Tradicija

Kada prođe maškarano ludilo, pusni ljudi u Prezidu postaju humanitarci

Danijela Pleše

Pokušavamo na sve načine biti, moglo bi se reći, »ljepilo« našeg mjesta koje povezuje sve bez obzira na generaciju, a tako ćemo se truditi dok god nam vrijeme dozvoli, kaže predsjednica Pustnog društvaZa većinu zaljubljenika u maškare, započelo je peto godišnje doba – doba maski i zabave, no postoje pusna društva koja su aktivna kroz cijelu godinu, a jedno od njih je Pustno društvo Prezid 1969. U Gorskom kotaru postoje i druga pusna društva, razne udruge koje se na posvećuju maškaranom, ali ovo društvo ističe se cjelogodišnjim, prije svega, humanitarnim radom. No, veljača je »njihov mjesec« kada se s ostalim pusnim društvima angažira u organiziranju pusnih događanja koja su ove godine počela drugoga dana veljače predajom ključeva Grada Čabra. Ove godine ključeve je preuzelo Pustno društvo Gerovo koje ove godine slavi tridesetu godinu postojanja.


– Svake godine drugo pustno društvo preuzima ključeve Grada Čabra, a ova je godina – godina Gerova. Osim njih, te nas iz Prezida, u programima sudjeluju i pusna društva iz Tršća, Plešci i Čabra, kaže Dolores Žagar, predsjednica Pustnog društva Prezid 1969, napominjući da su lani, kada je društvo iz Prezida obilježavalo pedesetu obljetnicu, upravo oni preuzeli ključeve Grada Čabra.


Ključevi maškarama


Prije preuzimanja ključeva Grada, u svakom mjestu gdje djeluju pusna društva, postavlja se pust, okrivljenik za sve loše u mjestu, a zatim se pod maskama odlazi do Čabra gdje maske sudjeluju u programu, i zabavi do jutarnjih sati.
– Sljedeća tradicionalna priredba je u Tršću, zatim slijedi zabava u Plešcima, potom je 15.veljače svečana skupština Pustnog društva iz Gerova povodom tridesete godine postojanja i zabava nakon nje i konačno, 22. veljače, priredba je kod nas u Prezidu. Prije zabave u večernjim satima, kroz mjesto ide povorka u kojoj svi sudjeluju, uključujući i goste koji svake godine dolaze iz Slovenije, opisuje Dolores Žagar, dodajući kako su prije dvije godine startali i s ljetnim karnevalom i za kojeg se nadaju da će postati tradicija.


– Ove godine ćemo pokušati animirati i najmlađe da ponovno krenu s maskama po kućama što je uvijek bila posebnost u vrijeme maškaranja te kada se jedva čekalo dobiti naranču ili čokoladicu od nekog susjeda pritom noseći masku za koju si bio uvjeren tipično dječje da nitko ne shvaća tko je ispod nje, nastavlja predsjednica Pustnog društva Prezid 1969, opisujući pusne običaje čabarskog kraja, prije svega svoga društva iz Prezida.


Završetak maškaranog ludila ne znači i vrijeme mirovanja za članove Pustnog društva Prezid 1969. U ostatku godine oni, s Mjesnim odborom Prezid te mjesnim dobrovoljnim vatrogasnim društvom, sudjeluju u brojnim radnim i humanitarnim akcijama.


Velika obitelj


– S obzirom na to da živimo u specifičnoj zajednici, jako smo dobro međusobno povezani te djelujemo kao velika obitelj koja je uvijek spremna pomoći raznim idejama. Tako smo u suradnji s Mjesnim odborom Prezid te DVD-om Prezid čistili mjesto, napravili i postavili trinaest klupica u svaku ulicu našeg mjesta, sakupljali karton i papir u dobrotvorne svrhe, izradili velike snjegoviće od guma, ali i organizirali odlazak na koncert legendarnog pjevača Miše Kovača. Pokušavamo na sve načine biti, moglo bi se reći, »ljepilo« našeg mjesta koje povezuje sve bez obzira na generaciju, a tako ćemo se truditi dok god nam vrijeme dozvoli, zaključuje Dolores Žagar.


Tradicija karnevalskog življenja na području Prezida datira vjerojatno s početka 18. stoljeća, kad su se karavanskim putevima intenzivno prenosili tovarnim konjima proizvodi iz tog kraja u luke Hrvatskog primorja, a donosili sol, tekstil i ostali artikli. Početak je bio skroman uz imitiranje Primorca, ali i dozu svoje originalnosti izradom primitivnih maski rađenih od krpa ili tvrdog papira.


Tada su mještani znali upriličiti i po koju šaljivu situaciju, kojom su ukazivali na određene nepravilnosti Prezidu. Godine 1969. sve je krenulo drugim pravcem te je kao rezultat nastojanja Prezidanaca da sklonost šali, zezanciji i maškaranju stave pod organizacijsku kapu jednog društva osnovanog na prijedlog Ivana Jozelja i nazvanog Pustno društvo Prezid 1969. Od tada, uspješno se organizira i planira maškaranje, te se maskama pridodaju različiti detalji, bilo da se radi o idejama pojedinca ili grupe, a sve s ciljem ismijavanja neke negativne pojave ili nedostatka.