Lungomare art

Instalacija Smiljana Radića i Marcele Correa: ‘Kapi’ će do bašćanskog mrgara – helikopterom

Danijela Bauk

Foto Tanja Kanazir

Foto Tanja Kanazir

Dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara bit će postavljene pored mrgara Ljubimer koji se nalazi iznad bašćanske Vele plaže. Do Baške, instalacija će stići kamionom te će se potom helikopterom transportirati do mrgara LjubimerRIJEKA – Iako je njeno postavljanje najavljeno za listopad ove godine, umjetnička instalacija jednog od međunarodno priznatijih arhitekata današnjice, Čileanca hrvatskog podrijetla Smiljana Radića i njegove partnerice, čileanske kiparice Marcele Correa, već je u izradi i to zahvaljujući suradnji s hrvatskom tvrtkom Bokart iz Dugog Sela.


Riječ je o instalaciji koju su umjetnici prvotno nazvali »Suze«, a potom joj ime promijenili u »Kapi«, a koja će svoj trajni dom naći na visokim i zaobljenim hrptima brda iznad Baške na otoku Krku kao jedna u nizu trajnih umjetničkih instalacija u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture.


– Trenutna faza nastajanja ovog djela sastoji se od izrade kalupa i modela prema kojima će se taliti staklo, koje zatim prolazi niz završnih obrada kako bi se dobio konačan rezultat od dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara. Taljeno staklo mora se sušiti čak nekoliko mjeseci, stoga je izrada ove instalacije i više nego dugotrajna, javljaju iz Rijeke 2020.
Dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara – »Kapi« – bit će postavljene pored mrgara Ljubimer koji se nalazi iznad Vele plaže u Baški. Mrgari su naizgled beskonačni kameni zidovi koji su nekad korišteni kako bi ograničavali kretanje stada ovaca, te štitili uzgojene biljke od teških vremenskih uvjeta.Te funkcionalne strukture koje su vješto u obliku cvijeta sastavljene od lokalnog kamena, u Hrvatskoj je moguće naći samo na jugu otoka Krka i susjednom otoku Prviću te na još dva mjesta u svijetu: na Islandu i u Walesu.


Do Baške, instalacija će stići kamionom te će se potom helikopterom transportirati do Ljubimera.


– Prostor iznad Vele plaže u Baški, koji je već sad atraktivan i poznat turistima kroz planinarske staze, bit će oplemenjen ovom Lungomare Art instalacijom koja će na mrgare staviti dodatni naglasak, ujedno poštujući njegove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima, kažu iz Rijeke 2020.


Foto Kristijan Vučković


Foto Kristijan VučkovićU Lungomare Art programu, sastavnom dijelu projekta Europske prijestolnice kulture, suvremena umjetnost u obliku umjetničkih skulptura i instalacija izlazi iz muzeja i susreće se s devet lokalnih zajednica u javnom prostoru, formirajući novi trajni kulturno-umjetničko-turistički put.


Radovi će se od travnja ove godine, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.