Goranske "čarobnice" predviđaju

LOKVARSKI KALENDAR Pred nama je godina promjenjivog vremena, pravi snijeg tek u veljači

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Siječanj će, piše u Lokvarskom kalendaru, početi mirno i tiho, sitno će zabijeliti poslije desetog, ali do kraja mjeseca nošene jakim jugom padat će »bijele mačke«Pred nama je godina s podosta promjenjivog vremena i prilično vlage, sudeći bar po prognozi koju nam za 2020. godinu nudi Lokvarski kalendar, popularni i mnogima sve draži meteorološki kalendar vezan uz tradiciju lokvarskog kraja.


Podsjetimo, kalendar izrađuju članice Udruge Ljubitelji lokvarskih starina, Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas, a temelje ga na tradicionalnom običaju zvanom brojanice.Riječ je o praćenju vremena tijekom 12 dana od Svete Lucije do Badnjaka pri čemu svaki od tih 12 dana predstavlja jedan mjesec, a prateći prilike koje traju tijekom svakog od tih dana, rade se predviđanja za određeni mjesec u idućoj godini.

Naravno, reći će netko da je to nepouzdano jer je riječ o zimskom mjesecu pa je nekako logično da vrijeme baš neće biti lijepo. No, tradicija pokazuje kako se baš u tih 12 dana izmjenjuju različite vremenske prilike pa »ima nečega« u vjerovanju nekadašnjih generacija kako je na temelju tih dvanaest dana moguće okvirno pretpostaviti kakva će meteorološki biti iduća godina.


Našim je precima to bilo bitno ponajprije stoga jer su daleko više no današnje generacije bili vezani uz prirodu i suživot s njom, bilo da se radilo o poljoprivredi ili stočarstvu.
Baš stoga željeli su bar okvirno znati kakvo će biti vrijeme iduće godine pa otuda i sklonost i želja za predviđanjem ponašanja prirode. Koliko su ta predviđanja točna, odnosno koliko je lokvarski kalendar točan, najbolje se vidjelo tijekom predstavljanja kalendara za 2020. godinu kad se, prigodom prisjećanja na to koliko su lokvarske meteorologinje od predviđenog pogodilie, pokazalo da je u temeljnim okvirima točno određeno vrijeme godine koja je iza nas!


Stabilna veljača


Pa kakva će nam onda biti ova 2020. godina? Siječanj će, piše u Lokvarskom kalendaru, početi mirno i tiho, sitno će zabijeliti poslije desetog, ali do kraja mjeseca nošene jakim jugom padat će »bijele mačke«.


Dakle, nešto snijega ipak bi se u ovom prvom pravom zimskom mjesecu moglo dogoditi, a onda slijedi prevrtljiva veljača koja će po procjenama izrađivačica kalendara biti – stabilna!


Ali i bogata snijegom jer »početkom veljače obilje snijega, ali slijedi vedro, sunčano i lijepo vrijeme bez većih promjena«.


Dakle, ljubitelji skijanja i sanjkanja, rezervirajte godišnji za početak veljače. Ostvare li se predviđanja Lokvarskog kalendara onda će prevrtljivost veljače preuzeti ožujak.


Naime, predviđajući vrijeme za ožujak, Lokvarski kalendar kaže: »Prvih tjedan dana vedar i miran, ali nakon toga visoka magla, izrazita južina te prema kraju sve više oborina.«Ove je godine Lokvarski kalendar pratećim fotografjama vezan uz šumarstvo i poslove u šumi, a sve to stoga što su Hrvatske šume, točnije Uprava šuma podružnica Delnice, pokazale razumijevanje te financijski pomogle u tiskanju ovog pažnje vrijednog kalendara. Posao grafičkog osmišljavanja i ove je godine uspješno odradio Nikola Pleše, a Lokvarski kalendar moguće je nabaviti direktno od članica Udruge ljubitelji lokvarskih starina.Prvi proljetni mjesec, travanj, naznačit će dolazak tog mnogima najdražeg godišnjeg doba: »Počet će toplom, sitnom kišom. Sredinom mjeseca gusta magla, oblačni dani i jak južni vjetar, bez puno sunca.«


Ne baš rascvjetalo i razigrano proljeće nastavit će se tim tempom i u svibnju za koji piše: »Bit će to mjesec toplih dana, visoke magle i jakog juga sve do desetog dana u mjesecu.


Iza 20. ipak malo sunca i plavetnila, ali prema kraju mjeseca promjenjivo«, konstatira se u Lokvarskom kalendaru koji i za lipanj ove 2020. godine predviđa tijekom proljeća ponajprije – promjenjivo vrijeme: »lipanj kao svibanj – prvih deset dana miran mjesec, tek slabog vjetra, a iza 13. puno sunca. Skrit će ga oblaci i magla poslije 20.«, predviđa Lokvarski kalendar.


Maglovit srpanj


Ljetni mjeseci, sudeći po brojanicama, neće donijeti previše lijepih ljetnih dana i tipičnih užitaka za to doba godina. Srpanj će »do sredine biti tih, miran, topao ljetni mjesec, ali – maglovit! Oko 25. i mokar.


Puno lokvarsko polje sretnih puževa!«, pišu Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas koje za kolovoz kažu: »Prvi tjedan suh, a dalje iznadprosječno topao, vlažan ‘težak’ mjesec.


Samo će ponekad zasjati sunce«. Ništa bolje, predviđaju, neće biti ni u rujnu: »Obilježit će ga jaki jugozapadni vjetar, prve jesenje oluje pa i nevrijeme. Mokar, blatan mjesec«, kaže nam Lokvarski kalendar koji za završna tri mjeseca, osim listopada, ipak predviđa stabilnije vremenske prilike.Kao i obično svaki mjesec praćen je pojedinim narodnim mudrostima i izrekama, ili pak novijim zanimljivim sentencama i izrekama koje je autorica Mirjana Pleše prevela na tradicionalni lokvarski govor. Tako, između ostalog, možemo pročitati: »Biljke i blagu se ne ravnojo po kalendore nego pu temeperature« (Biljke i životinje se ne ponašaju po kalendaru, nego po temperaturi), »Pometnimo ne robe savjetnik, a bene ne more pomoč« (Pametnomu savjetnik nije potreban, a budali pomoći nema), »Delo se ne pušča za druge don. Samo se kljetva pušča za jutre« (Posao se ne pušta za drugi dan. Samo se psovka ostavlja za sutra).No, tu stabilnost u listopadu nećemo osjetiti jer, piše: »Svaki dan u svako doba cijeli listopad je moguće jugo, magla i kiša. Tek poslije 20. lakše ćemo disati. Osvježenje«.


Slijede potom dva stabilnija jesensko-zimska mjeseca. Tako će studeni do desetog biti »miran, oblačan ili niske magle. Poslije više vedroga neba, a od 26. dani će biti studeni i konačno vedri«, prognoza je za studeni 2020. godine, a predviđajući okvirne vremenske prilike za posljednji mjesec ove godine autorice Lokvarskog kalendara bilježe: »Vedar, frižak, danju sunčan, noću bijel od visoke bijele naoblake, mraza i blagdanskog ozračja.”Eto. To su predviđanja, a koliko su točna, vidjet ćemo krajem ove godine, mada ih je moguće, primjerice, pratiti već i ovih dana jer je siječanj zaista počeo »mirno i tiho«, a poslije desetog siječnja trebalo bi i »sitno zabijeliti«.

Naravno, treba posebno istaknuti kako se Lokvarski kalendar zasniva na promatranju vremenskih prilika na području Lokava što pak znači da bi za to područje trebao biti i najtočniji.


No, budući da su Lokve dio Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije, logično je da se ova predviđanja u manjoj ili većoj mjeri odnose i na područje većeg dijela naše županije, posebno Gorskog kotara.