Županijska skupština

Ličani izglasali proračun za 2020. u visini od 382 milijuna kuna

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ Pod predsjedanjem Marijana Kustića (HDZ) održana je danas redovna sjednica Župnijske skupštine Ličko-senjske županije. Uz nekoliko točaka Dnevnoga reda svakako je najviše „bure u čaši vode“ izazvalo izglasavanje Županijskog proračuna za 2020. godinu, na čemu se u tekućoj godini čekalo do srpnja, uz prijetnju novih lokalnih izbora.


Nakon što je župan Darko Milinović elaborirao sve detalje predloženog proračuna, izglasan je Županijski proračun za narednu godinu u iznosu 382 milijuna kuna, od čega 90 milijuna izvornih prihoda. Ovo je ujedno jedan od prvih županijskih proračuna za 2020. godinu izglasanih u Hrvatskoj.


Razlog tome treba tražiti u činjenici da je Županija iz svojih vlastitih prihoda osigurala više od 2,2 milijuna kuna za nove projekte. Osim toga postignut je politički konsenzus između većinskog HDZ-a i nezavisne liste Darka Milinovića pa na ovaj način nije postojala bojazan za rušenje novoga Proračuna. Vijećnici HSP-a Karla Starčevića i ovaj put htjeli pokazati svoju osobnost na način da su svih šest bili suzdržani. 
Prava je šteta da se nitko od nazočnih nije ozbiljnije osvrnuo na primmjedbe i prijedloge Berislava Kostelca (HSP), narodnog tribuna iz Otočca koji je tijekom debate iznio nekoliko vrlo konkretnih prijedloga vezanih uz zdravstvenu zaštitu, energetsku učinkovitost te činjenicu kako u gradu Otočcu niti jedna ustanova za grijanje prostorija ne koriti obnovljive izvore egergije, već isključivo lož-ulje.


Neki od novih programa znakovita je pomoć gradovima  i općinama u iznosu od 800 000 kn, projekt centra za  gospodarenje otpadom 665.000 kn, socijalna pomoć stanovništvu 100 000 kn, programske pomoći  u  zdravstvu  i kulturi 100 000 kn, dok će za sport biti izdvojeno dodatnih 100 000 kn. Po prvi puta su se osugurala sredstva za albansku nacionalnu manjinu u iznosu od 20 000 kn.


Jedna od karakteristika novog proračuna je smanjena izdvajanja za zaposlene u visini od 1.3 milijuna kuna, te su smanjeni materijalni rashodi za 400 tisuća kuna i pričuva za 430 tisuća. Budući da je županija novom poreznom reformnom izgubila preko milijun kuna ovo je svakako dokaz da se racionalnim upravljanjem može planirati razvoj županije kroz efikasan Županijski proračun.