Izaslanstvo Šangaja

Kinezi uče na iskustvima opatijskog turizma

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJOPATIJA – Izaslanstvo kineskog grada Šangaja posjetilo je jučer Grad Opatiju i sastalo se s gradonačelnikom Ivom Dujmićem, predsjednikom Gradskog vijeća Fernandom Kiriginom i predstavnikom Turističke zajednice Goranom Pavlovićem. Šest članova kineskog izaslanstva redom su istaknuti gospodarstvenici koji se bave projektima u kulturi i turizmu iz grupacije Shengdi. U Hrvatskoj su na studijskom putovanju kako bi se informirali o zanimljivim projektima vezanim uz kulturu, turizam i zaštitu okoliša te mogućnostima međusobne suradnje, a jučerašnji je posjet organiziralo predstavništvo HTZ-a u Kini. Jedan od najvećih projekata koji su realizirali članovi ove grupacije je šangajski Disneyland, a sada se zalažu za razvoj područja u dolini Huangpua i Yangtzea. Opatija se jučer našla u odabranom društvu budući da će ova delegacija tijekom putovanja Europom posjetiti i gradove kao što su Milano i Sankt Peterburg.


Kako se moglo čuti tijekom susreta, ova velika grupacija u vlasništvu Vlade NR Kine za svoje projekte ima velike financijske i prostorne resurse.– Iznimno smo zainteresirani i želimo upoznati ponudu Opatije i cijele rivijere. Kulturni turizam i turistička industrija za nas su nešto novo i stoga su ovakva iskustva za nas od neprocjenjive važnosti – naglasila je voditeljica izaslanstva Xiaoyun Shao, zamjenica predsjednika Shengdi grupacije.

Nakon što su im predstavnici Grada Opatije zaželjeli srdačnu dobrodošlicu i upoznali ih s najvažnijim detaljima o gradu u kojemu je turizam rođen prije 175 godina, izrazili su veliku želju za daljnjom suradnjom. Kako je istaknuo gradonačelnik Dujmić, Opatija je dosad gostovala u velikim kineskim gradovima i promovirala svoje potencijale, a prema riječima Gorana Pavlovića iz opatijske Turističke zajednice, suradnja s kineskim turističkim tržištem je iz godine u godinu sve jača pa je tako tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Opatiji boravilo 78 posto više kineskih turista nego u istom razdoblju lani. Također, dok su ranije u pravilu u Opatiji kineski gosti ostajali tek jednu noć, sada ostaju duže, između dvije i tri noći.


Dujmić, Kirigin i Pavlović na vrlo su zanimljiv način promovirali Opatiju uvaženim gostima te naveli da je to grad s 33 hotela, Thalassotherapijom u kojoj gostuju i kineski liječnici, fakultetom na kojemu se uči kineski jezik, a i ovogodišnja je počasna građanka Opatije upravo Kineskinja – Liu Pilato Lying-Lily.