Mjesto za život (3)

GRAD OPATIJA Tamo gdje je svaki dan kao s kartuline

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Turistička privreda glavna je gospodarska grana našega grada, no jednako tako važno nam je da kvaliteta života bude na primjerenoj razini. Nizom mjera dižemo kvalitetu i standard života naših građana, od onih najmlađih do najstarijih, konstatira Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada OpatijeOna je najdugovječnija dama našeg turizma i grad kojem ne nedostaje glamura, ali i mjesto koje ima kompletnu infrastrukturu za moderan i miran život koji svojim stanovnicima pruža 365 dana u godini. Sve je to Opatija, grad koji obuhvaća 66 četvornih kilometara čiste prirodne ljepote podno Učke, a njezinih 11.659 stanovnika uživa u brojnim pogodnostima i sadržajima koje ovaj grad svrstavaju među mjesta visoke kvalitete života.


– Naša Opatija oduvijek je bila prekrasan primorski grad ugodan za život, grad koji nudi jedinstven spoj ugodne klime, spoj plavog i zelenog, ljepotu mora i Učke u zaleđu.
Turistička privreda glavna je gospodarska grana našega grada te nam je iznimno važno da se turistička ponuda razvija u smjeru vrhunske destinacije s daljnjim brendiranjem hotelskih kapaciteta, no jednako tako važno nam je da kvaliteta života naših građana bude na primjerenoj razini i u tom smo smjeru orijentirali i gradski proračun.


Nizom poticajnih i socijalnih mjera već niz godina dižemo kvalitetu i standard života naših građana, od onih najmlađih do najstarijih. Usmjereni smo na demografiju i brigu o najmlađima, od rođenja do završetka visokoškolskog obrazovanja, tako što roditeljima nastojimo pomoći u brizi za njihovu djecu i potaknuti ih da se odluče na veći broj djece.


Jednako brinemo i o našim starijim sugrađanima, umirovljenicima koji su svojim dugogodišnjim radom i stvorili Opatiju ovakvom kakva je danas. Posebno su nam važni naši poduzetnici, obrtnici i svi oni koji svojim radom i kreativnim idejama razvijaju naš grad, zapošljavaju nove djelatnike i tako stvaraju novu vrijednost.Za njih smo osmislili cijeli paket poticajnih mjera. Naravno, ne zaboravljamo ni na jednak razvoj svih područja našega grada, kako središta Opatije tako i naselja u zaleđu.


Usmjereni smo na pružanje dodatne kvalitete svakodnevnog života u smislu stvaranja uvjeta za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, sudjelovanja u sportskim, rekreativnim i kulturno-umjetničkim manifestacijama kojih u Opatiji zaista ne nedostaje. Stoga je Opatija doista sjajno mjesto za život, ističe Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije.Grad djece


Demografske mjere za roditelje novorođene djece, poticaji za poduzetnike i za zapošljavanje te pomoć starijim građanima ovdje su na visokoj razini. Naknade za novorođenu djecu su u hrvatskom vrhu pa tako Opatija daje 10 tisuća kuna za prvo dijete, 15 tisuća za drugo, 20 tisuća za treće.


Osim visoke naknade, roditeljima se izlazi u susret oslobađanjem od plaćanja vrtića za drugo i svako iduće dijete u obitelji, osiguravanjem besplatnih udžbenika za djecu osnovne škole te sufinanciranjem udžbenika za srednjoškolce sa 750 kuna po učeniku.


Učenici, stipendisti Grada Opatije mjesečno dobivaju 500 kuna stipendije i to kroz 10 mjeseci, a studenti po 1.000 kuna kroz 12 mjeseci, a Grad Opatija redovito stipendira i pet vukovarskih studenata.


U obiteljima s četiri i više djece svako dijete koje pohađa dječji vrtić ima pravo na 1.500 kuna godišnje ako je u poludnevnom programu ili 3.000 kuna ako je u cjelodnevnom programu, a isti iznos primjenjuje se i na osnovce iz obitelji sa četiri i više djece koja pohađaju produženi boravak dok srednjoškolci imaju pravo na 2.000 kuna godišnje, a studenti 5.000 kuna godišnje.– Treba naglasiti da ekonomska cijena smještaja u Dječjem vrtiću Opatija iznosi 3.474 kuna, dok roditelji samo za prvo dijete izdvajaju 650 kn što predstavlja učešće od svega 18,7 posto, a ostalo financira Grad, što na godišnjoj razini iznosi gotovo 11 milijuna kuna.


U Opatiji je sada već 50 posto takvih obitelji, korisnika usluga Dječjeg vrtića koji plaćaju samo za jedno dijete. U 2019. godini zaprimili smo 92 zahtjeva za pomoć za novorođeno dijete.


Podaci ukazuju da se bilježi pozitivan trend u broju novorođenih drugu godinu za redom. Vjerujemo da ovim mjerama zadržavamo mlade stanovnike u Opatiji. Posebno zato jer, unatoč činjenici što je naknada za novorođenče jednokratna pomoć, mi i ostalim mjerama nastojimo olakšati život našim mladim sugrađanima, kaže Dujmić.Poticaji za mlade


Da je riječ o velikoj brizi za djecu svjedoči i podatak da se na svjetskom summitu gradova prijatelja djece, održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu u listopadu prošle godine, gdje su dodijeljene nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards 2019, Opatija plasirala među pet finalista u kategoriji »Značajno sudjelovanje djece« te je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece.


Takvi gradovi potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini.


Široka je paleta i skrbi za umirovljenike Opatije. Umirovljenici koji imaju do 3.000 kuna mirovine imaju pravo na 1.000 kuna financijske potpore za Božić i Uskrs i 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje, a tu su i brojni subvencionirani preventivni sistematski pregledi.Umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna Grad financira javni gradski prijevoz. Umirovljenici s mirovinom do 1.300 kuna imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 300 kuna te jednokratnu naknadu za dopunsko zdravstveno osiguranje.


U Opatiji postoji Klub 60+, smješten u samom centru Opatije. Osim druženja uz kavu, u Klubu se organiziraju brojne aktivnosti poput likovne sekcije, zbora, putovanja, foto-sekcije, zdravstvenih predavanja i savjetovališta, a umirovljenici imaju i popust na događanja u organizaciji Festivala Opatija.


– Novost su poticaji za gradnju ili renoviranje stambenog prostora za mlade Opatijce kojima ih želimo potaknuti da ostanu u svom gradu. Riječ je o financijskoj potpori u visini 100 posto iznosa troškova komunalnog doprinosa za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju stambenog prostora za osobe do navršenih 45 godina starosti, koje stanuju na području Opatije barem 18 godina.Za samca maksimalna stambena površina koju ćemo osloboditi komunalnog doprinosa iznosi 100 četvornih metara, a za svakog dodatnog člana obitelji još 20 četvornih metara više. Uvjet je da ta osoba nema u vlasništvu odgovarajući stambeni prostor, napominje Dujmić.


Porast zapošljavanja


Osim brojnih socijalnih mjera, Opatija itekako potiče i svoje poduzetnike, a možda najbolji dokaz za to je da je u Opatiji u prošloj godini otvoreno 57 obrta te se tako bilježi i porast zapošljavanja. Većina novootvorenih obrta koristila je gradske poticaje, a kroz poticaje je i zaposleno 15 ljudi.


– Za potpore poduzetnicima Proračunom za 2020. godinu osigurali smo 1,6 milijuna kuna za zapošljavanja, samozapošljavanja, otvaranja obrta, OPG-ova kroz Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa.


Poduzetnicima nudimo subvencije kamata na kredite po Programima kreditiranja poduzetništva i obrta koje raspisuje Primorsko-goranska županija ili ministarstva Republike Hrvatske, a zaživjela je od prošle godine i mjera subvencije troškova prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova te poticanje obavljanja određenih djelatnosti u zaleđu.Krećemo sa Start up inkubatorom za kreativni turizam vrijednosti potpore iz EU fondova od gotovo dva milijuna kuna koji će biti smješten u Villi Antonio i imati za cilj mlade ljude osposobiti za nastup na tržištu.


Tu su i investicije u kojima EU sredstva sudjeluju s 85 posto, a udio Grada je 15 posto – uređenje rasadnika Vile Angioline i nastavak uređenja Amerikanskih vrtova gdje je ukupna vrijednost projekta gotovo 19 milijuna kuna te uređenje Ville Angioline kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka.


Nastavljamo i dobru suradnju s ministarstvima kroz koju uspješno apliciramo na natječaje pa smo, nakon ugovora za plažu Črnikovica, Sportsko-rekreacijski centar Dobreć ai proširenje Dječjeg vrtića u Veprincu, uspješno aplicirali i dobili sredstva za drugu faza uređenja Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić, MOHO centra u Voloskom, ističe Dujmić.


Indeks razvijenosti


Najveća planirana investicija u 2020. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Grada Opatije, koja će se financirati većim dijelom iz sredstava europskih fondova, ukupno 49 milijuna i 300 tisuća kuna kroz dvije godine, a za dio investicije u iznosu od 8,7 milijuna kuna planirano je kreditno zaduženje.– Indeks razvijenosti našega grada, nažalost, često nam je teret prilikom apliciranja na razne fondove i natječaje. No dobra je vijest da sljedeće programsko razdoblje na razini EU-a od 2021. do 2027. godine donosi administrativna rasterećenja te bi svim hrvatskim gradovima i općinama pripreme projekata i podnošenje prijava trebalo biti značajno lakše.


Od 2017. godine prijavljena su 22 projekta, ukupna vrijednost završenih ili potpisanih projekata je oko 20 milijuna kuna, od čega 13 i pol milijuna bespovratnih sredstava, a prijavljeno je još projekata u vrijednosti skoro 32 milijuna kuna, od čega 22 milijuna bespovratnih sredstava.


Možemo i nabrojati neke od završenih projekata, primjerice Riviera4Seasons2, Energetska obnova Dječjeg vrtića u Voloskom, Zero Waste Blue, pomoćnici u nastavi, navodi Dujmić.


Brzi internet


Kao svaki moderan grad, Grad Opatija razvija i svoju podatkovnu mrežu.


Projektu razvoja širokopojasnog pristupa internetu u crnim i sivim zonama pristupa na području Liburnije i Grada Opatije potpisani su sporazumi o komercijalnom interesu te su krajem prošle godine krenuli radovi na postavljanju novih generacija mreža i izvedeni su prvi priključci krajnjih korisnika.Ove godine u projektu će biti osiguran priključak na brzi internet od minimalno 1.000 megabita u sekundi putem optičke mreže za oko 70 posto objekata na području Grada Opatije.


– Nastavljamo i sa završnim radovima na uređenju Doma u Veprincu. Ukupna vrijednost ove investicije koju u potpunosti financiramo iznosi 2,3 milijuna kuna. Dom Veprinac će ponovno postati središte društvenog života Veprinca, prekrasnog naselja pod Učkom.


Kreće i dogradnja zgrade Osnovne škole u Veprincu za potrebe Dječjeg vrtića Opatija, podružnice u Veprincu, kroz koju će se osigurati smještaj za 50 predškolaca, poručuje Dujmić.


Zdravlje za sve


Opatija je poznati lječilišni centar više od stoljeća, a svijest o prevenciji bolesti na visokoj je razini i u Gradu Opatiji. Građanima je već godinama na raspologanju projekt preventivnih zdravstvenih pregleda za Opatijce starije od 40 godina koji na ovaj način mogu izabrati jedan ultrazvučni pregled abdomena, dojke ili prostate.


Za djecu Opatija pokriva preventivna cijepljenja protiv varičele, rota virusa i besplatnu prehranu dojenčadi, po preporuci liječnika pedijatra, sufinancira pedijatrijsku ambulantu u Lovranu i korektivnu gimnastiku za osnovce te turističku ambulantu koja jedina na ovom području radi tijekom cijele godine kao i mobilni palijativni tim.NADSTANDARDI GRADA OPATIJE


Naknade za novorođenu djecu 10 tisuća kuna za prvo dijete, 15 tisuća za drugo, 20 tisuća za treće


Predškolski odgoj Besplatan vrtić za obitelji s više jednog djeteta


Studentska stipendija 1.000 kuna tijekom 12 mjeseci


Pomoći umirovljenicima 1.000 kuna za umirovljenike s mirovinom manjom od 3.000 kuna i financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja


Poticaji za poduzetnike 1,6 milijuna kuna iz proračuna


Poticaji za mlade Oslobađanje troškova komunalnog doprinosa za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju stambenog prostora do 45 godina starosti


Zdravstvo Sufinanciranje ultrazvučnih pregleda za sve starije od 40 godinaDAVID KURTI, ČOVJEK ČIJEM OKU KAMERE NIŠTA NE PROMIČE


Mali grad za velike mogućnosti


– Opatija ima jako dobro školstvo. Osnovna škola je ok, ali moja iskustva sa srednjim školama, u mome slučaju s Gimnazijom Eugena Kumičića koju sam završio, jako su dobra. Mislim da je to jedna vrhunska škola i za razliku od škola koje su u velikim gradovima, ovdje je puno osobniji pristup svakom učeniku.


Osim toga, opatijska Ugostiteljska škola je postala referentni centar, što znači da školstvo u Opatiji ne hvalim »jer je naše«, nego jer zbilja vrijedi.


Također, Opatija je mjesto ugodno za život, jer je to grad u kojemu je savršena priroda. Okruženje je idealno za kvalitetan život i bavljenje sportom i smatram da smo po tome u vrhu Hrvatske.Imamo i lijepe šume i krasno more i parkove i nisu bez veze Austrijanci pred više od 150 godina sve to prepoznali, pa je ovdje i rođen hrvatski turizam. I sada samo to sve treba znati čuvati i očuvati.


Mi smo miks maloga grada i velikih mogućnosti, a prednost života u Opatiji je i to što gotovo svatko svakoga poznaje što daje određenu draž i kada izađeš iz kuće siguran si da ćeš »trefit nekega poznatega« – rekao je o gradu u kojemu živi David Kurti. (A. Kućel-Ilić)


GRACIJELA KOŽUL, ČLANICA KLUBA 60+


Sredina jednako dobra za mlade i za starije


– Klima, podneblje, blizina mora i šume, te ljekovitost šetnji uz lungomare u svakom slučaju izdvajaju Opatiju među one hrvatske sredine gdje je stvarno ugodno živjeti. Svakodnevica je podjednako dobra za mlade ljude, baš kao i za starije, jer sadržaja ima za sve generacije.


U zadnjih se nekoliko godina u gradu »dosta tega storilo«, tako da su se u Opatiju počele vraćati i neke veće manifestacije koje privlače dosta publike i sve to mi se čini dobrim.Kada govorimo o životu za umirovljenike, u Opatiji je život miran, a kako bismo se mogli što više međusobno družiti, mnogi dolaze u Klub 60+. Takva druženja uz različite aktivnosti, omogućavaju nam sretniju »zlatnu dob«.


S druge strane, Opatija koja želi popraviti demografsku sliku, odlučila je uz značajnu financijsku pomoć financirati svaku novu bebu, a velike su olakšice i pri upisu u dječji vrtić koji je za drugo i svako iduće dijete – besplatan – navela je opatijska umirovljenica Gracijela Kožul. (A. Kućel-Ilić)