Konačno konsenzus

Izmijenjenom UPU-u Opatije zeleno svjetlo

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆOPATIJA – Nakon čekanja koje je trajalo dvije godine, uz samo jedan suzdržani glas, Gradsko vijeće Opatije je na sinoćnjoj maratonskoj sjednici na čijem su se dnevnom redu našle čak 22 točke, usvojilo strateški prostorno-planski dokument, izmijenjeni i dopunjeni Urbanistički plan uređenja Opatije. Donošenju izmijenjenog UPU-a oko kojeg su stavove usuglasili predstavnici svih političkih opcija, prethodila je kraća rasprava, no za razliku od nekih prethodnih, jučer je veći dio sjednice protekao u pomirljivim tonovima i uz tek povremene »iskrice« na relaciji Igor Puž (Akcija mladih) – gradonačelnik Ivo Dujmić (nezavisni).


O tome što donose točkaste izmjene opatijskog UPU-a, vijećnike je još jednom, nakon što je materijal već »pretresao« Odbor za prostorno planiranje, upoznao pročelnik za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac, pa je nakon izlaganja, Urbanistički plan koji je kao temeljni dokument usvojen 2009. godine, a čije su druge izmjene započele još 2016., dobio »zeleno svjetlo« gotovo svih nazočnih vijećnika. Uz ostalo što će donijeti, ovaj planski dokument će omogućiti da se izdvoji sportska luka (Jedriličarski klub) iz obuhvata luke otvorene za javni promet, da se na zgradi bivše Javne vage koja traži novog vlasnika podigne kat u istim tlocrtnim gabaritima, a isto pravilo po novom vrijedi i za zgradu opatijske Prve pomoći.


Dokument definira i moguću zonu za izgradnju reciklažnog dvorišta, četiri lokacije za smještaj policijske postaje, te pruža mogućnost da se benzinska postaja sa Slatine, ukoliko se postigne dogovor s Inom, izmjesti na Kuk. Na lokaciji bivšeg hotela Zagreb u sastavu LRH nije se udovoljilo zahtjevu ovog hotelijera da se ukine zona kongresnog centra i prenamijeni u zonu hotela, budući da je lokacija vrlo dragocjena i pod pretpostavkom da se uspije pronaći rješenje, i crpka u budućnosti bude izvan strogog turističkog centra grada, ovaj dio Slatine bi mogao postati uređeni gradski trg, sadržaj koji Opatiji jako nedostaje.


Dva sata pitanja
Prvo zasjedanje Vijeća kojemu je, nakon što se povukao Robert Kurelić (AM) predsjedavao Fernando Kirigin (SDP), ostat će zapamćeno po više od dva sata vijećničkih pitanja. Tematika koju su birali vijećnici bila je šarolika, pa je i novi predsjednik svima podjednako »progledao kroz prste«, ali nakon opaske Marka Ćorića (HDZ) da je dozvoljavanje dva sata lamentiranja nedopustivo, složio se s primjedbom i dao upute vijećnicima da ubuduće postavljaju kratka i konkretna pitanja na koje trebaju dobivati jezgrovite odgovore.


Uglavnom, na sjednici koju su s galerije pratili i neki poznati gospodarstvenici poput ugostitelja Marija Kovačevića ili direktora hotela Domino Mirzeta Jusufagića, dotaknuta su važna pitanja poput budućnosti ugostiteljskog objekta Bella Vista u samom srcu Opatije koji je zbog nezakonitog korištenja pomorskog dobra zajedno s ogromnom terasom do daljnjeg »zapečaćen«, ili pak onog o približavanju 1. lipnja, datuma nakon kojeg se u Opatiji više ne dozvoljavaju radovi, no mnogi objekti zbog vremenskih neprilika kasne s realizacijom.


»Šahtenproblematika«


– Ciklus izgradnje je zahvatio Opatiju, pa se tako renoviraju hoteli Paris i Ambasador, novi hotel Domino, a i lokacija na Slatini se priprema za gradnju hotela. S obzirom da ima nekih gradilišta kojima je potrebno kraće produljenje roka za dovršetak, poput kupališta hotela Domino koje je pri kraju, jer u suprotnom će tijekom cijele kupališne sezone ostati nedovršeno i turistima »na oku«, moje je pitanje može li se u iznimnim slučajevima to odobriti – pitao je Kirigin pročelnika Filipa Vlaha koji je odgovorio da je produžetak radova u sezoni dozvoljen samo Centru za socijalnu skrb u Opatiji i Fakultetu u Iki.


Na meti kritika našle su se i nebrojeno puta opravdano prozivani šahtovi na Novoj cesti gdje ih je na nešto više od 2 kilometra čak 244, o čemu je govorio nezavisni Neven Varljen koji je naveo i da je »gradska sramota« dovela i do konkretnih oštećenja, odnosno puknutih guma na više vozila. Gradonačelnik Dujmić koji se također složio da je »šahtenproblematika« koju je naslijedio još iz prethodnog mandata izniman problem, najavio je da će moguće trajno rješenje biti njihovo ukopavanje.


Djelatnici Opatije 21 izloženi prijetnjama i pritiscima


Nekoliko pitanja bilo je postavljeno i Igoru Štoku, direktoru Opatije 21, koji je u iscrpnom odgovoru na temu peticije i izmjene općih uvjeta parkiranja, dao do znanja da se nakon što su ti uvjeti izglasani dogovorom struke i samih vijećnika, u ovom trenutku ne trebaju mijenjati. Kako je pojasnio, s obzirom na sve obaveze i kreditna opterećenja koja se podmiruju upravo iz poslovanja Opatije 21, njezino je poslovanje, premda je »stala na noge«, na granici rentabilnosti i nema prostora za izmjene. Otvoreno se požalio da je zaprimio »mnoge prijetnje«, da je imao posla s ljudima koji su »spremni na sve« te da su i radnici Opatije 21 zbog svega pod velikim pritiskom. Vijećnik Varljen je izrazio žaljenje što se sve češće problemi pokušavaju riješiti nasiljem, te pozvao Vijeće da stane u obranu direktora Štoka i Opatije 21. Prisegnula je jučer i nova vijećnica i to Neva Slani (AM), koja je u vijećničkim klupama zamijenila Roberta Kurelića.