20. izdanje manifestacije

JESEN U LICI Tradicionalna proizvodnja hrane, folklor i gastronomija: Domaći proizvodi posebno vrijedna lička baština

Edi Prodan

GOSPIĆ Prošlog, predblagdanskog vikenda u Gospiću je održano jubilarno, 20. izdanje sajma tradicijske kulture »Jesen u Lici«. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih te posjetiteljima najprivlačnijih izložbi ovakvog tipa, manifestaciji koja povezuje tradicionalnu proizvodnju hrane – s apsolutnim naglaskom na autentičnost te isključivo korištenje domaćih sirovina – s elementima folklora, gastronomije te naprosto ugodnog i lijepo provedenog vremena. I ove se godine, kao i niz prijašnjih, na »Jeseni« pojavio velik broj gostiju iz okolnih država tako da je ukupni broj izlagača premašio brojku od 270. Ono što također veseli, s obzirom na to da se u nemalom dijelu hrvatske javnosti formiralo razmišljanje o Lici kao o regiji koju uz depopulaciju muči i gospodarska besperspektivnost – najbrojniji su bili domaći, izlagači iz Ličko-senjske županije kojih je u Gospić došlo čak 97.Najvažniji izložbeni naglasci bili su na proizvodima od mlijeka, pa tako i na tradicionalnim mladim ličkim sirevima poput škripavca, kao i raznim vrstama meda, što je potencijalno moguća značajna izvozna komponenta Ličko-senjske županije i Hrvatske općenito. Posjetitelji su s posebnim zanimanjem popratili demonstraciju pečenja pekmeza od šljiva koji im se na kraju – podijelio.


Osvješćivanje Like


Samo otvorenje izložbe proteklo je u obraćanju gradonačelnika Gospića Karla Starčevića, zatim župana Darka Milinovića kao i saborskog zastupnika Marijana Kustića, odnedavno i čelnog čovjeka HDZ-a Ličko-senjske županije. Svečani ton toj je prigodi dao i nastup Gradskog zbora Vila Velebita.Manifestacija »Jesen u Lici« je bila iznimna pomoć u osvješćivanju Like o tome kako su njezini proizvodi itekako vrijedni. Pomogla je i u podizanju samopouzdanja Ličana kako je njihova baština itekako vrijedna, istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Starčević. – Jesen u Lici je odlična manifestacija, no ono što bi moralo uslijediti je poticaj mladima kako bi se počeli baviti poljoprivredom. »Jesen« pokazuje potencijale takve proizvodnje, no i dalje, koliko god da ih je narastao broj, OPG-ovi su i dalje samo – dopunski posao – istaknuo je gradonačelnik Starčević, uz naglašavanje potrebe izmjena prijedloga novog Zakona o poljoprivrednim poticajima.– Svim zakonskim aktima mora se pokrenuti poljoprivredu u ruralnim područjima, treba istinski omogućiti da se od nje živi te da se to posebno pozitivno reflektira na mlade obitelji – istaknuo je gradonačelnik Starčević koji u svemu tome vidi obavezno dodatni značaj »Jeseni u Lici«.

Širenje proizvodnje


Činjenica jest da je »Jesen u Lici« već dugi niz godina jako zanimljiva i u svakom smislu privlačna manifestacija, ali je jednako tako činjenica da nekoliko tjedana iza nje, kad i Lika utone u svojevrsni poljodjeljski »zimski san«, malo toga ostane, odnosno da se poljoprivredna proizvodnja Likom značajnije ne proširi. Slično je na žalost i u niz drugih županija – pa tako i u Primorsko-goranskoj – tako da je neophodno izložbe popularnosti »Jeseni u Lici« iskoristiti u smislu povećanja broja ljudi koji će se poljoprivrednom ne samo baviti nego od nje i – živjeti.Jubilarna »Jesen u Lici« održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a posebno su u njezinoj pripremi participirali Ministarstva poljoprivrede, turizma i obrta, Hrvatske šume, TZ Grada Gospića i Ličko-senjske županije te Hrvatska obrtnička komora. Županije partneri, što je također specifičnost »Jeseni«, bili su Karlovačka i Sisačko-moslavačka.