Jaki reful bure u Opatiji iščupao stablo divljeg kestena i ozlijedio ženu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Ogromno stablo koje je raslo u parku Tomaševac uslijed naleta vjetra palo je na prostor između Zagrebačke banke i obližnjeg kioskaOlujna bura koja posljednjih dana puše na Kvarneru, u Opatiji je na refule bila toliko jaka da je iščupala ogromno stablo divljega kestena koje je palo i ozlijedilo ženu koja se u tom trenutku zatekla ispod njega. Dogodilo se to prošle srijede oko 18 sati, kad se srušilo stablo koje je raslo u parku Tomaševac i palo na prostor između opatijske poslovnice Zagrebačke banke i kioska pokraj autobusne stanice. Ozlijeđenoj gospođi, inače zaposlenici banke u čijem se susjedstvu dogodio incident, u pomoć su pritekli prolaznici i odmah nazvali interventne službe.


No, kako bi ekipa Hitne medicinske pomoći mogla doći do unesrećene žene, najprije su morali intervenirati vatrogasci. Na teren su s jednim interventnim vozilom izašla tri vatrogasca i nakon što su ispilili stablo divljega kestena, ozlijeđena je vozilom Hitne pomoći prevezena u bolnicu. Srećom, nakon liječničke obrade utvrđeno je da je gospođa izvan životne opasnosti.


Zelenilo zaštitni znak


– Tri vatrogasca su došla, očistila teren i pomogla pri imobilizaciji ozlijeđene žene koju je zatim Hitna pomoć prevezla u bolnicu – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Opatiji Gordan Filinić. Po njegovim riječima, vrlo je teško prognozirati koje bi se stablo moglo srušiti i gdje će udari vjetra biti najjači. Također, ne padaju samo stara i bolesna stabla, već ponekad i potpuno zdrava, ukoliko im je korijen natopljen vodom, odnosno ako nakon juga dođe do naglog okretanja na buru.
Da je tematika održavanja i sječe stabala diljem opatijske rivijere prilično osjetljiva, navode i iz opatijskih Parkova. Kad se odluči ukloniti neka stabla zbog njihove bolesti i starosti, javnost protestira i potpisuju se peticije. Na zelenilo koje je zaštitni znak ovih prostora svi su osjetljivi, no s druge strane, od stručnjaka za ovu tematiku se očekuje i da se sanitarne sječe stabala održavaju na vrijeme i da se u slučaju kad se neka stabla moraju ukloniti, na istome mjestu posade nova, mlada.


Kada je riječ o lokaciji na kojoj se dogodio incident, treba reći i da je nakon dugogodišnjeg sudskog spora Grad Opatija ušao u posjed ovog parka tek tijekom 2019. godine. Očito će se u danima do sezone ova najnovija gradska parkovna površina morati očistiti i ako već ne kompletno urediti, barem učiniti sigurnijom.


Redovno održavanje zelenih površina je bitan preduvjet u borbi protiv ovakvih incidenata, no kako kažu upućeni, klimatski su faktori nepredvidivi pa je i ovakve, potencijalno opasne situacije, teško prognozirati. Kažu da na vjerojatnost od rušenja utječe ne samo starost pojedinog stabla, već i vrsta te ukupno zdravstveno stanje.


Sigurnost najvažnija


– Izražavam duboko žaljenje što se dogodio ovaj nemili događaj u kojem je teže ozljede zadobila gospođa, djelatnica banke. Tijekom dana kontaktirao sam s njenom obitelji i gospođi želim što brži oporavak. Gradske službe u suradnji s Parkovima redovno obavljaju terensko snimanje situacije te pristupaju sanitarnoj sječi tamo gdje je to nužno. No, kao što znate, Opatija je velika zelena oaza prepuna stoljetnog drveća te smo obvezni konzultirati se s konzervatorima budući da je cijelo središte Opatije zona pod posebnom zaštitom, a s druge strane, odgovorni smo za sigurnost građana. Ističem da sigurnost ljudi uvijek mora biti na prvom mjestu.


Nažalost, uslijed naglih promjena vremena kojima svjedočimo posljednjih godina i, kako nam govore stručnjaci, potaknute klimatskim promjenama, ovakve vremenske nepogode jakog intenziteta mogu biti sve češće. Zato ćemo morati pojačati naše intervencije sanitarnim sječama. Svjedočimo da, kada naše službe obavljaju takve sječe, dolazi do negodovanja građana i potpisivanja peticija. Kompromis se mora naći, uz uvažavanje mišljenja struke. Proračunom za 2020. godinu izdvajamo 660 tisuća kuna za orezivanje raslinja i sječu suhih stabala te još dodatnih 120 tisuća za preventivne intervencije. U slučajevima hitnoće sredstava za to uvijek mora biti – izjavio je jučer opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.