Intervju s novim krčkim biskupom

Fra Ivica Petanjak: U svijetu nije neobično da redovnici budu biskupi

Draško Celing

Snimio Josip ŠERI

Snimio Josip ŠERI

Mi redovnici smo  vrlo pokretni, nismo vezani za jedno mjesto i jednu biskupiju. Možda se mojim  imenovanjem htjelo i zahvaliti redovnicima i redovnicima u Hrvatskoj na njihovom  životu i raduMnoge je iznenadilo Papino imenovanje gvardijana osječkog kapucinskog samostana fra Ivice Petanjka za novog krčkog biskupa. Rođen je 1963. godine u Đakovu. Djetinjstvo je proveo u Drenju, a srednju školu (EMŠC) pohađao je u Osijeku (1978. – 1982.). Potom je uslijedio novicijat u Karlobagu, studij teologije u Zagrebu, doktorat iz crkvene povijesti na Gregoriani u Rimu te pastoralni rad u Varaždinu, Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Za krčkog biskupa bit će zaređen 22. ožujka na Krku.


Čitali smo u novinama spekulacije, uoči Vašeg izbora. Jedna procjena je bila da bi mogao biti izabran franjevac jer Papa iznimno cijeni taj red, a i sam je, kao isusovac, pripadnik redovništva. Osječki kapucin, biskup na Krku. Zvuči kao mala senzacija!


–  To je tek samo naizgled tako. I za mene je to bila senzacija kada su me izvijestili da me Sveti Otac imenovao za biskupa u Krku. Ipak, treba znati da smo mi redovnici vrlo pokretni, nismo vezani za jedno mjesto i jednu biskupiju. Mi kapucini, imamo svoje samostane u Hrvatskoj, na moru i na kopnu. Uz samostan u Osijeku, nazočni smo još i u Varaždinu, Zagrebu (dva samostana) i Topuskom. Na moru su naši samostani u Rijeci, Karlobagu, Splitu i Dubrovniku. Ja sam, kao mladomisnik, bio godinu dana u Varaždinu, nakon toga četiri godine u Splitu, za vrijeme rata. Potom sam otišao na postdiplomski studij u Rimu. Nakon toga sam bio poslan u Zagreb, bio sam prvo u jednom, pa potom u drugom našem samostanu. Poslije Zagreba sam bio u Rijeci, sve do prije četiri mjeseca. Tamo sam tri godine bio u župnik. Da sam ostao na Rijeci još četiri mjeseca, i da me tamo zateklo ovo imenovanje, onda ne bi bilo toliko čudo, s obzirom da od Rijeke do Krka ima samo pola sata vožnje. Sada kada sam iz Osijeka, izgleda kao da dolazim s drugog kraja svijeta.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista