DEBLOKADA

Konstituirana Ličko-senjska Županijska skupština: Javnim glasovanjem za predsjednika izabran HDZ-ov Marijan Kustić

Marin Smolčić

Foto M. Smolčić

Foto M. Smolčić

GOSPIĆ Ličko-senjska Županijska skupština konstituirana je večeras, a za predsjednika je javnim glasovanjem jednoglasno izabran HDZ-ov Marijan Kustić, kandidat najjače koalicijske liste na čelu s HDZ-om. Dnevni red nadopunjen je izglasavanjem proračuna za 2019. godinu, o čemu će se odlučivati u nastavku sjednice sljedeći četvrtak. Večerašnja sjednica nastavak je one od prošloga utorka koja je naglo prekinuta jer su se tajnom glasanju za predsjednika Županijske skupštine usprotivili vijećnici Nezavisne liste Darka Milinovića i »Bura promjena«. Iako je na ovaj način ipak postojao kvorum za regularno donošenje odluka i za glasovanje, Marijan Kustić je kao privremeni predsjedavajući odustao od provedbe tajnoga glasovanja za novog predsjednika, čiji je upravo on bio jedini kandidat kojega je za to mjesto predložila HDZ-ova koalicija.

Usuglašeni stavovi
U nastavku sjednice, nakon utvrđivanja kvoruma, prvi se za riječ javio Ante Dabo, nositelj liste »Bura promjena«. Dabo je sve vijećnike pozvao na kompromis i slogu kako bi se okončala agonija Ličko-senjske župnije.


– Zahvaljujem predsjedavajućem gospodinu Kustiću što je sa svima nama prethodno održao sastanak. Puno se povlačimo po medijima, ali ne po dobru i po dobrim temama. Usuglasili smo stavove i danas svi mi želimo da se Županijska skupština deblokira. Predsjedavajući nam je obećao da ćemo se opet naći idućeg tjedna i definirati sve za izglasavanje proračuna. Nama su na čekanju brojni međunarodni projekti koji su ovakvom pat pozicijom bili blokirani. Danas je pobijedio razum. Što je bilo – bilo je i svatko od nas nosi svoj teret zbog problema koje smo izazvali. Izglasavanje proračuna i konstituiranje Županijske skupštine naše su prve zadaće, i to građani očekuju od nas. Danas ćemo napraviti prvi korak i zato molim predsjedavajućeg da se zna tko je za javno izjašnjavanje te da nam omogući javno glasovanje – rekao je Ante Dabo.


Na njegove riječi se u ime HSP-a nadovezao Milan Mataija koji je također zatražio javno glasovanje.
– Zadovoljan sam što je postignut dogovor, iako mi kao HSP nismo bili nazočni. Prioritet svih nas je izglasavanje povjerenja predsjedniku Županijske skupštine i da ćemo uz manje korekcije i amandmane i podržati izglasavanje proračuna za 2019. godinu. Mi smo na određeni način na prošloj sjednici podržali i tajno glasovanje, ali sve s ciljem da se postigne dogovor i da ova skupština konačno započne s radom – zaključio je Milan Mataija iz HSP-a.


EU novac


Stoga je na glasovanje ponuđen prijedlog da predsjednik Županijske skupštine u ovome sazivu bude Marijan Kustić iz HDZ-ove koalicije. Glasovanje je bilo javno, pa je Kustić dobio povjerenje svih nazočnih vijećnika, dakle nije bilo glasa protiv ili pak suzdržanih. Na ovaj se način podržao prijašnji prijedlog Darka Milinovića da se glasovanja moraju održavati javno, kako bi se izbjegle spekulacije i podmetanja o nekakvoj političkoj trgovini. Tijekom današnje Županijske skupštine opetovano se isticalo kako županija neizglasavanjem ovoga tijela gubi znatna sredstva iz EU fondova. Potvrdila je to i Martina Šuper, ravnateljica Ličke razvojne agencije (LIRA) koja je napomenula kako joj je preostao jedan sat da bi potvrdila još jedan uspješan projekt, a čiju je realizaciju kočilo neizglasvanje osnovnih tijela skupštine. Ovoga puta riječ je o 18,6 milijuna kuna. Tijekom sinoćnje sjednice također je jednoglasno imenovan Odbor za proračun i financije. Na postignutom dogovoru svih političkih stranaka zahvalio se župan Darko Milinović:

– Prevladao je razum i današnjim je danom ova županija deblokirana. Martina je zaboravila i nekoliko stotina milijuna kuna koliko bismo izgubili da nije postignut sporazum. Naša LIRA je upravo danas dobila poziv za sudjelovanje u još jednom projektu vrijednom oko 30 milijuna kuna. Zahvaljujem se predsjedniku Kustiću što nas je danas sve okupio. Danas je dogovoreno da neće biti novih izbora za Županijsku skupštinu. Dobro je i to dda će proračun biti donesen. Drago mi je da su svi vijećnici iza sebe ostavili eventualne privatne i političke nesuglasice. Danas su izgubili oni koji ne žele dobro Ličko-senjskoj županiji, a pobijedili su zapravo građani, oni koji su nas birali. Hvala vam svima i pozdravljam riječi predstavnika HSP-a da se proračun donese čim prije – istaknuo je župan Milinović i najavio nastavak preustroja Županije.


Na ovaj će način biti smanjen broj pročelnika, bez prijema novih djelatnika. Milinović je također istaknuo kako odlaskom u mirovinu nekolicine djelatnika nije bilo prijema novih, što je također način da se u poslovanju omoguće nove uštede.