Sve po planu

Gradnja vrtića u Fužinama malo usporena, ali rokovi ipak nisu upitni

Marinko Krmpotić

Simulacija

Simulacija

Već gotovi moduli mogu se montirati po temperaturi od 5 stupnjeva Celzija pa smo odlučili »preskočiti« veljaču te završne poslove postavljanja modula obaviti početkom ožujka – kaže načelnik BregovacFUŽINE Loše vremenske prilike usporile su proces izgradnje vrtića u Fužinama, ali neće utjecati na poštovanje dogovorenih rokova što znači da će, kako je i obećano, Fužine u tijeku ove 2019. godine prvi put u svojoj povijesti imati samostalni dječji vrtić, točnije općinsku javnu ustanovu za predškolski odgoj. Kakvo je trenutačno stanje s poslovima gradnje te što je u planu za ovu godinu na prigodnoj medijskoj konferenciji, javnosti je govorio načelnik Općine Fužine David Bregovac.


– Temeljni dio poslova vezanih uz građevinski dio je gotov, a gotovi su i moduli koje treba postaviti na teren i koji čekaju u Rijeci. No, budući da se oni mogu postavljati i montirati po temperaturi od 5 stupnjeva Celzija, odlučili smo u dogovoru s izvođačem radova da ne forsiramo, odnosno da »preskočimo« veljaču te na završne poslove postavljanja modula krenemo početkom ožujka.– Ukupan trošak izgradnje vrtića iznosi 9,1 milijuna kuna, od čega nam je Županija pomogla sa 700.000 kuna, 1,2 milijuna kuna dalo je Ministarstvo demografije, a 5,9 milijuna kuna dobili smo početkom ove godine iz EU sredstava. Preostalih 1,1 milijun kuna osigurat ćemo sami iz proračuna, i to kroz kreditno zaduženje, što nam u osnovi neće biti teško jer smo gotovo 90 posto sredstava osigurali iz vanproračunskih sredstava, što smatramo uspjehom – rekao je Bregovac.

Ti poslovi, kako nam jamči izvođač, traže otprilike mjesec dana rada, što znači da ćemo ovog proljeća imati gotov vrtić, a ideja nam je da svečano otvaranje priredimo u lipnju za Dan općine, dakle 13. lipnja, dok bi općinska javna ustanova s radom počela u rujnu, početkom nove pedagoške godine. Naravno, to ne znači da u međuvremenu ne bi bilo vrtića, samo što bi on djelovao kako je to bilo i do sada, dakle u okviru potpore koje nam za to daje Primorsko-goranska županija, a djeca će, naravno, umjesto u prostore OŠ Ivanke Trohar ići u novi vrtić, odmah čim on prođe sve inspekcijske nalaze i dobije dozvolu za koriištenje – govori načelnik Bregovac, posebno ističući i činjenicu da će dio vrtića biti mala sportska dvorana.


Troškovi rada vrtića kao samostalne javne ustanove godišnje će, pod pretpostavkom da će u njemu boraviti čertdesetero djece, iznositi oko 1,4 milijuna kuna, pri čemu će 80 posto te svote osigurati Općina Fužine, a ostalo roditelji.


– Naravno, pokušat ćemo doći i do vanproračunskih sredstava iz EU fondova, to bi nam svakako moglo olakšati poslovanje u ustanovi koja će imati desetak zaposlenih, od kojih će njih šest biti odgojiteljice. Tu su još i spremačica, pomoćna kuharica ili kuharica i domar, a imat ćemo i ugovore kojima ćemo osigrati zakonski potrebnu nazočnost medicinske sestre i psihologa. Logično je da će zapošljavanje desetak ljudi biti opterećenje za naš proračun, ali se svi slažemo da nam je vrtić potreban i da u to treba ići.


U prvoj godini rada po napravljenim projekcijama očekujemo 35-ero djece od kojih će njih 11 biti skupina jaslica, a broj možda bude rastao jer iz obližnjih mjesta kao što su Mrkopalj i Lokve imamo interes nekih roditelja. Također, s načelnicima Lokava i Mrkoplja razgovarali smo o mogućnostima svojevrsnog udruživanja ili bar zajedničkih istupa pri traženju EU sredstava vezanih uz sufinanciranje predškolskog odgoja – rekao je načelnik David Bregovac.