Posjet vijećnika Grada Delnica

Iz dimnjaka izlazi samo vodena para

Marinko Krmpotić

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo sigurno bi reagirali da su plinovi opasni po zdravlje- navodi direktor Energy Pelletsa Raoul CvečićDELNICE Zagađuje li poduzeće Energy Pellets kroz svoj radni proces Delnice, pitanje je koje u raznim oblicima često predstavlja temu vijećničkog interesa na sjednicama Gradskog vijeća Delnica, a kako bi se članovi Gradskog vijeća Delnica te javnost upoznali s radom ovog poduzeća koje postoji već 11 godina, organiziran je posjet vijećnika Energy Pelletsu. Na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem (NL Volim Delnice) i predsjednikom Gradskog vijeća Delnica Goranom Bukovcem (HDZ), posjetu su nazočili Adrijana Grenko (NL Volim Delnice), Goran Rački (Unija Kvarnera) te Igor Pleše, Davor Košmrlj i Johan Klarić (SDP), a dočekali su direktor Energy Pelletsa Raoul Cvečić Bole i voditelj proizvodnje Josip Miloš.


Zaključak jednosatne prezentacije je da Energy Pellets sve radi u skladu sa zakonom i ima sve potrebne dozvole, kako je tijekom predstavljanja istaknuo Cvečić.


Nema nikakve kemije


– Prve uporabne dozvole dobili smo još 2007. godine, na početku rada, a potom i 2015. godine, kad je postrojenju dograđen kotao za biomasu. U proizvodnji peleta nema nikakve kemije jer je proizvodni proces vezan uz drobljenje sirovine, njeno sušenje, prešanje i pakiranje. Iz dimnjaka građenog po zakonskim odredbama i visokog 12 metara izlazi vodena para koja nije štetna, a stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo svake godine obavljaju pregled emisije plinova i sigurno bi reagirali da su plinovi opasni po zdravlje. Oni bi te kontrole trebali obavljati svake dvije godine, ali baš na naše inzistiranje one se provode svake godine jer nam je stalo da s okolinom u kojoj radimo imamo dobre odnose. Isto tako, redovno provodimo i kontrolu eventualnog zagađenja od buke koja je također u okviru postojećih zakonskih odredaba – rekao je Cvečić koji je uz isticanje činjenice da poduzeće udovoljava sve zakonske odredbe naglasio i doprinos Energy Pelletsa lokalnoj samoupravi.
– Godine 2007. smo imali 16 uposlenih, danas 42. Prošle smo godine na ime komunalnog doprinosa, poreza na dobit i ostalih davanja platili 520.000 kuna, a želja nam je daljnje širenje proizvodnje i aktivnosti pa s Gradom Delnicama pregovaramo o mogućnosti kupnje zemljišta uz postojeće na kojem bismo pokrenuli nove aktivnosti. U Ravnoj Gori smo, ponajprije s namjerom da rasteretimo skladišne prostore u Delnicama, kupili zemljište koje nam služi za smještaj sirovine. Uz proizvodnju peleta, u Delnicama imamo i malu pilanu, a krenuli smo i u proizvodnju ogrjevnog drva – rekao je Cvečić, dodavši da 80 posto proizvoda plasiraju u Italiju te izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da u Hrvatskoj svijest o isplativosti korištenja peleta kao vrlo kvalitetnog bioenergenta još nije dovoljno prepoznata.


Suhe čestice


Delnički gradonačelnik Ivica Knežević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Energy Pellets djeluje u skladu sa zakonskim odredbama te da analize i kontrole svjedoče o radu koji nema štetan utjecaj na okolinu. Predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac uz zahvalu na kvalitetnoj prezentaciji upitao je od čega su suhe čestice koje ponekad pri procesu proizvodnje pokrivaju automobile i prozore, Goran Rački (Unija Kvarnera) predložio je da ovakvu prezentaciju Energy Pellets napravi i za građanstvo, a Davor Košmrlj (SDP) podsjetio je na upravo od njegove stranke prije nekoliko godina predstavljenu ideju o izgradnji delničke zaobilaznice koja bi smanjila promet svih, pa i kamiona koji sirovinu dovoze do Energy Pelletsa.


Kad je riječ o suhim česticama, odgovorio im je Josip Miloš, voditelj proizvodnje, da one nisu vezane uz proces proizvodnje jer je riječ o prašini iz tvorničkog kruga.


– Što se predstavljanja rada tiče, spremni smo svakog tko to poželi upoznati s ovim s čime smo upoznali i vas. Zaobilaznica bi dovela do premještanja ulaza u firmu na potpuno suprotnu stranu – do čega bi došlo kad bi nam Grad Delnice prodao zemljište koje želimo kupiti – što bi zaista dovelo do dodatnog poboljšanja stanja – rekao je Miloš.


– U ožujku ove godine prvi smo put u povijesti poduzeća morali – stati. Razlog je bio nedostatak sirovine koju nam nisu na vrijeme osigurale Hrvatske šume koje nam dobavljaju 95 posto sirovine s kojom radimo. Zbog te njihove loše dinamike isporuke sirovine mi smo tog mjeseca izgubili oko 100.000 eura jer smo ljudima koji nisu radili ipak isplatili mjesečna primanja – rekao je Cvečić.