Plesno središte

Island Dance Competition u Malinskoj: Plesali mladi iz Hrvatske i 11 europskih zemalja

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićMALINSKA – Malinska je bila plesno središte Hrvatske i to zahvaljujući 3. po redu izdanju međunarodnog natjecanja »Island Dance Competition« (IDC). Prije no što su u školskoj sportkoj dvorani OŠ Malinska-Dubašnica krenuli natjecateljski ogledi članica i članova više desetaka plesnih skupina, udruga i klubova iz naše regije, zemlje ali i inozemstva, brojni daroviti mladi plesni umjetnici na istom su mjestu dobili prigodu učiti i usvršavati svoje plesačke vještine upijajući savjete nekih od ponajboljih svjetskih plesnih pedagoga koji su prijavljene ondje podučavali hip hop-u ali i jazz, popping te contemporary plesnim stilovima.


U natjecateljskom dijelu sve su uvježbano i plesno usklađeno pred ocjenjivačkim žirijem priliku dobili prikazati mladi plesači na Krk pristigli iz cijele Hrvatske ali i čak 11 europksih zemalja.


– Sveukupno čak dvije tisuće mladih, članica i članova plesnih skupina ovog se vikenda ovdje bori za ulazak u »Top 20 – Best of the best«, za novčane nagrade ali i za, a što je mnogima posebno važno i vrijedno, plesačke stipendije, prenijela nam je predstavljajući nam 3. IDC direktorica tog natjecanja – Mira Grubina.
– Stipendije su plesne škole i akademije iz Italije, Bugarske, Hrvatske ali i SAD-a, nastavila je naša sugovornica. Govoreći o plesnom spektaklu u kojem je uživala i publika koje na tribinama malinskarske škole nije nedostajalo direktorica plesnog natjecanja i čelnica Plesno-glazbene udruge Chaplin iz Malinske s ponosom nam je predstavila i da je trud otočnih promotora plesne umjetnosti sad napokon prepoznat, čak i u međunardnim okvirima.


To po njenim ocjenama najbolje potvrđuje činjenica da je malinskarski IDC ove godine svrstan u okrilje aktivnosti CID Internacionalnog plesnog vijeća te WADF federacije (Svjetska federacija umjetničkih plesača). Predstavnici te organizacije, predvođeni predsjednikom, Šveđaninom Nils-Hakanom Carlzonom i potpredsjednica Irinom Shmalko iz Rusije osobno se nazočili zanimljivom i atraktivnom plesnom natjecanju na kojemu su, treba reći, i ocjenjivači ali i gledateljiuistinu imali što vidjeti.