Mali Lošinj

Katarina – Rita i Luka velika radost za obitelji i nada za budućnost otoka

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Katarina-Rita, sedmo je dijete u obitelji Ilije i Ružice Mikić, a Luka, sedmo dijete u obitelji Antona i Danice Matić. Kako i roditelji krštenika potječu iz brojnih obitelji, veći dio malološinjske crkve ispunila je njihova rodbinaMALI LOŠINJ – Na nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije krčki biskup dr. Ivica Petanjak krstio je Katarinu-Ritu, sedmo dijete u obitelji Ilije i Ružice Mikić, kao i Luku, sedmo dijete u obitelji Antona i Danice Matić. Kako i roditelji krštenika potječu iz brojnih obitelji, veći dio malološinjske crkve ispunila je njihova rodbina, iako nisu svi mogli doputovati na slavlje.


U prigodnoj propovijedi biskup Petanjak poručio je roditeljima da će morati puno truda i znoja uložiti kako bi se njihova djeca ukorijenila u Krista i Crkvu.


– Teško je danas odgojiti djecu, ali nije nemoguće, jer današnje evanđelje kaže: »Onima koji su prihvatili Isusa on im daje moć da postanu djeca Božja«. O vjeri ovisi naše prihvaćanje rođenja Sina Božjega kao čovjeka i kao našeg Spasitelja. Ako vjerujemo, onda primamo moć da postanemo djeca Božja. Tu je važna riječ »moć«. Vjera ne daje samo mogućnost ili priliku da postanemo djeca Božja, nego daje moć, energiju, snagu, vitalnost. Riječ Božja dolazi na svijet po rođenju djeteta, ali to dijete ima u sebi toliku moć, da onaj tko njega prihvati zajedno se s njim rađa. Vi ste rodili ovu djecu, ali se i vi s njima ponovo rađate, ponovo prolazite put rasta, razvoja, odrastanja. Odgajate njih i odgajate sebe, zaključio je krčki biskup.
Zahvalnu riječ biskupu Petanjku na kraju mise je izrekla Marija Mikić, najstarije od 14 djece dviju obitelji, studentica na zagrebačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti. Zahvalila je biskupu na dolasku i predvođenju slavlja, župniku na podršci, te roditeljima za darovani život.


– Dragi roditelji, hvala vam na ljubavi, strpljenju, hrabrosti i nesebičnosti koje ste pokazali primivši ne samo nas, najstariju djecu, nego svakoga od nas, što ste prihvatili odgovornost za Božje darove. Svako dijete je prilika i izazov, prilika za dublje gledanje Božjega lica, za sudjelovanje u Njegovom stvaralačkom djelu, ali i izazov na nebrojenim razinama koje mislim da ne trebam opisivati, rekla je Marija Mikić.


Matići i Mikići aktivni su u župnoj obiteljskoj zajednici, a djeca su ministranti, čitači, orguljaši i članovi maloga zbora. Iako je župa Mali Lošinj najveća hrvatska otočna župa, iz godine u godinu opada broj djece, pa župnik i dekan don Robert Zubović s ponosom govori o ovakvim svijetlim primjerima koji pružaju nadu u daljnji razvoj otoka.


– Krštenje svakog djeteta u jednoj župnoj zajednici znak je njezine životnosti, ali i duhovne vitalnosti. Proslava Božića ove godine još je radosnija i uzvišenija upravo zbog krštenja ove djece. Obitelji Matić i Mikić nositelji su obiteljskog pastorala i obiteljske zajednice. Njihov vjernički i skroman život je živo svjedočanstvo kako živjeti svoju vjeru, kako ljubiti Boga, kako se isplati darovati svoje vrijeme za Crkvu, zaključio je župnik.