Prijava programa

Grad Krk za javne potrebe izdvaja 2,25 milijuna kuna. Evo tko su dobitnici

Mladen Trinajstić

Tim će se iznosom, predstavio je Darijo Vasilić rezultate provedenog natječajnog postupka, financirati provedba čak 77 programa te 19 projekata što su ih prijavila i kandidirala ukupno 84 prijaviteljaNakon netom u djelo provedenog, a sad već i formalno zaključenog postupka obrade i valorizacije prijava programa za financiranje javnih potreba u 2020. godini, od 105 prijava, koliko ih je od vodstava brojnih krčkih udruga, klubova i svih ostalih organizacija civilnog društva pristiglo na adresu Grada Krka, pravo na potporu iz gradskog proračuna naposljetku je ostvarilo njih 96.


Kako je predstavljeno na prošlotjednom zasjedanju kolegija krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, za financiranje civilnog sektora iz ovogodišnjeg će se gradskog proračuna tako usmjeriti i više no respektabilnih 2,25 milijuna kuna – iznos za koji u Gradu smatraju da bi trebao biti dostatan zadovoljenju potreba krčkih sportaša, kulturnjaka, humanitaraca i svih ostalih koji kroz svoje aktivnosti pridonose kvaliteti i sadržajnosti svakodnevice žitelja tog otočnoga grada. Tim će se iznosom, predstavio je rezultate provedenog natječajnog postupka čelnik izvršne vlasti Grada, financirati provedba čak 77 programa te 19 projekata što su ih prijavila i kandidirala ukupno 84 prijavitelja.


Čak 23 prijave tako čine programi i projekti sportskih udruženja, za čiju će realizaciju i ove godine otići najveći dio sredstava namijenjenih društvenim potrebama Krčana, preciznije rečeno 1,12 milijuna kuna. Za 24 programa i projekata predstavnika udruga u kulturi u ovogodišnjem će se proračunu osigurati pak 533 tisuće kuna, dok će osam programa i projekata udruga u tehničkoj kulturi iz gradskog proračuna biti podržano sa za tu nakanu »rezerviranih« 140 tisuća kuna. Ukupno 22 programa i projekta socijalno-humanitarnih udruženja bit će podržano s 277 tisuća kuna, a devet programa i projekata udruga u poljoprivredi s tek nešto manje od 140 tisuća kuna. I naposljetku, deset građanskih inicijativa među sobom će raspodijeliti za njihove projekte i programe također osiguranih 50 tisuća kuna.


Najviše nogometu
Što se sportskih udruga i klubova tiče, kao i prethodnih godina, najveće će potpore iz proračuna Grada otići onim sportskim kolektivima koji okupljaju najveće, odnosno najbrojnije pogone djece i mladih. U red takvih spadaju Nogometni klub Krk koji će dobiti 390 tisuća kuna te Košarkaški klub Krk za čije djelovanje je osigurano 160 tisuća. U red onih koji će u 2020. godini dobiti značajniju potporu spadaju još i jedriličari JK-a Plav kojima ide 90 tisuća, judaši JK-a Krk kojima ide 65, stolnotenisači STK-a Malinska-Dubašnica koji će dobiti 55 tisuća te karatisti KK-a Krk-Croatia kojima je namijenjeno 50 tisuća kuna. Boćarima iz Brsca i Krka Grad će pomoći s 50, odnosno 45 tisuća kuna. Atletičari će iz proračuna Grada ove godine dobiti 40, isto toliko i sportski ribolovci krčke Lovrate, a streličari kluba Maura kal 35 tisuća kuna.


Što se udruga u kulturi tiče, najviše će proračunskih sredstava ove godine ići Kreativnom Krku. Za provedbu svojeg redovnog godišnjeg programa, ali i realizaciju kulturnih, odnosno glazbenih projekata, poput Prvomajskog inkubatora, festivala Evo ti pa slušaj i povijesnog festivala Curicum Vitae, ta će krčka udruga dobiti 130 tisuća kuna. Gradska glazba Krk će na račun svog pojačanog rada s novim malim sviračicama i sviračima koji su u sastav njena puhačkog orkestra počeli pristizati iz Glazbene škole ove godine dobili 75 tisuća kuna, dok je raspjevanim Mićim Bodulima usmjereno 60 tisuća proračunskih kuna. S 40 tisuća kuna Grad će podržati i rad udruge Knezovi krčki Frankopani, a s 37 tisuća i aktivnosti Folklornog društva Poljica čije članove ove godine čeka sudjelovanje na međunarodnom festivalu u makedonskom Ohridu. Od »jače« podržanih kulturnih programa spomenuti valja i s 25 tisuća kuna popraćene aktivnosti Katedre Čakavskog sabora Kornić te s po 20 tiusća kuna podržane programe KUD-a Vrh, KD-a Kornić, Mažoretkinja otoka Krka te udruga Ćuk i RIS.


Aktivni umirovljenici


U segmentu socijalno-humanitarnog djelovanja najveću će potporu za rad u 2020. godini dobiti dva udruženja umirovljenika, ono s područja samoga grada, ali i ono drugo koje okuplja njihove »vršnjake« s područja Poljica i Šotoventa. Oba udruženja dobit će po 50 tisuća kuna. Za aktivnosti Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka osigrano je pak 40 tisuća kuna, dok će s po 25 tisuća Grad popratiti i djelovanje HVIDRA-e te otočnog Udruženja veterana Domovinskog rata. Klubu liječenih ovisnika Gromače usmjerit će se 20 tisuća kuna.U segmentu poticanja i promicanja tehničke kulture najviše će se novca osigurati za rad Šahovskog kluba Krk (47 tisuća) a potom i Auto kluba Krk (30 tisuća) te Kluba informatičara otoka Krka, 25 tisuća.

Što se pak udruženja u poljoprivredi tiče, najveću je potporu u ovoj godini iz proračuna Grada dobila udruga maslinara Drobnica (39,4 tisuće kuna), a potom i udruga Progres koja može računati na 30 tisuća kuna. Udruga sirara otoka Krka dobit će 20, dok će po 10 tisuća kuna iz gradske kase još dobiti i LD Kamenjarka Kornić, LD Šljuka Krk, LD Zec Malinska te Udruga vinara Bukaleta.


Povećanje za kulturu


Rezimirajući rezultate raspodjele proračunskih sredstava namijenjenih javnim potrebama, gradonačelnik Vasilić je istaknuo da je prioritetnom području razvoja sporta i rekreacije kao i građanskim inicijativama osigurano isto novca koliko i prošlih godina. Blago se povećanje u ukupnom budžetu bilježi pak u području promicanja kulture, a lagana smanjenja u segmentu promicanja tehničke kulture te humanitarno-socijalnog rada, kao i u potporama udrugama u poljoprivredi. Od novih, odnosno predlagatelja čije će se programske i projektne inicijative ove godine (su)financirati prvi put, izdvojit ćemo Društvo za sportsku rekreaciju Centar aktivnosti Krk (13 tisuća kn), Udrugu specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula iz Kukuljanova (10 tisuća kn), Udrugu slijepih PGŽ-a iz Rijeke (2 tisuće kn) te Udrugu za promicanje zdravih stilova života Gaia Nova iz Kastva, čije će aktivnosti biti podržane s 5 tisuća kuna.