Osmo izdanje

FESTIVAL SKULPTURE U PIJESKU Rajsku plažu čuvat će super junaci

Danijela Bauk

Foto: Tomislav Perić

Foto: Tomislav Perić

Na  8. izdanju Festivala skulptura u pijesku svima poznati superjunaci poput Spidermana, Hulka, Thora, Groota borit će se svim silama protiv Thanosa uz kreativne snage mladih kiparaZAGREB – Rajska plaža u Loparu na Rabu od 10. do 14. lipnja opet će biti domaćin Festivala skulpture u pijesku, najavljeno je na jučerašnjoj pressici u Zagrebu. Već osmu godinu za redom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala su poznati superjunaci, a osim natjecanja u izradi skulptura, održat će se i natjecanje u fotografiji na temu loparskog pijeska. Cijeli program Festivala predstavili su Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, te Paula Banić, stručna voditeljica festivala.Akademski kipari August Popijač, Petar Popijać, Petar Ćujo, Iva Mihanović, Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Ivan Nestić, Mirna Savić, Karlo Ris, Roberta Mikelić svojim će vještinama u pijesku izraditi poznate superjunake kako bi nas čuvali na Rajskoj plažiSamo pijesak i voda
Na ovogodišnjem 8. po redu Festivalalu skulptura u pijesku sudjelovat će mladi umjetnici, akademski kipari August Popijač, Petar Popijać, Petar Ćujo, Iva Mihanović, Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Ivan Nestić, Mirna Savić, Karlo Ris, Roberta Mikelić koji će svojim vještinama u pijesku izraditi poznate superjunake kako bi nas čuvali na Rajskoj plaži.


– Specifičnost i posebnost našeg festivala, za razliku od mnogih festivala skulptura u pijesku koji postoje u svijetu, upravo je u tome što mi koristimo samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno, lako i realistično modeliranje. Ne upotrebljavamo nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, već upravo time što se one kroz tjedan dana nakon završetka festivala raspadnu, upućujemo na ekološku osviještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene. Na ovom 8. Festivalu skulptura u pijesku svima poznati superjunaci poput Spidermena, Hulka, Iron Mena, Venoma, Supermena, Thora, Groota borit će se svim silama protiv Thanosa uz kreativne snage naših mladih kipara. Svakako svačija pomoć u toj borbi koja će trajati od 10. do 14. lipnja na prekrasnoj Rajskoj plaži u pijesku je dobrodošla, tako da pozivamo sve koji se žele zabaviti i upustiti u pješčanu avanturu da nas posjete i ove godine, izjavila je Paula Banić, stručna voditeljica Festivala.Festival skulpture u pijesku traje od 10. do 14. lipnja 2019. Prvi dan rezerviran je za pripremu terena i dopremanje pijeska, dok su utorak, srijeda, četvrtak i petak dani kada umjetnici izrađuju skulpture. U petak, 14. lipnja popodne završavaju se skulpture i predaju fotografije te slijedi ocjenjivanje u obje kategorije i proglašenje pobjednika. Cijeli festival završava koncertom Tribute to Abba. Uz organizatore Turističku zajednicu Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar, pokrovitelji ove manifestacije su Općina Lopar, Turistička zajednica Grada Raba, Karlovačko i Romerquelle.Loparski »suvenir«


Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Festival nema samo umjetničku notu već je i važno turističko događanje. Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih pet dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona pijeska.


– Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 kilometara, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Pijesak je tako na neki način loparski »suvenir«, a njegova posebna »promocija«, i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije s temom loparskog pijeska. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika.Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija nam je da se Festival ponavlja iz godine u godinu. Posebno nam je drago da putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet, objasnio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.U sklopu Festivala skulpture u pijesku, Turistička zajednica Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar raspisuju natječaj za najbolju fotografiju s motivom loparskog pijeska namijenjen fotografima amaterima i profesionalcima. Vrijeme i mjesto predviđeno za fotografiranje je od 12. do 14. lipnja na Rajskoj plaži.Prijave se mogu izvršiti SMS-om na broj mobitela +385 (0) 977483549, a način i rok dostavljanja fotografija je do 14. lipnja u Ugostiteljskom objektu „Murva“ na Rajskoj plaži do 17 sati. Svaki sudionik natječaja donosi do 15 izabranih fotografija u digitalnom obliku (na USB-u, CD-u ili drugom digitalnom mediju).Fotografije ne smiju biti obrađene. Svečano proglašenje pobjednika održat će se 14. lipnja, na Rajskoj plaži, u 19 sati, a sve dodatne informacije mogu se doznati upitom na e-mail [email protected] ili pozivom na +385 (0) 977483549. Nakon provedenog natječaja organizatori imaju pravo koristiti pristigle fotografije u svrhu promocije mjesta i same manifestacije.


Dodatna promocija


Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj, te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta – Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija – zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.