Predavanje Vesne Hude

Kako biti uspješniji i zadovoljniji: Radionica za suzbijanje stresa u sportu

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

- Ako zaključimo da nam je neki događaj bitan za osobne ciljeve, poput državnog natjecanja, ali da nemamo kapacitete za uspješno suočavanje s njim, kao primjerice, mislimo da nismo dovoljno spremni, onda ćemo doživjeti stres, istaknula je prof. Hude.GOSPIĆ – Predavanje profesorice sportske psihologije Vesne Hude na radionici održanoj u prostorijama Samonstalne narodne knjižnice Gospić na temu „Stres u sportu i psihološka priprema sportaša za treninge i natjecanja“ održano je u organizaciji Rukometnog kluba „Gospić“.


U radu ove radionice sudjelovalo je 60-ak mladih rukometaša, dječaka i djevojčica, rođenih od 2006. do 2009. godine. Bili su podijeljeni u dvije skupine, zajedno sa svojim trenerima. Cilj predavanja je bilo da se mladi sportaši pobliže upoznaju da stres u sportu, primjerice na utakmicama, uzrokuje dječja subjektivna percepcija tog događaja, odnosno njihovo tumačenje sportskog događaja, a ne činjenica da je on sam po sebi stresan ili nije stresan.


– Ako zaključimo da nam je neki događaj bitan za osobne ciljeve, poput državnog natjecanja, ali da nemamo kapacitete za uspješno suočavanje s njim, kao primjerice, mislimo da nismo dovoljno spremni, onda ćemo doživjeti stres, istaknula je prof. Hude.
Na radionicama je bilo riječi o čemu sve ovisi uspjeh u sportu. Vezano uz stresne događaje, dječaci i djevojčice su se upoznali s nekim strategijama suočavanja s njima (vježbe disanja, određivanje ciljeva, rutine, pozitivan samogovor).


Profesorica Hude je pojasnila i kako sportaši mogu prepoznati zone pobuđenosti vezano uz misli, osjećaje i ponašanje sportaša i odstupanja od optimalne razine opuštenosti, koncentracije, samopouzdanja i motivacije. Radilo se i na razvoju psiholoških vještina koje će sportašima pomoći da budu uspješniji i zadovoljniji u sportu, odnosno mentalno čvršći u stresnim situacijama koje sport sa sobom nosi.