EU projekt

LOKVE Nekadašnja stražarnica na jezeru postaje novi kulturni centar

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆDo kraja ove godine Lokve će imati novi kulturni centar. Riječ je o staroj kući na brani na jezeru, kući koja je do 1996. godine služila kao stražarnica za sigurnosnu i tehničku kontrolu brane Lokvarskog jezera.


Nažalost, od te godine ovaj je objekt izvan upotrebe i tada je započelo njegovo propadanje. Budući da je riječ o najvažnijem objektu industrijske baštine na tom području, u Općini Lokve došli su na ideju prijave tog objekta za sredstva iz EU fondova. Ideja se pokazala dobrom i nakon niza pripremnih radnji i ispunjavanja svih potrebnih uvjeta uspjelo se osigurati preuređenje ovog objekta i to u okviru EU projekta REFREsh. 


Hrvatski partneri u ovom projektu su Primorsko-goranska županija i Općina Lokve, dok je preostalih osam partnera iz Italije, Slovenije, Njemačke i Mađarske.


Novi krov
– U tijeku je obnova objekta, stavljen je novi krov, počeli su radovi na uvođenju sustava centralnog grijanja i solarne pripreme tople vode, a onda preostaje nabava opreme i namještaja za provedbu edukacija i radionica, uređenje vanjskog prostora u krugu objekta te izrada dviju drvenih nadstrešnica. U uređenje objekta bit će uloženo oko 500.000 kuna bespovratnih sredstava EU-a, a od tog iznosa Općina Lokve će sufinancirati 15 posto. Zahvaljujući projektu REFREsh, ovaj će objekt nakon obnove preuzeti funkciju istraživačkog i obrazovnog centra, središta muzejsko-galerijske i umjetničke djelatnost, obrade i pohranjivanja prikupljenih materijala, a dio centra činit će radni i smještajni prostor za terenske timove i polaznike seminara kao i organizaciju škola u prirodi i drugih aktivnosti, objašnjava načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


Svakako treba istaknuti da je cilj projekta REFREsh revitalizacija neiskorištene industrijske baštine u ruralnim područjima i iznalaženje novih oblika korištenja takvih prostora kroz razvoj kreativnih industrija. Shodno tome, Primorsko-goranska županija obavila je mapiranje industrijske baštine na području cijele županije, što će poslužiti kao temelj za kvalitetno određivanje daljnjih smjernica, analizu postojećega stanja i dostupnih informacija za buduće aktivnosti te zadovoljavanje potreba kreativne i kulturne scene prilikom prenamjene prostora industrijske baštine. Osim toga, izrađene su i dvije studije izvodljivosti, jedna za objekt stare škole u Studeni, a druga za tehničku kuću na brani Lokvarskog jezera u Lokvama.


Najbolja rješenja


U nastavku provedbe projekta bit će održan niz sastanaka i radionica s ciljanim dionicima kako bi se analizirale potrebe i tražila najbolja rješenja s krajnjim ciljem prenamjene industrijske baštine za potrebe kreativnih i kulturnih industrija na području PGŽ-a, saznajemo od predstavnika projekta REFREsh koji je financiran iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. – 2020.


Foto: M. KRMPOTIĆ


Foto: M. KRMPOTIĆUkupna vrijednost projekta je oko 16 milijuna kuna, a udio PGŽ-a iznosi oko 1,5 milijuna kuna, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva Europske unije. Vodeći partner na projektu REFREsh je Razvojna agencija Aufbauwerk Region iz Leipziga – tvrtka za razvoj i upravljanje, dok su preostali partneri Gospodarska komora regije Pečuh-Baranja, Grad Komló, Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Općina Piran, Inovacijski klaster za kulturnu i prirodnu baštinu iz Venecije, Općina Castello di Godego, Općina Lokve i Primorsko-goranska županija. Projekt je započeo u srpnju 2017., a trebao bi završiti koncem lipnja 2020. godine.


Obnavljaju i ostali partneri u projektu


I preostali partneri na projektu započeli su s radovima prenamjene zapuštenih prostora. Tako Općina Piran obnavlja staro skladište soli sagrađeno oko 1850. godine, gdje već djeluju Obalna galerija Piran i Pomorski muzej »Sergej Mašera«, a u sklopu projekta REFREsh bit će obnovljena velika dvorana koja će postati novi multifunkcionalan prostor za organizaciju različitih znanstveno-obrazovnih, istraživačkih, umjetničkih i kulturnih događanja. 


Talijanski grad Castello di Godego kroz projekt REFREsh obnovit će staru napuštenu trgovinu i pretvoriti je u kulturno središte mjesta, namijenjeno organizaciji različitih događaja. S istom namjerom i namjenom, mađarski grad Komlo obnavlja nekadašnje komunističko sjedište koje će postati regionalni centar grada, dok će se u njemačkoj pokrajini Saska obnoviti Archivgebäude Turmhofschacht, takozvani »Huthaus«, odnosno jedan od najvažnijih dijelova bivšeg rudarskog kompleksa u Freibergu.


Različite zgrade ovog kompleksa su obnovljene i imaju stambeno-poslovnu namjenu dok će posljednji kat zgrade postati njegovo kreativno središte i mjesto suradnje te potencijalni pokretač turističkog razvoja ovog područja.