posebice hotel Kvarner, nije radio veći dio godine. U prvih devet mjeseci, pak, ostvaren je »plus« od čak 25 milijuna kuna.


   O uspjehu kompanije možda najjasnije govori izračun EBITA, odnosno dobiti prije izračuna troška kamata, poreza i amortizacije – jednostavno rečeno, razlike između svega što je zarađeno i svega što je potrošeno u određenom razdoblju. Za prvih devet mjeseci EBITA u LRH iznosi 151 milijun kuna, što je čak 40 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.


Doduše, ove godine izvanredni prihodi bili su nešto veći nego lani, i iznosili su 35 milijuna kuna u odnosu na lanjskih 13 milijuna, no i dalje se radi o iznimno značajnom rastu profitabilnosti tvrtke.


  


Dvije vrijednosti vila i terena


– U razdoblju od siječnja do rujna 2014. godine ostvareno je oko 35 milijuna kuna neto izvanrednih prihoda, od kojih 10 milijuna kuna temeljem sudske presude u korist LRH (naknada države za razdoblje dok su u hotelima boravile izbjeglice, op.a.), oko 700 tisuća kuna ostvarenih prodajom dionica Croatia osiguranja, te oko 23 milijuna kuna ostvarenih prodajom zemljišta i vile Siam, kazao je Šehanović.   

Inače, upravo na ovoj stavci vidljiva je razlika između stvarne i knjigovodstvene vrijednosti nekretnina LRH – knjigovodstvena vrijednost vile i pripadajućeg zemljišta bila je procijenjena na manje od milijun kuna, a prodana je za gotovo 24 milijuna kuna.