Mamac za goste

G. kotar na njemačkom turističkom tržištu: Nijemce zanimaju mjesta gdje je sniman – Winnetou

Marinko Krmpotić

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Gorski kotar nudi se kao destinacija za aktivan odmor, tu su Nacionalni park Risnjak s ponudom promatranja divljih zvijeri i Goranska biciklistička transverzala. Posebna atrakcija su lokacije na kojima je sniman film "Winnetou" koji je za Božić premijerno prikazan na njemačkom RTL-uSTUTTGART – Turistička 2017. godina za Turističku zajednicu Kvarnera počela je pažnje vrijednim angažmanom na emitivnim tržištima, točnije na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova, poznatom CMT sajmu u Stuttgartu. Njemačko tržište za Kvarner je bez premca tržište broj jedan po udjelu u noćenjima, koji je u 2016. iznosio 31 posto, odnosno više od pola milijuna dolazaka i gotovo četiri milijuna noćenja.


Aktivan odmor


Upravo stoga nastup na ovom sajmu, kao i na još nekoliko sajmova u Njemačkoj uoči sezone, vrlo je značajan.– CMT je vrlo popularan i posjećen sajam, interes za ponudom Kvarnera je velik, a svi sudionici u promidžbi, uz TZ Kvarnera, trebali bi ovim nastupom ostvariti značajnu marketinšku vrijednost, kao i utjecati na veći broj gostiju i noćenja iz Njemačke. Vjerujemo da će blizina i dostupnost Kvarnera, te dobar imidž regije s promocijom atrakcija za sve goste, pridonijeti tome da upravo Kvarner odaberu za svoj odmor 2017., rekla je direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.

Ovom prigodom TZ Kvarnera u suradnji s Koordinacijom TZ-a Gorskog kotara posebnu je pažnju posvetio predstavljanju Gorskog kotara koji se nudi kao destinacija za aktivan odmor. Za tu prigodu izrađeni su posebni vizuali s motivima Gorskog kotara, kojima je štand označen i dekoriran, a posjetiteljima se dijeli image brošura Gorskog kotara, turistička karta te biciklistička karta »Goranska biciklistička transverzala«.


Za potrebe promidžbe na ovom i ostalim sajmovima, web adresa www.gorskikotarbike.com prevedena je na njemački jezik.Dobra suradnja s organizatorima Messe Stuttgart nastavlja se na način da je u pripremi i 2018. godina, kada je u planu proširenje aktivnosti na nautički turizam, odnosno sajam CMT planira uvesti tzv. nautičku halu. Radi toga je TZ Kvarnera na sastanak s organizatorima sajma pozvala predstavnike nositelja nautičke ponude na Kvarneru – ACI Opatija, Marina Punat, Jadranka Yachting – Mali Lošinj, Marina Muroskva Novi Vinodolski, marina Novi Vinodolski (u izgradnji), Lučka uprava Rijeka, Katarina Line Opatija, I.D. Rivatours München, kako bi se započelo s dogovorima za zajednički nastup 2018. godine.Atrakcija i mamac za turiste je Nacionalni park Risnjak s ponudom promatranja divljih zvijeri, a slijedom činjenice da je Gorski kotar jedinstveno područje u cijeloj Europi na kojem obitavaju tri zvijeri – medvjed, vuk i ris. Naravno, uz Gorski kotar na kvarnerskom štandu predstavljaju se outdoor aktivnosti cijele destinacije Kvarner. Na prvom mjestu su biciklizam i pješačenje, što uz samu aktivnost u prirodi, podrazumijeva i ponudu za smještaj prilagođenu potrebama tih gostiju sa specijalnim interesom.


Kultni film


Posebna atrakcija za brojne njemačke posjetitelje je mogućnost posjeta lokacijama na kojima je sniman film »Winnetou«. Riječ je o njemačkim turistima kultnom filmu rađenom po prozi njemačkog književnika Karla Maya, a budući da je sniman na lokacijama u Gorskom kotaru i zaleđu Novog Vinodolskog, mnogi će rado već ove godine posjetiti te lokacije, posebno western selo odnosno kaubojski gradić Roswell nedaleko Fužina.Film je za božićne praznike premijerno emitiran na njemačkom RTL-u pa je sigurno da će lokacije snimanja kao što su spilja Vrelo, park-šuma Golubinjak, Mrzlovodičko jezero i Platak biti magnet za brojne poklonike, ne samo filma, već i poznatog njemačkog glumca Wotana Wilke Moehringa, koji u remakeu »Winnetoua« glumi jedan od glavnih likova – Olda Shatterhanda.


Osim u Gorskom kotaru trilogija »Novi svijet«, »Blago u srebrnom jezeru« i »Winnetou – posljednja borba« sniman je na području Breza iznad Vinodola te u Dalmaciji na lokacijama u Nacionalnim parkovima Krka i Paklenica.