Proslava u Učeničkom domu

Lovranski Eko dom usmjerava i vodi đake prema zdravom životu

Aleksandra Kućel Ilić

Uređivanje vrta u kojemu se sade biljke iz različitih dijelova Hrvatske

Uređivanje vrta u kojemu se sade biljke iz različitih dijelova Hrvatske

Anketom među učenicima nastojalo se ispitati koliko domska prehrana zadovoljava kriterije zdrave prehrane. Rezultati su pokazali da 91 % đaka smatra da domska prehrana u potpunosti ili uglavnom prati piramidu zdrave prehraneUčenički dom u Lovranu je ove godine Dan doma proslavio na poseban način. Organizirali su projektne dane pod motom »Živjeti zdravo«. Korisna akcija je provedena početkom svibnja, a prema riječima prof. Nataše Tomić, ravnateljice Učeničkog doma Lovran, cilj joj je bio poticanje učenika na vođenje zdravog života putem niza aktivnosti i radionica.


– Na radionici »Zdrava prehrana ili znate li što jedete« učenike se nastojalo poučiti pripremi zdravih slastica te ih upoznati s važnošću pravilne prehrane i štetnosti dodataka prehrani. Željelo ih se upoznati s važnošću praćenja deklaracija na proizvodima kako bi mogli prepoznati štetne sastojke u pojedinom proizvodu. Anketom među učenicima nastojalo se ispitati koliko domska prehrana zadovoljava kriterije zdrave prehrane. Rezultati su pokazali da 91 % učenika smatra da domska prehrana u potpunosti ili uglavnom prati piramidu zdrave prehrane, a 80% ih smatra da je prehrana raznovrsna i da voća i povrća ima u dovoljnoj mjeri – istaknula je ravnateljica Tomić.


Lucijina priča


Dodala je i kako su u organizaciji Udruge »Hepatos« Rijeka i RI teatra učenici pogledali Kazališnu predstavu »Lucijina priča«, koja na edukativan i duhovit način pristupa pitanjima prevencije zlouporabe droga i opojnih sredstava, vršnjačkog nasilja, odgovornog spolnog ponašanja te općenito brige za vlastito zdravlje. Na inovativan način »Lucijina priča« mladima pokušava prenijeti poruke o mogućim posljedicama rizičnog ponašanja.
Održan je edukativno-zabavni kviz o štetnosti alkohola i droge kroz koji su učenici mogli provjeriti svoje znanje o štetnosti sredstava ovisnosti te su dobili nova saznanja.


– Kroz radionicu »Spolne bolesti, stigmatizacija i destigmatizacija seksualnih manjina« učenike se željelo upoznati sa vrstama spolno prenosivih bolesti, s naglaskom na spolne bolesti koje su najčešće raširene među mladima te kako ih prepoznati. Učenike se nastojalo potaknuti na tolerantniji stav prema seksualnim manjinama – pojasnila je prof. Nataša Tomić.


Tijekom projektnih dana na rasporedu je bilo i svladavanje osnovnih, ali vrlo korisnih znanja iz domene pružanja prve pomoći, te je medicinska sestra doma provela radionicu s djelatnicima doma kako bi u slučaju potrebe znali što kvalitetnije primijeniti znanja i vještine u pružanju prve pomoći.


– U domskom vrtu učenike se poučavalo izradi komposta te sadnji povrtnih kultura i cvijeća. Kroz Eko kviz upoznalo ih se s potrebom razvrstavanja otpada, te štetnosti i koristi pojedine vrste otpada. Učenici su stekli znanja koja će moći primijeniti u svakodnevnom životu. Bilo je tu i sportskih aktivnosti. Organizirajući interne turnire u odbojci, nogometu i stolnom tenisu učenike se nastojalo motivirati na uključenje u sportske aktivnosti u svrhu očuvanja zdravlja. Projektni dani završili su kreativnom radionicom linoreza u koju su se uključili učenici koji su upoznati s tehnikom dubljenja linoleuma i fazama procesa rada do konačnog otiskivanja linoreza pomoću grafičke preše – zaključila je ravnateljica Učeničkog doma Lovran.


Svehrvatski vrt


Naime, treba reći da je Učenički dom u Lovranu Eko-dom, pa su u skladu s time i organizirani ovi korisni sadržaji pod motom »Živjeti zdravo«.


– S obzirom da smo Eko-dom, opredijelili smo se za temu »Živjeti zdravo« jer smo htjeli kroz radionice, tematska predavanja, gostovanja udruge Hepatos, te radnim akcijama u domskom vrtu sjediniti sva područja rada u učeničkom domu socio-emotivno, zdravstveno, kreativno i kognitivno.  U edukacije smo uključili i same radnike Doma kroz predavanja o pružanju prve pomoći.  Naše hodnike likovna grupa uredila je novim radovima s regionalne  Domijade, a fotografija Nikole Jergovića nagrađena je trećim mjestom na državnoj Domijadi u Rovinju. Eko-himnom koju je uglazbila i izvela naša glazbena grupa zabavljali smo one koji su radili na uređenju »Svehrvatskog vrta« gdje sadimo bilje koje naši učenici donose iz različitih krajeva Hrvatske. Obilježavanje Dana Učeničkog doma na ovakav način izrazito je uspješno prihvaćeno od strane svih učenika i radnika jer su svi sudjelovali prema svojim afinitetima i uz zabavno- edukativne sadržaje prihvatili nove spoznaje o važnosti zdravlja kroz sve aspekte – podvukla je prof. Nataša Tomić.