Višestruki pljesak

Liburnijski mališani oduševili “Božićnom predstavom”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pred mnogobrojnom publikom nastupili su mališani iz talijanskih grupa dječjih vrtića iz Opatije, Lovrana i Matulja i talijanske grupe Girotondo iz Opatije. Danas će se djeca veseliti širom Liburnije na organiziranim svečanostima u povodu Mikulove, a u Opatiji počinje Festival čokoladeKad nastupaju najmlađi, uvijek se traži »mjesto više«, a posebno je lijepo bilo na »Božićnoj predstavi« u Villi Antonio, gdje su pred mnogobrojnom publikom nastupili mališani iz talijanskih grupa dječjih vrtića iz Opatije, Lovrana i Matulja i talijanske grupe Girotondo iz Opatije. Zvijezde pozornice nagrađene su višestrukim pljeskom i odobravanjem oduševljenih roditelja, rodbine i prijatelja koji su došli na predblagdansku večer u organizaciji Zajednice Talijana Opatija. Priredbu vrtićara podržali su Vijeće talijanske nacionalne manjine PGŽ-a i Talijanska unija, a za osamdesetak djece osigurani su i prigodni darovi koji su upotpunili veselje razigranih mališana.


Danas je Mikulova, za najmlađe poseban dan, jer sveti Nikola, osim što ih je razveselio simboličnim darovima u čizmicama, svoju »dobru ruku« pokazat će i diljem Liburnije, na organiziranim svečanostima tijekom poslijepodneva i večeri. U skladu s tradicijom dugačkom 31 godinu, djeci najdraži svetac danas u 16 sati u organizaciji Mjesnog odbora Vasanska dolazi u gornju, veliku opatijsku crkvu. Sat vremena kasnije, u UP-u Jurja Šporera razveselit će najmlađe stanovnike s područja mjesnih odbora Centar I i II, te Belveder, koji su organizirali doček, a istovremeno će u Iku morskim putem stići i Mikula i Krampus, u organizaciji Ikarskih barkajola.


Najslađi vikend


Neka vlada – čokolada, poručili su iz Turističke zajednice grada Opatije, budući da danas počinje »najslađi vikend u godini«, a čija će središnjica biti u Centru Gervais. Njegova će se tri kata uz malo »čokoladne čarolije« pretvoriti u »hram« posvećen ovoj namirnici. Prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija posjetiteljima će biti na raspolaganju danas od 14 do 21 sat, a tijekom subote i nedjelje već od 9 sati ujutro pa do večeri. Vrhunske čokoladne proizvode predstavit će izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Italije.
Osim Gervaisa, čokolada će osvojiti i druge lokacije diljem Opatije jer posjetitelje očekuje Čokoladni advent ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Čokoladna ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Slatki mrkat na gradskoj tržnici te Choco Land u tvornici čokolade Milenij Choco, ali i prigodna gastronomska ponuda u opatijskim hotelima, restoranima i kavanama, kao i čokoladni tretmani u spa i wellness centrima. Svakodnevno, od 10 do 16 sati, choco kipar Antonio Licitra u Milenij Choco svijetu pokazat će da je čokolada idealan materijal za umjetničke skulpture, a tijekom tri dana održat će se i brojni koncerti, radionice, umjetničke prezentacije, animacije za djecu i drugi zanimljivi choco programi – najavili su iz TZ-a grada Opatije.


Motiv za dolazak


– Festival čokolade je jedna od naših najprepoznatljivijih manifestacija i dobar primjer kako se radi događanje kao motiv za dolazak u destinaciju. Mi smo ovaj slatki vikend oglašavali ne samo u Hrvatskoj, nego i Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Njemačkoj, a upravo iz tih zemalja sada dobivamo goste koji dolaze individualno na vikend, ali i organizirano posredstvom turističkih agencija. Festival čokolade od početka povezuje užitak u ovoj deliciji koju gotovo svi obožavaju s dobrom glazbom i zabavom, ali i prilikom za učenje nečega novog. Iz godine u godinu dodatno obogaćujemo program novim atrakcijama, koncertima, radionicama za velike i male. Ove godine naš blagdanski dar je posebna radionica Croatian Choco Concept slikanja čokoladom za Smajliće, mlade članove Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije – najavila je bogat program direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.


Olga i Bojan Šober u sv. Jakovu


Festival Opatija građanima i posjetiteljima Opatije ususret Božiću darovat će koncert obitelji Šober »Najljepše blagdanske pjesme« koji će se održati u subotu, 7. prosinca, s početkom u 19 sati u svečanom ambijentu crkve sv. Jakova u Opatiji. Poznate melodije blagdanskih pjesama poput »Ave Maria«, »White Christmas«, »Zdravo zvijezdo mora«, »What a Wonderful World« i druge izvest će Bojan Šober (bas bariton) i Olga Šober (sopran) u pratnji Nade Matošević na klaviru i svojim nastupom uveličati Najljepši advent uz more.


Matuljci uz Teatar Oz


Veselo je bilo jučer u školskoj sportskoj dvorani u Matuljima, gdje su darove u povodu Svetog Nikole dobili predškolci koji ne pohađaju dječji vrtić, a na dar su dobili i predstavu Teatra OZ »Dobro se dobrim vraća«. Ista će se predstava upriličiti i danas na istom mjestu u 10 sati, za svu djecu Dječjeg vrtića Matulji.