Dopunjen dnevni red

Glavna skupština Jadrana Crikvenica 22. svibnja: Pero Matić nije dobio povjerenje mirovinaca

Aneli Dragojević Mijatović

Dnevni red skupštine Jadrana naknadno je dopunjen

Dnevni red skupštine Jadrana naknadno je dopunjen

Novi vlasnici traže izglasavanje nepovjerenja jer je  Matić, svojim postupanjem,  narušio ugled Jadrana pa društvu prijeti i opasnost nastanka imovinske šteteRIJEKA U pozivu na glavnu skupštinu društva Jadran d.d. Crikvenica koji je na Zagrebačkoj burzi objavljen još 10. travnja (u NN-u 11. travnja), a prema kojem će se skupština društva održati 22. svibnja, na dnevnom redu su se našle i odluke o opozivu postojećih te izboru novih članova Nadzornog odbora, s tim da se skupštini predlaže da se postojeći članovi (Ivo Bašić, Ivana Pavić i Franko Gržetić) opozovu, te novi izaberu u sastavu: Ante Jelčić, Dragan Magaš, Mirko Herceg i Ivan Augustin.


Jučer je međutim na burzi osvanula dopuna dnevnog reda skupštine prema kojoj se on dopunjuje točkom o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Uprave Peri Matiću. U obrazloženju je naznačeno da »iz postupanja Matića proizlazi da se ne može očekivati da će do kraja mandata valjano obavljati dužnost te da je izazvao netrpeljivost između sebe i dijela rukovodećeg osoblja i dijela zaposlenika«.


Navodi se i da su takvi loši odnosi utjecali negativno na reputaciju tvrtke, da mogu negativno utjecati i na poslovne rezultate, te stoga, kako se navodi »predlagatelji smatraju da je ugled Jadrana narušen uslijed postupanja Matića, slijedom čega društvu prijeti i opasnost nastanka imovinske štete«.

Pero Matić je pak u telefonskoj izjavi, a na upit Hine, u petak na takvu dopunu dnevnog reda Izvanredne glavne skupštine Jadrana samo kratko kazao da je »koncentriran na obnašanje svoje dužnosti do kraja«, a da »o vrlo neobičnim razlozima i zahtjevima novih većinskih vlasnika Jadrana, meni nepoznatim u mojoj dosadašnjoj poslovnoj praksi, ne bih spekulirao«. (Hina)Inače, glavna skupština Jadrana iščekuje se nakon što su dva mirovinska fonda PBZ CO i Erste preuzeli od države većinski paket tvrtke (70,7 posto), za što su platili gotovo 200 milijuna kuna, a novi su vlasnici, koji su i predložili dnevni red, već najavili i nova ulaganja, na što su se ugovorom o prijenosu dionica od CERP-a i obvezali.


Nisu se međutim do sada javno izjašnjavali o upravi društva, koju je bivši vlasnik, država, postavio nakon predaje obvezujućih ponuda. I dalje je dakle otvoreno pitanje jesu li novi vlasnici preuzeli ili ne dodatne financijske obveze koje proizlaze iz ugovora sa spomenutom nedavno imenovanom upravom Jadrana, a misli se prije svega na otpremnine.


Ugovor između države i mirovinaca potpisan je u zadnji čas, tik pred kraj zakonskog roka nakon prihvaćanja obvezne ponude, budući da su, tada potencijalni, a sada stvarni novi vlasnici, inzistirali da se društvo dovede u stanje u kojem su vršili dubinsko snimanje.