Lokvarske čarobnice

Godina bi mogla biti “mokrija” od prethodne: Otkrivamo što nam predviđa pučki Lokvarski kalendar

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Početak siječnja, točnije prvih deset dana, bit će vedri, hladni, mirni i mrazoviti, a u drugoj polovini »lagano će zabijeliti i dol i brijeg«. Veljača će biti manje prevrtljive naravi od prijašnjih, a proljeće će doći sa svetim Markom, stoji u Lokvarskom kalendaru za ovu godinuLOKVE Pri procjeni i najavi vremena za netom završenu 2018. godinu sve poznatiji Lokvarski kalendar imao je veliki postotak točno predviđenih vremenskih kretanja, odnosno određena odstupanja od najavljene prognoze uočena su samo u srpnju koji je ponudio malo više kiše no što se to predviđalo, saznalo se pri promociji novog Lokvarskog kalendara za 2019. godinu. Naravno, baš stoga i prognoza vremenskih kretanja u 2019. godini izaziva dodatnu pažnju, a po onom što je zapisano ne očekuje nas suha i mahom lijepa godina poput 2018. godine, već ipak malo više vlažnija i »mokrija«. No, evo konkretno što iz mjeseca u mjesec za 2019. godinu predviđa Lokvarski kalendar!


Kišovit početak ožujka


Početak siječnja, točnije prvih deset dana, bit će vedri, hladni, mirni i mrazoviti, a u drugoj polovini »lagano će zabijeliti i dol i brijeg«. Veljača neće, kao prošle godine, donijeti velike količine snijega, ali će biti »već na početku hladna i vjetrovita, od 5. u mjesecu i s oborinama. Bit će manje prevrtljive naravi od prijašnjih veljača«. Kad je o ožujku riječ kaže se: »Početak mjeseca hladan i kišovit. Proljeća još neće biti pa će se ptičice kasnije ženiti. Od Jožehova toplije i vedro, povrtni radovi će početi«. Početak travnja bit će »hladan i vedar, poslije 10. sunce će već ugodno grijati. Prema kraju naoblaka će zaliti travu i raslinje.Iako »brojanice« nude prilično točna predviđanja – još nam je u sjećanju kako je prijed deset godina lokvarski kalendar predvidio snijeg u svibnju što je mnogima izgledalo smiješno, bar dok nije pao snijeg – Mirjana, Marijana i Andrea priznaju kako je prognozirati sve teže: »Mislim da u osnovnim okvirima uspijevamo dobro predvidjeti vremenske prilike pa smo, primjerice, za 2018. godinu rekli da će uglavnom biti suha i lijepa i tako je i bilo.
No, teško je i gotovo nemoguće pogoditi ekstreme jer je svijet danas, kad je riječ o klimi, pod efektom vrlo tople kuhinje u kojoj se svašta događa pa dolazi i do ekstremnih situacija. Mi smo za veljaču 2018. godine naveli da će biti sniježna, ali da će biti dva metra snijega to jednostavno nije bilo moguće predvidjeti«, kaže Pleše. Zatoplit će. Sveti Marko će donijeti proljeće«, konstatiraju autorice kalendara koje za svibanj kažu: »Prvi tjedan svibnja će kišiti, a potom se razvedriti. Često će se nad Lokve navući visoka magla«, dok će lipanj biti »suh, topao, vedar i sunčan već od početka. Ljeto će stići na velika, širom otvorena vrata i ogrijati nas petrovskom vrućinom.«


Iza Rokova razvedravanje


Srpanj će biti »vedar, hladnih jutara, miran i suh. U početku promjenjiv, a sredinom i do kraja pravi ljetni mjesec«, što se, na žalost neće moći reći i za kolovoz koji će biti »miran, ali kišovit i vlažan mjesec. Iza Rokova razvedravanje, proljepšanje i još malo ljeta. Sličan neljetni scenarij nastavlja se i u rujnu koji će biti »bez kiše, ali i bez sunca. Prepun magle, oblaka, vlage i vjetra, a na kraju i sitne kiše« koja nastavlja dominirati i listopadom koji će biti »vjetrovit, kišovit i vlažan.


Suhog lišća neće biti jer sunce će se stalno kriti. Završit će vedra neba«, a studeni će biti, suprotno svom imenu, »topao mjesec, visoka magla će se raskinuti i bit će vedrih dana. Poslije 25. zapuhat će hladan i snažan jugo«, najavljuje Lokvarski kalendar koji za završni mjesec 2019. kaže – »Maglovit, vjetrovit, oko 10. kišovit i snježan pa burovit mjesec. Do kraja vedar i hladan.«


Od Svete Lucije do Badnjaka


Koliko će ova predviđanja biti točna, znat ćemo za godinu dana, a zaslužne ili krive bit će lokvarske »čarobnice« – Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas, članice Udruge Ljubitelji lokvarskih starina. Lokvarski kalendar prvi je počela, još 1999. godine, izrađivati lokvarska proučavateljica povijesti Mirjana Pleše i to na temelju narodne meteorologije, točnije običaja tzv. brojanica, postupka kojim se »broje« i prate promjene vremena tijekom 12 dana od Svete Lucije do Badnjaka. Prvi u nizu od tih 12 dana predstavlja siječanj iduće godine, drugi veljaču i tako dalje do kraja niza, a kretanje vremenskih prilika prati se kroz sva 24 sata koja se potom »razvlače« na 30 ili 31 dan određenog mjeseca te donose opće procjene o tome kakav će biti početak, sredina te kraj mjeseca.Svi koji su nazočili promociji mogli su kalendar dobiti besplatno, a ostali će za manji format trebati izdvojiti 10, a za veći 15 kuna. Bitno je pritome reći da sav prihod ide za rad vrijedne Udruge ljubitelja lokvarskih starina bez kojih ne bi bilo ni ovog kalendara. »Nije nam teško raditi«, govori Mirjana Pleše ističući kako bi željela da to čuvanje običaja i navada ostavit trag, posebno kod mladih:


»Žao mi je jedino što u našoj Udruzi nema mladih – osnovaca, srednjoškolaca ili studenata. Sve ovo što radimo u stvari je i usmjereno ka tome da se i običaji naših predaka sačuvaju i da ih preuzmu i mladi ljudi«, rekla je Pleše.Taj starinski običaj naši su preci davno osmislili sa željom da na taj način bar donekle predvide kakvo će biti proljeće, ljeto i jesen, koji su im bili izuzetno bitni zbog poljoprivrednih radova. Oživjevši taj običaj Mirjana Pleše možda prije dvadeset godina nije računala da će u međuvremenu Lokvarski kalendar postati zanimljiv i izvan tog goranskog mjesta te postati svojevrsni lokvarski brend i turistički suvenir jer mnogi žele iz Lokava sa sobom za uspomenu ponijeti baš – Lokvarski kalendar!


Stare razglednice


I ovog puta, govori nam Mirjana Pleše, odrađeno je marljivo svih 12 dana, a za grafičko oblikovanje opet je najzaslužniji Nikola Pleše: »Ovaj smo kalendar posvetili Europskoj godini kulturne baštine i to kroz 12 starih razglednica s područja Lokva i Mrzle Vodice, a i podloga za sav tiskani materijal su dvije stare razglednice. Dio tih razglednica – od kojih je najstarija iz 1892. godine – nabavili smo kroz rad naše udruge, dio nam je ustupio Željko Ročić, a dio smo preuzeli iz monografije Primorsko-goranska županija na starim razglednicama autora Milovana Cemovića. Te su razglednice smještene uz procjenu vremena svakog od 12 mjeseci, a isto tako svaki mjesec prati i neka životna mudrost koju sam čula tijekom godine slušajući meni najdraži radijski program, onaj Radija Rijeka.


Naravno, te smo mudrosti »prevele« s književnog na lokvarski dijalekt da Lokvarski kalendar ipak ima domaći štih, a na pomoći pri troškovima izrade zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji te Upravi šuma podružnica Delnice koja je financijski poduprla tiskanje kalendara, a navodno će nam sada nešto donirati i Općina Lokve«, govori Mirjana Pleše.