Odzvonilo šternama

Kompletno zaleđe Medveje konačno ima “živu vodu”

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Josip Jedriško-Pepin, najstariji stanovnik mjesta Kali, simboličnim ispijanjem vode iz slavine pustio je u pogon novi dio sustava vodoopskrbe u naselju iznad Medveje koji je doveo vodu do još 20-ak kućanstavaJosip Jedriško – Pepin, najstariji stanovnik mjesta Kali, simboličnim točenjem i ispijanjem čaše vode iz pipe pustio je u pogon novi dio sustava vodoopskrbe u naselju Kali iznad Medveje kojim je »živa voda« stigla do još dvadesetak domaćinstava na tom lovranskom području.


– Vodu smo čekali deset let. Obećavali su nam, govorili storit ćemo do kraja leta, pa evo, stigao je taj »kraj leta« i dobili smo »živu« vodu koja nama jako puno znači, kao i sve većem broju privatnih iznajmljivača na ovom području. Do sada smo imeli šterne, a za sušnih razdoblja trebalo je zvat kamion da ti prnese vodu – tako da će odsad biti puno lakše – rekao je 89-godišnji Josip Jedriško-Pepin.


Već 20 priključenih


Projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava Kali sastojao se od izgradnje vodospreme Kali i dogradnje crpne stanice Medveja, a izgradnjom navedenih objekata riješena je vodopskrba zadnjeg većeg naselja na području Lovrana. Crpna stanica Medveja smještena je uz postojeću zasunsku komoru vodospreme Medveja, a vodosprema Kali, kapaciteta 80 metara kubičnih, odsad služi za opskrbu potrošača visoke zone naselja Kali koji su locirani u razini i iznad vodospreme. Vodosprema Kali značajna je i u budućem konceptu vodoopskrbe jer se na tom mjestu planira izgradnja crpne stanice putem koje će se voda tlačiti u buduću vodospremu Sveti Anton.
– Provedbom projekta, izgradnjom vodospreme Kali i crpne stanice Medveja omogućena je vodoopskrba visoke zone naselja Medveja, Kali i Punta. Voda je došla do domaćinstava te ih je danas već 20 priključenih na sustav javne vodoopskrbe, čime je više od 99 posto Lovranšćine pokriveno sustavom. Ovo je objekt visokog značaja za ovo područje, kojim se omogućuje daljni razvoj turizma, kao i poljoprivredne aktivnosti. Daljni cilj nam je nastavak ulaganja u vodoopskrbu prema Svetom Antonu na području Mošćeničke Drage – rekao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.


Omogućavanje razvoja


Završetak radova na investiciji kasnio je osam mjeseci zbog problema s izvođačem radova, pa su se tako na samoj svečanosti puštanja sustava okupili brojni mještani Medveje, radosni što će odsad imati »živu vodu«.


– Nakon dvije godine radova napokon je završena investicija čijom realizacijom je 40 obitelji dobilo pitku vodu. Dosad smo se svi koristili takozvanim šternama-kišnicama koje neće otići u povijest, već će i dalje biti korištene za zalijevanje vrtova. Dolazak vode puno znači za obitelji, ali i za dva poslovna subjekta na ovom području, OPG Franković i konobu Kali – rekao je Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, i sam žitelj tog lovranskog područja, dodajući kako će voda omogućiti daljnji razvoj kraja.