Opatijski hoteli popunjeni, privatni smještaj prazan

Gdje su ti turisti? Hoteli puni, mali iznajmljivači još uvijek čekaju prve goste

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Brojke govore da Opatija ima rekordnu sezonu, hoteli bilježe odličnu popunjenost i posluju puno bolje od malih iznajmljivača, no gužve na prometnicama, na graničnim prijelazima, na Krčkom mostu,  ulijevaju nadu da će i privatni smještajni kapaciteti pucati po šavovimaRIJEKA/OPATIJA Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak jučer od ponoći do 14 sati u Hrvatsku je ušlo ukupno 10.675 automobila, s turistima, a iz Hrvatske ih je izašlo 6.268. Granični prijelaz Rupa zabilježio je 6.085 ulazaka i 4.021 izlazak, a Pasjak 4.590 ulazaka i 2.247 izlazaka.


Na ovim graničnim prijelazima bilo je gužve, ali ne i zastoja, kažu nam granični policajci. Ali su zato gužve na prometnicama bile poprilične, s povremenim zastojima, posebice na prilazima u turistička mjesta, na magistrali…


Kolona za Krčki most sezala je do Križišća, no uglavnom je bila prohodna, dok su povremeni zastoji bili na izlasku s mosta. U svakom slučaju, bio je vrlo gust promet uz povremene zastoje na krčkom mostu i na Jadranskoj magistrali, na dionicama Rijeka-Crikvenica. Pojačan promet bio je i na autocesti Rijeka-Zagreb u smjeru Rijeke i Hreljin-Šmrika, te u smjeru Crikvenice i otoka Krka i na riječkoj obilaznici.
No prijepodne je u Opatiji proteklo bez gužve, čak je bilo mjesta za parking u samom središtu Opatije, što je inače jack pot. Bilo je nekako poluprazno i mirno sve do lančanog sudara koji je prouzročio jednosatnu potpunu blokadu prometa. Plaža na Slatini bila je poluprazna, baš kao i ona u Ičićima.  


30 eura previše


No, naišli smo na nekoliko zanimljivih situacija.


– Zimmer?


– Rooms, yes. Apartmans.


– How much for apartman?


– 30 eura.


– 30? Auuuu – hvata se za glavu turist čije porijeklo nismo uspjeli identificirati, jer je u bijesu brzo otišao, a i mrko nas je pogledao.


Trebali smo pogledati automobil u koji je ušao, ali pažnju nam je skrenula vlasnica apartmana u Opatiji. Očekivali smo da će biti zapanjena, ali bila je konsternirana.  

– Ovo doživljavam svakodnevno, imam studio apartman, nudim ga po 30 eura što je i više nego povoljna cijena u samom središtu Opatije, ali ove godine još nemam gostiju. Uvijek sam ih imala, ne znam što je to, žali nam se ova iznajmljivačica.


Ime joj znamo, ali ga ne želi dati za novine, a ni fotografirati se. Za utjehu nas šalje kod druge privatne iznajmljivačice.


 – Ona će vam sigurno htjeti reći ime i slikati se, recite da sam vas ja poslala.


Poslušamo je i dočeka nas besposlena iznajmljivačica. Kaže da bi joj ime i prezime i fotografija u ovim okolnostima bili samo loša reklama.  


 – Lani sam bila puna, ove godine sam imala ukupno 5 noćenja, računajući i lipanj i srpanj, kaže. Gdje su ti turisti, ja ne znam.


Zvonimo na još jedna vrata gdje piše »Apartmans«. Praktički na Slatini. Pitamo ima li slobodnih apartmana.


Nema gužve


 – Naravno. Sve je slobodno, zapravo imamo samo jedan, ali od početka godine je slobodan – kaže nam gospođa. Govorimo joj da smo novinari i time smo je vidno razočarali jer je pomislila da je dobila prve ovogodišnje turiste. Apartman daje za 40 eura po osobi, ali ove godine nema nikoga.

 – Pa kažu statistike da je ove godne rekordna godina u Opatiji?


 – Ma kakva rekordna godina. Možda su puni hoteli, ali mi mali iznajmljivači smo prazni, pa živim tu u Opatiji, uopće nema gužve na ulicama. Ima turista, ali nema gužve. Jutros mi je na vrata došao Makedonac, traži usred Opatije apartman za 40 eura s klimom, terasom i pogledom na more. Sve to nudim, i kažem mu da može za 40. Ali on potom kaže da je rekao maksimalno 40 i pokušao je spustiti na 30, na što nisam pristala. Ponudila sam mu smještaj kod moje prijateljice koja također iznajmljuje, ali za 30 eura, no pitao je ima li terasu s pogledom na more, rekla sam da nema, ali da ima lijepu terasu, vrt i parking, ali je odbio. Zamislite, traži u središtu Opatije apartman s terasom i pogledom na more za 30 eura! – govori nam ova Opatijka.


Opatijski turisti definitivno su u hotelima. Svratili smo u Hotel Opatija i baš smo pogodili –  pun je i nema mjesta, ni jednu slobodnu sobu za ovaj vikend. Provjerili smo to i na internetu, kad smo pokušali net bookingom rezervirati sobu.  


Dakako da je u drugim hotelima bilo mjesta i definitivno bolje posluju od malih iznajmljivača, a i brojke govore da Opatija ima rekordnu sezonu. Vreli srpanjski vikend, gužve na prometnicama, na graničnim prijelazima, na Krčkom mostu, posvud, pobuđuju nadu da će smještajni kapaciteti pucati po šavovima.