Gastro manifestacija

Kulinarski ogled u Šilu: Novinarski asovi ukrstili su danas kuhače i zakuhali – brudet

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



ŠILO  U ronilačkom centru Neptun u Šilu ovog se vikenda kuhalo »sve u šesnaest«. Zaslužni za miomirise koji su ispunili šire područje sjeveroistočne obale otoke Krka ovog su puta bili novinari – sudionici jubilarnog, desetog po redu izdanja »Otvorenog novinarskog kupa Hrvatske u kuhanju brudeta«.


Neobična te iznad svega zabavna i opuštena gastro-manifestacija osmišljena je s ciljem upoznavanja i prijateljskog povezivanja novinara iz hrvatskih ali i redakcija zemalja našeg šireg okružja.


Ogled vještih novinarskih kulinarskih asova, s obzirom da se pripremao brudet, bio je razdjeljen u dvije kategorije – onu »plavu« koju su popunjavali novinarsko-kulinraski znalci iz primorskih redakcija te onu drugu, »zelenu« iliti kontinentalnu, a koju su činili kuhari vičniji pripravljanju nekih drugih riba i jela spravljenih na njihovoj bazi. 





Kako nam je, govoreći u u ime organizatora natjecanja (čijim su pokroviteljima uz Diving centar Neptun još bili i Općina te TZO Dobrinj) otkrio riječki novinar Vladimir Jurić, druženje u Šilu proteklo je u očekivano pozitivnoj i opuštenoj atmosferi.


– Ovo nije samo druženje, zabava i opuštanje već ujedno i prigoda za promociju Šila, Općine Dobrinj, otoka Krka ali i Kvarnera koju su, moram priznati, domaćini iz Općine i TZO Dobrinj odlični iskoristili, prenio nam je Jurić otkrivši nam pri tom i da je odličan odnos uspostavljen s domaćinima rezultirao -prihvaćenim) pozivom dobrinjskog načelnika Nevena Komadine da Dobrinjština (p)ostane domaćinom tog događanja i u narednih desetak godina.



1. Radio Kranj2. Radio televizija Republike Srpske3. Slovačka radio televizija



Boravak novinarskih ekipa na Boduliji organizatori su iskoristili i za predstavljanje nekih od turističkih aduta otoka Krka pa su, na poziv jednog od pokrovitelja tog događanja, PZ Gospoja, novinari večer prije samog natjecanja imali prioliku kužati i upoznati vinske adute Vrbnika u vinotelu »Gospoja«. Spomenimo i da su se u plavoj kategoriji natjecale ekipe tršćanskog Il Piccola, HRT-ovog centra Rijeka te Radio Rijeke, Kanala Ri i Radio Univoxa Kočevje te ekipa Gastronauta iz Pule.


U zelenoj su pak konkurenciji kuhali predstavnici i predstavnice Mađarske Radiotelevizije iz Pečuha, Večernjeg lista, RTRS-a iz Sarajeva, budipeštanskog dopisništva Slovačkog RTV-a, Radija Kranj te Kronike Požeško-slavonske iz Požege.