Obljetnica osnutka

HGSS-stanica Gospić: Već 30 godina spašavaju ljudske živote

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Govoreći o ovoj važnoj obljetnici pročelnik gospićke stanice HGSS-a Josip Brozičević nije krio ponos i zadovoljstvo što ova hrabra i ustrajna družina spašava ljudske živote u najtežim vremenskim uvjetima, često na nepristupačnim terenima.GOSPIĆ – Prigodnom sjednicom održanom u dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Gospić obilježena je danas 30. obljetnica osnutka i uspješnog djelovanja Hrvatske gorske službe sopašavanja (HGSS)-stanice Gospić. Među brojnim čestitarima bili su svi predstavnici svih službi za žurna djelovanja, predstavnici HGSS-a, MUP-a RH i jedinica lokalne samouprave.


Govoreći o ovoj važnoj obljetnici pročelnik gospićke stanice HGSS-a Josip Brozičević nije krio ponos i zadovoljstvo što ova hrabra i ustrajna družina spašava ljudske živote u najtežim vremenskim uvjetima, često na nepristupačnim terenima.


-HGSS stanica Gospić trenutno broji 31. člana koji su obučeni za djelovanja u najtežim, teško pristupačinim terenima i po svim vremenskim nepogodama. Prije 30 godina ovu je stanicu utemeljio pasionirani planinar i humanist, prerano preminuli Ante Vujnović iz Gospića. Kroz sve ove godine djelovanja naše ekipe sudjelovale su u brojnim akcijama, kako na našem području, tako i diljem Hrvatske. Lani smo imali 32 potražne akcije, a ove godine do sada 20. Naša ekipama je tehnički opremljena za djelovanja na svim terenima i svim vremenskim uvjetima. Upravo su zato najveća financijska sredstva potrebna za obnavljanje i servisiranje naše opreme, istaknuo je između ostaloga pročelnik Josip Brozičević.
Među čestitarima u KIC-u bili su prvi čovjek HGSS-a Josip Granić, pomoćnik ministra MUP-a Damir Trut, predstavnici Ličko-senjske županije, gradova i općina, načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan i prestavnici svih službi za žurna djelovanja koji zajedno s HGSS-om sudjeluju u ovim humanim zadaćama. Potom je na stadionu Balinovac priređena je atraktivna taktična vježba spašavanja i sinergije HGSS-a s helikopterskim timovima HRZ-a i MUP-a.Na središnjem gospićkom Trgu Stjepana Radića tijekom dana izvršena je prezentacija vozila i opreme koje u svojim redovnim akcijama koristi HGSS. Obilježavanje 30. obljetnice osnutka gospićkog HGSS-a nastavit će se i sutra. Pored njihovog sjedišta u gospićkoj Kaniži otkrit će se u 11 sati spomen-ploča u čast njihovog prvog pročelnika i osnivača Ante Vujnovića, a nakon toga će biti prezentirana izložba s najboljim fotografijama koje ilustriraju rad HGSS-a stanice Gospić.


Ukoliko se na razini države uvede naplata izlazaka na teren ekipa HGSS-a zbog neozbiljnih i senzacijama sklonih izletnika vjerojatno će se znatno smanjiti broj onih koji se upuštaju u takve nepotrebne i često pogibeljne avanture. Čine to „u japankama“, potpuno fizički nespremni, neopremljeni i needucirani za pothvate koji na koncu postaju nepotreban rizik. Pri njihovom spašavanju svaka stanica HGSS-a troši dragocjeno vrijeme, gorivo i resurse.