Drugi dio međunarodnog skupa

Lošinju zastava Zelenih destinacija

Bojan Purić

Predstavnici nagrađenih turističkih odredišta / Foto B. PURIĆ

Predstavnici nagrađenih turističkih odredišta / Foto B. PURIĆ

Predsjednik organizacije Green Destinations Albert Salman u prizemlju lošinjskog Muzeja Apoksiomena uručio je, na dvije godine, zelene zastave sa simbolom Green DestinationsMALI LOŠINJ  U sklopu lošinjskog dijela skupa Međunarodni dani »zelenih« destinacija – prvi dio bio je u Zagrebu, a sudionici su posjetili još i Gorski kotar i Plitvička jezera – održana je dodjela godišnjih priznanja organizacije Green Destinations čije je sjedište u Nizozemskoj.


Predsjednik organizacije Albert Salman u prizemlju Muzeja Apoksiomena uručio je, na dvije godine, zelene zastave sa simbolom Green Destinations, a dobitnici su Lošinj te Alto Minho (Portugal), L’Estartit (Španjolska), Kamaiši (Japan) i Sintra (Portugal).


U kategoriji »Top 100 destinacije« priznanja su dobili Vail (SAD), Alberta South-West (Kanada), Toronto (Kanada), Galapagos (Ekvador), Gvajana, Northeast and Yilan Coast (Tajvan), jezero Sun Moon (Tajvan) te nacionalni park Kahuzi-Biega (DR Kongo). Dodijeljena su potom priznanja »Top 100 Europe« – selo Fiskars (Finska), Äsnen (Švedska), Vanatori Neamt (Rumunjska), Terres de l’Ebre (Španjolska), Menorca (Španjolska), Azori (Portugal), Cascais (Portugal), Oeste (Portugal), Serras do Socorro e Archeira (Portugal), Lagos (Portugal) i Drniš (Hrvatska) te izdvojena priznanja za »Top 100 Slovenije« – Ljubljani, Mariboru, Beloj krajini, Brdima, Novoj Gorici, Bohinju, Kamniku, Idriji, Bledu, Mirenu na Krasu i Vipavskoj dolini.
U sklopu dodjele još je simbolični ček na iznos od 10 tisuća kuna dobio Institut za istraživanje mora Plavi svijet iz Velog Lošinja, najprepoznatljiviji po proučavanju dupina.


Izlaganja i rasprave održane su u hotelu Bellevue, a sudjelovalo je oko 120 osoba iz 30 zemalja s raznih krajeva svijeta. Ovogodišnje teme razvrstane su u pet kategorija, i to destinacijski menadžment i marketing, zatim turizam u suradnji s lokalnom zajednicom, kulturom i običajima, turizam kroz prirodu i bioraznolikost, zagađenje i klimatske promjene te sprečavanje zagađenja voda plastičnim otpadom.