Financiranje javnih potreba

Krčkoj kulturi i sportu 2,34 milijuna kuna, objava javnog poziva za programe 20. prosinca

Mladen Trinajstić

Foto I. GRŽETIĆ

Foto I. GRŽETIĆ

Kako je tijekom rasprava po toj temi istaknuto na ovotjednom zasjedanju kolegija krčkoga gradonačelnika, od spomenutog iznosa koji će za javne potrebe u društvenim djelatnostima biti osiguran u Gradskom proračunu za iduću godinu najveći će dio, u vrijednosti 1,12 milijuna kuna, biti namijenjen razvijanju sporta i rekreacijeKRK – Na redovnom tjednom sastanku krčkog gradonačelnika Darija Vasilića s njegovim najbližim suradnicima iz svih odsjeka gradske uprave, prihvaćen je prijedlog javnog poziva za financiranje javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2020. godinu.


Programom kojim se, u završnici svake kalendarske, ali i proračunske godine za onu iduću osigravaju financijska sredstva nužna za rad brojnih udruga i klubova koji djeluju na području te otočne lokalne jedinice, najavljeno je, u idućoj će se godini osigurati 2,34 milijuna kuna.


Kako je tijekom rasprava po toj temi istaknuto na ovotjednom zasjedanju kolegija krčkoga gradonačelnika, od spomenutog iznosa koji će za javne potrebe u društvenim djelatnostima biti osiguran u Gradskom proračunu za iduću godinu najveći će dio, u vrijednosti 1,12 milijuna kuna, biti namijenjen razvijanju sporta i rekreacije.
Programima povezanim s kulturom, odnosno udrugama koje djeluju u tom području, u 2020. godini bit će pak usmjereno 560 tisuća kuna, a promicanju i poticanju tehničke kulture u proračunu Grada Krka u idućoj će godini biti namijenjeno 155 tisuća kuna.


Socijalno-humanitarnom radu, odnosno udrugama koje djeluju na tom području, osigurat će se 280 tisuća, a razvijanju poljoprivrede 180 tisuća kuna.


I naposljetku, građanskim će se inicijativama u 2020. usmjeriti dodatnih 50 tisuća proračunskih kuna.


Predstavnike vodstava svih osamdesetak krčkih udruga, klubova, društava i inicijativa, koliko ih posljednjih godina u prosjeku sredstva za rad namiče posredstvom tog proračunskog izvora, moglo bi zanimati i da je u istoj prilici najavljeno da će objava javnog poziva za prijavu programa (temljem kojih se potom razdjeljuju spomenuta sredstva) uslijediti 20. prosinca.


Krčki sportaši, kulturnjaci i svi ostali koji rad svojih udruženja financiraju uz pomoć potpora iz proračuna Grada Krka, potom će imati vremena do 21. siječnja iduće godine za dostavu traženih dokumenata slijedom kojih se potom valoriziraju njihovi programi i razdjeljuju sredstva osigurana za pomaganje i poticanje rada udruga i klubova koji život Krčana čine bogatijim, sadržajnijim i kvalitetnijim.


Pravo sudjelovanja na ovome natječaju, kao i dosad, imat će sve udruge i druge organizacije civilnog društva sa sjedištem na području grada i otoka Krka te ostale civilne organizacije registrirane na području Republike Hrvatske, ako imaju članove s prebivalištem na području Grada Krka.